2018. november 21. szerdaOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Boszorkányok bűvöletébe estünk a Kolozsvári Magyar Napok megnyitóján

Rácz Tímea 2014. augusztus 18. 10:15, utolsó frissítés: 16:20

A Székely Dózsa György táncjáték valóban látványos, különösen a teljes színpadot betöltő táncjelenetekben. És hivatalosan is elindította a fesztivált.


Még sosem kanyargott ekkora rettenetes sor a Kolozsvári Magyar Napok nyitógálája előtt, mint idén vasárnap kezdés előtt egy órával, és még sosem köszöntöttek ennyi meghívottat, mint idén, és arra már őszintén nem emlékszem, hogy máskor megtapsolták volna egyenként a köszöntötteket, de az biztos, hogy ekkora taps sem volt még, mint az idén. Persze a Székely Dózsa György táncjáték előadói kapták a legnagyobbat.A táncjáték nem először látható Erdélyben, előadták már a Székely Vágtán és Temesváron is. A Zsuráfszky Zoltán koreografálta előadás története Dózsa (Novák Péter) párviadalával kezdődik, amelyet a szendrei lovas szpáhik vezérével, Alival vívott, és néhány pillanatot villant meg az életéből: a nemesi rangra emelését, a keresztes háborúba indulását, Pálfy Piroska (Fekete Zsuzsanna) iránt érzett szerelmét, a felkelésbe forduló harcokat.

Fotó: Kiss GáborFotó: Kiss Gábor


Táncelőadásban nehéz karaktereket építeni,

nem is ez a fő cél, Dózsa mégis összeáll: a Székely Dózsa György koncepciójában folyton szenved, hol a szerelemtől, hol a küldetéstől, hol a gyilkolástól, hol együtt az elnyomottakkal. Krisztusi figurát faragtak belőle, nagyjából olyant, amilyen kép a közhiedelemben ténylegesen él róla.

Maga az előadás egésze valóban látványos, különösen a teljes színpadot betöltő táncjelenetekben, és néhány olyan látványelemben, amelynek történetmesélési szempontból nem volt elengedhetetlen funkciója, ám színpadon nagyon jól mutatott. Ilyen például, amikor ködben csónakáznak (!) be a színpadra, vagy Bakócz Tamás érseket trónon, vállukon hozzák énekelni.

Fotó: Bethlendi TamásFotó: Bethlendi Tamás
galeria_16193.jpg
Fotó: Kiss Gábor
galeria_16194.jpg
Fotó: Kiss Gábor
galeria_16195.jpg
Fotó: Kiss Gábor
galeria_16196.jpg
Fotó: Bethlendi Tamás
galeria_16197.jpg
Fotó: Bethlendi Tamás
galeria_16198.jpg
Fotó: Bethlendi Tamás


Az énekes magánszámok kevésbé megkapóak, nem úgy a zenei kíséret, amelyben a népzenét rock-, pop- és reneszánsz dallamokkal vegyítették, minden jelenetre találóan. Megkockáztatom, hogy az egyik legjobb jelenethez, a keresztes háborúba indulás előtti boszorkánytánchoz már-már mulatósra vették, bár igazából


egy népies popdal videoklipje is lehetne ez a passzus.

Remek jelenet még a kivégzés is: amíg a tüzes trónt készítik elő, gregoriánra hasonlító kórus Te Deumot énekel, üllőn kalapáccsal ütött "harangozás" közepette. A nézők közül járomban érkező Dózsa pedig - bár tartottam tőle - szerencsére nem énekel még egy számot a tüzes koronával a fején, hanem számára itt tényleg véget ér.

A Magyar Napok azonban csak most kezdődött igazán - arról, hogy mi mit várunk leginkább a következő egy hétben, itt lehet olvasni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS