2017. november 20. hétfőJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fokozatosan eltűnik a különbség férfi és nő között?

Kerekes Tamás 2004. május 28. 14:55, utolsó frissítés: 14:46

Miben mások a nők és a férfiak? Vagy nem is különböznek, mert az emlősök alapváltozata a nőstény, és annak csak valamilyen mutációja a hím – de hát ekkora különbséget #b#nő és nő között#/b#?

Férfivá lenni macerás

Még a sebészi gyakorlat is nőpárti – ugyanis könnyebb sebészileg vaginát kialakítani, mint péniszt, s az általános gyakorlat szerint több esélyt adnak az orvosok a sérült lánygyermekek felépülésére.

Még a sebészi gyakorlat is nőpárti

(Ellen Stagg felvétele)
Az már csak hab a tortán, hogy herezacskó csak azért van, hogy kivédje a női egyeddé válás egyébként magától beinduló folyamatát. Ráadásul a férfiak kialakulásának számos olyan állomása van, amelyben fejlődésük a normálistól eltérő irányt vehet, miközben a nőknél nincsenek kialakulásukat irányító vagy veszélyeztető hormonális tényezők. Egyszóval férfivá lenni macerás.

A problémáról könyvet író szerző, Doreen Kimura szerint ugyanis vannak olyan genetikai értelemben vett férfiak, akik érzéketlenek az androgénekre (a hím nemi hormonokra), szervezetükből hiányzanak az androgén receptorok, ugyanakkor nem találunk nálunk sem péniszt, sem herezacskót.


Megnősülnek a lányok

Másik átmenet a Dominikai Köztársaságban észlelt csoport, akik lányokként születnek, úgy is nevelik őket, aztán genetikai eredetű, egy hormon iránti érzéketlenségük miatt a külső nemi szervek csak a serdülőkorban jelennek meg. Néhányan ezután meg is nősülnek.

További statisztikai bonyodalmakat jelentenek a kongenitális adrenális hiperplázia esetei. Az ilyen rendellenességben születő fiúk és lányok kortizonhiányban szenvednek, a lányok szőrösen, olykor férfi nemiszervekkel jönnek a világra. Ám a női agy feminizációja a hormonok teljes hiányában is végbemegy.

A múltkor a strandon tűnt fel, hogy a nők mások, mint a férfiak. Amikor láttam, hogy külön öltözőbe mennek, akkor még nem is tudtam, hogy a felnőtt férfiak tájékozódási képességei a tesztoszteron szintjének napi és szezonális ingadozásaitól függnek.

Nincs olyan társadalom, ahol a férfiak lennének a fiatal gyermekek elsődleges gondozói (Annie Leibovitz fotója)


Arról nem is beszélve, hogy a nők egy bizonyos típusú vizsgálatban jobban emlékeznek az adott útvonal melletti tereptárgyakra, mint a férfiak. Kimura azt valószínűsíti, hogy itt az emlősökre jellemző magatartásról van szó, arról, hogy a nőstények a környezet sajátos tárgyainak segítségével próbálják megtalálni az utat.


A vadász és a gyűjtögető

A szerző vizsgálatai szerint a férfiak és a nők közti jelenlegi különbségek a természetes – és nem a nemi szelekció – következményei, aminek legfontosabb oka a nemi munkamegosztás. A két nem tevékenységei ugyanis markánsan szétváltak.

A férfiak szerszámokat, fegyvereket vagy szállítóeszközöket készítettek, felügyelték területüket, kisebb-nagyobb állatokra vadásztak, s gyakran jártak el az otthonuktól. A csoport vadállatokkal vagy ellenséggel szembeni védelmezése is az ő dolguk volt.

A nők feladatai közé a ház körüli gyűjtögetés, a táplálék, az ennivalóval kapcsolatos eszközök és a ruházat elkészítése, továbbá az otthon rendben tartása tartozott. Erőteljesen szétváltak a két nem gyermekekkel kapcsolatos teendői is, a kisgyerekek gondozása teljes egészében a nőkre maradt. Nincs olyan társadalom, ahol a férfiak lennének a fiatal gyermekek elsődleges gondozói.

A tesztek sokszor a nők fölényét
igazolják (fotó: Annie Leibovitz)
Ez a munkamegosztás gyakorolta a legfontosabb szelekciós nyomást a férfiakra és a nőkre, amelynek következtében a férfiak elsősorban a nagyobb utazásokon való tájékozódásra (ahol fontos egy adott helyszín több különböző szögből való felismerése) és a pontos célzásra szelektálódtak. Az is nagyon valószínű, mivel nagyobb fizikai erejük miatt ők készítették az eszközöket, a férfiak tájékozódási képességeinek egy része az eszközkészítésnél szükséges szimmetriaérzékkel kapcsolatosan fejlődött ki.


Elmosódó különbségek

A nőknél ugyanakkor a finommotoros készségek, a kisebb utakon, tereptárgyak segítségével történő tájékozódás és a csalhatatlan perceptuális diszkriminációs készség számított előnyösnek. Utóbbi tulajdonság például a gyermekek arckifejezésének apró változásaihoz, vagy az esetleges behatolóról árulkodó viszonylagos rendetlenség észleléséhez volt elengedhetetlen.

A szerző tehát nemi különbségeket mutat ki a szellemi és egyéb képességek terén. Különbséget lát a térben való forgatás képességében, a matematikai érvelés, a verbális emlékezet és a motoros tevékenységek, mint pl. a pontos célzás terén.

Mielőtt a feministák felháborodnának: a tesztek sokszor a nők fölényét igazolják. Maga a szerző állítja a könyve végén, hogy a férfiak és a nők közti különbség fokozatosan elmosódik – vagyis évről-évre csökken.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS