2018. október 20. szombatVendel
15°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

15+1 kihagyhatatlan program a Kolozsvári Magyar Napokról

2014. augusztus 15. 13:02, utolsó frissítés: 2014. augusztus 18. 12:32

A közel 500 program közül választottuk ki a legjobbakat, a kiállításoktól a koncertekig megkerestük a legizgalmasabbnak ígérkező eseményeket.


1. New York Szálló - Telt ház

Már tavaly nagyon szerettük a New York Szállóban megszervezett csoportos kiállítás, amelynek keretében 11 művész mutatta be munkáit. Idén még töményebb formában, még sűrűbben, a második emeletet is elfoglalva kapjuk meg őket, összesen 25 művész fog kiállítani. Az első emeleten a Mimezis 0. Edition keretében Az Erőszak és a Szent témájára reagáló 12 ismert és elismert alkotó munkáit lehet megnézni (ehhez egy 12 stációból álló keresztútjárás is tartozik Kolozsvár belvárosában, ahol az egyes stációkban performanszokat mutatnak be), míg a második emeleten 13 karrierje elején járó kolozsvári vagy Kolozsvárhoz kapcsolható művész fog kiállítani. Amennyire Kolozsvárt ismerjük, biztos, hogy az egyik ismerősöd is kiállít. Az egészről itt írtunk részletesebben.

augusztus 18., hétfő, 15 óra, New York Szálló2. ÉN/Kolozsvár Live Performance (kolozsvári történetek köré élőben épülő elektronikus zene)

Emlékeztek még a kocsmagifekre, a kis táncoló figurákra, amelyeket ti rajzoltatok valamelyik kocsmában, aztán az ÉN/Kolozsvár animálta? És az ehhez kapcsolódó novellapályázatra? Ezeket a történeteket lehet most meghallgatni elektronikus zenei kísérlettel, ami egészen jól hangzik.

augusztus 18., hétfő, 20 óra, Tranzit ház


3. A Szabadtéri HungaRomânisme – lakoma és kétnyelvű illusztrációk című kiállítás megnyitója

A Hungaromagyarázatokat már régóta ismerjük és szeretjük, most viszont a pâine cu blană mellett a lakomára is kíváncsiak vagyunk, amely a The Soviet ismertetője szerint román-magyar meglepetés-különlegesség lesz, és kolozsvári közéleti személyiségek főzik majd.

augusztus 19., kedd, 19 óra, The Soviet4. Mundruczó Kornél: Fehér Isten

UPDATE: A szervezők közlése szerint a Fehér Isten című film vetítése elmarad. Helyébe Szajki Péter: Nejem, nőm, csajom című magyar romantikus vígjátékát ajánlják.

Idén olyan erősre sikeredett a Kolozsvári Magyar Filmnapok programja, hogy csak úgy kapkodtuk a fejünket, amikor először megláttuk. Viszont az is biztos, hogy idén Cannes-ban többszörösen díjazott, a Magyarország által a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra nevezett Fehér Isten az egyik olyan csúcsvetítés, amit semmiképp sem szabad kihagyni. Amúgy is egy Mundruczó-filmről van szó, szóval legyünk komolyak, és menjünk moziba.

augusztus 20., szerda, 17 óra, Művész mozi


5. In memoriam Jancsó Miklós (1921–2014)

A Jancsó Miklós filmek éjszakai maratonja a másik programpont, amit a Kolozsvári Magyar Filmnapokról mi nem hagynánk ki. Nem csak azért, mert vetítik a rendező filmjei közül az Oldás és kötést, a Csend és kiáltást, a Magánbűnök, közerkölcsöket, az Égi bárányt és a Nekem lámpást adott kezembe az Úr, Pestent, hanem az éjféltől reggelig tartó vetítésmaratonnak kecsegtető a hangulata, és milyen jó érzéssel tölt majd el minket, amikor reggel elmondhatjuk, hogy mi az egészet végigültük.

augusztus 22-ről 23-ra, péntekről szombatra virradó éjszaka, 0 óra, Tranzit ház

6. Slam Poetry Bajnokság - döntő

Vajon megvédi tavalyi bajnoki címét André Feri? Vagy egy tizenkét éves slambajnokot avathatunk? Esetleg egy prózaíróként már jól ismert személyiség lesz az új bajnok? Ezekre csak a II. Erdélyi Slam Poetry Bajnokság döntőjén kaphatunk választ. Részletek a fellépőkről, vendégekről itt találhatók.

augusztus 19., kedd, 21:30, New York szálló.
7. Sírvers szombat – interaktív költészet

Az interaktív költészeti programokat minden évben szoktuk ajánlani: volt már Szonettszerda, Limerick csütörtök, panegirikusz péntek, most meg egy kicsit morbidabbnak tűnő sírvers szombat - bár ha epigrammának nevezték volna, mindjárt nem lenne morbid. Ugyanakkor jó eséllyel nem csak disztichonban írt epigrammát "gyárt le" helyben Balázs Imre József, Fekete Vince, Karácsonyi Zsolt, Király Farkas, László Noémi, Márkus-Barbarossa János és Márkus András. Azt nem mondták, hogy márványt adnak-e helyben, vagy vinni kell.

augusztus 23., szombat, 19 óra, Bulgakov.


8. Lévai Balázs: Lovasi – Idáig tudom a történetet – könyvbemutató/közönségtalálkozó, beszélgetés Lovasi Andrással és Lévai Balázzsal

Lévai Balázsnak az interjúkötetei is emlékezetesek, a mostani Lovasi-életrajzot pedig seperc alatt szétkapkodták Magyarországon. A könyvről, amelyből olyasmik derülnek ki, hogy Lovasi „izgága, szemüveges csávó a szomszéd asztaltól, aki hangosan okoskodik, és mindenről van véleménye”, ezért ő biztos nem haverkodna magával, kifejezetten pozitív kritikák születtek eddig, és hát Kolozsváron itt lesz mellette Lovasi is. Addig is itt el lehet elolvasni egy részletet a könyvből.augusztus 20., szerda, 17 óra, Paprika sátor

9. Életút-beszélgetés Barabási Albert Lászlóval, Kolumbán Gáborral, Miklós Edittel és Varga Csabával

Az életút beszélgetések akkor sikerülnek jól, ha elég izgalmasak a személyek, és ezt jól elő is tudják adni. Tapasztalatban állíthatjuk, hogy ebben az esetben mind a két feltétel fennáll. Egy világhírű kutatóval, egy olimpikonnal, egy vállalkozó-oktatóval és egy hegymászóval amúgy is buli találkozni, így egyben pedig tömény és tanulságos kikapcsolódás.

augusztus 24., vasárnap, 14 óra, az Élő Erdély Egyesület sátra a Református Kollégium tornakertjében

10. Játékos irodalom, játékos főzés – Mircea Dinescu és Márkus-Barbarossa János főzéssel egybekötött beszélgetése

A román költő és a magyar költő együtt főz és beszélget. Bár ennél több nem derül ki a programból, úgy gondoljuk, ebből rossz nem sülhet ki - remélhetőleg szó szerint sem.

augusztus 22., péntek, 17 óra, TIFF-terasz

11. Dribli gyerekfoci flashmob

Idén nagyon megerősítették a Kolozsvári Magyar Napok sportkínálatát a szervezők, többek között lesz strandröplabda-, foci- és úszóbajnokság is, így evidens volt, hogy egy testnevelő eseményt is szeretnénk az ajánlónkba. Két ok miatt esett a választásunk a Dribli gyerekfoci flashmobjára: egyrészt nem kell profi, edzet sportolónak lenned, hogy bekapcsolód, másrészt tartva magukat a flashmob eredeti elképzeléséhez, a driblisek nem árulták el, hogy pontosan mire is számíthatunk, szóval lesz benne egy meglepetésfaktor is.

augusztus 20., szerda, 15 óra, a Farkas utcai színpad környékén

12. Színház sátor

Először lesz sátra a Kolozsvári Állami Magyar Színháznak a Farkas utcában, és rögtön olyan erős programmal kezdenek, hogy nem tudjuk kihagyni az ajánlónkból. Naponta lesznek gyerekprogramok - többek között az Óz, a nagy varázsló szereplővel is találkozhatnak a legkisebbek -, felolvasószínház a felnőtteknek: például Kenéz Ferenc: Odafenn pingált űrhajó című darabjának a felolvasásában a járókelők is részt vehetnek. Emellett lesz batyus parti, ahol a társulat tagjainak a kedvencét lehet megkóstolni, szalontánc-tanulás a színészekkel és még sok-sok izgalmas program.

augusztus 21-24. között, csütörtöktől vasárnapig a Farkas utcában

13. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának hangversenye

A klasszikus zenei programok közül egyértelműen a Magyar Rádió szimfonikusainak a hangversenye az igazi csemege, a műsorban Kodály, Liszt és Csajkovszkij darabokkal. Ráadásul Vásáry Tamás világhírű zongoraművész és karmester fog vezényelni. A klasszikus zene olyan élményre számíthatnak, ami csak nagyon ritkán adatik meg Kolozsváron.

augusztus 23., szombat, 17 óra, Kolozsvári Magyar Opera

14. Szimfonik Live

S ha már itt lesz a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, akkor rögtön egy másik koncertjét is ajánljuk, ezt már inkább a könnyebb műfajok kedvelőinek. A Petőfi Rádió Szimfonik Live nevű kezdeményezésében a szimfonikus zenekaruk találkozik a magyar könnyűzenei élet legnagyobbjaival. Ilyet eddig csak Budapesten lehetett látni, először lépnek fel a magyar fővároson kívül, és azt épp Kolozsváron! Péterfy Bori, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Heaven Street Seven és az Irie Maffia külön-külön is garancia az óriási bulira, így együtt elképzelni sem tudjuk, hogy mekkorát szólnak majd.

augusztus 22., péntek, 20 óra, Fő tér15. ExperiDance Tánctársulat: Ezeregyév történelmi táncshow

A Kolozsvári Magyar Napok zárógálájára mindenképpen kíváncsiak vagyunk: showba csomagolt néptánc, történelmi képek az ExperiDance táncművészeitől.

augusztus 24., vasárnap, 20:30, Fő tér

Bónusznak: Transindex sátor

S ha már a Farkas utcában jártok, ne felejtsetek el a Transindex sátrához is benézni, ahol az elmúlt 20 év trendi színei előtt bizonyíthatjátok, hogy Kolozsvár színes, ti pedig még színesebbek vagytok. Ennek alátámasztására "portréfotót" is készítünk, amit haza is vihettek, mivel ki is nyomtatjuk őket. Emellett Ady-idézetes képeslapokkal lepjük meg az olvasókat, és természetesen a Transindex szerkesztőivel is lehet találkozni: "elő könyvtárnak" használni őket vagy sztorikat mesélni nekik, amiket talán már másnap nálunk olvashatsz.

augusztus 21-24. között, csütörtöktől vasárnapig, 10-18 óra között, Farkas utca

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS