2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Harry 3: Komolykodó tini-varázsmese

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2004. június 18. 18:01, utolsó frissítés: 17:53

A Harry Potter epizódok évről évre sötétebbek lesznek, a 13 éves varázslótanonc ellenségei #b#egyre rémisztőbb#/b# alakot öltenek, s nekünk egyre többet kell törnünk a fejünket, kinek is szól ez a mesébe öntött horror-thriller.

A fenti kérdésre talán fölösleges is választ keresni, mert amíg egy hét alatt 120 millió dollárt kaszál a Potter-sorozat harmadik része az amerikai mozikban, senkinek sem kell a nézők miatt aggódnia. Ennek ellenére néhány hidegrázás közben azon kezdtem töprengeni: vajon


elengedném gyerekemet egy ilyen filmre?


Harry, Ron és
<br />
HermioneHarry, Ron és
Hermione
Arról szó sincs, hogy ne lenne, amin szórakozzon, hisz J. K. Rowling köteteiben és azok filmadaptációiban pont az a lényeg, hogy mindenkinek adagolnak a jóból.

Ettől olyan lesz az egész, mintha a Gyűrűk Ura alapjain forgattak volna egy Emil és a detektívek versus Van Helsinget, de az eredmény élvezhető, s ez nagy szó. Van itt minden: farkasember, patkánnyá változott gonosztevő, a Tolkien-féle sötét lovasokra emlékeztető szellemfigurák, öblös és finom poénok (zseniális: a számítógép-kreálta mozgó fa lerázza magáról a havat, amely lefolyik a kamerán).

Az első két részt rendező Chris Columbus ezúttal Alfonso Cuaronra bízta a munkát, amelyet ő producerként felügyelt. A mexikói rendező nagyszerűen érzett rá a könyv


elkomorodó hangvételére,

Az azkabani fogoly
<br />
mozgó arcképeAz azkabani fogoly
mozgó arcképe
s egy fokkal még sötétebbre vette Az azkabani foglyot, mint az előző rész (H.P. és a Titkok kamrája). A 13 évessé cseperedett Harryt megformáló Daniel Radcliffe alakítása is árnyaltabb, akárcsak a többi szereplőé, akik Nagy-Britannia legjobb színészei közül kerültek ki. Ha a sorozat valóban megéri a hét epizódot, még rengeteg nagyszerű britnek fog munkát adni a hogwartsi varázslótanonc iskola.

Idén is új tanárok érkeznek: Lupin professzor (David Thewlis), Harry halott szüleinek egykori jóbarátja, és a jövendőmondó Sybil Trelawney (Emma Thompson), aki kólásüveg vastagságú szemüvegén keresztül is pillanatok alatt


megjósolja a veszélyt a kávézaccból.

A veszély pedig egy szökött fogoly képében jelentkezik: Sirius Black (Gary Oldman) segített Valdemortnak Harry szülei meggyilkolásában, s most egyetlen vágy fűti, hogy megtalálja az ifjú varázslót. Azkaban őrei, a félelmetes lélekelszívó Dementorok pedig ott várják Hogwarts bejáratánál.

Persze a történet nem ennyire egyszerű, a fogoly nem az, akinek ismerik, ahogy Lupis professzor is titkot rejteget. És a részletek tisztázásában a vártnál nagyobb szerep jut Ron kis szürke patkányának, meg a professzorrá avanzsált Hagrid félig ló, félig madár hippogriffjének. A szórakoztató és


a maga nemében tűrhető

hosszúságú (142 percével az eddigi legrövidebb Potter-epizód) filmet sajnos pont a végén rontották el. A végkifejlet össze van csapva, a megváltozott szerepek nincsenek letisztázva, s az élők és holtak, a Harry és apja közti kapcsolatot is csak éppen érintik, pedig itt végre mélyebb gondolatokra bukkanhattunk volna. Na, de legyünk komolyak, mi sem a mélyenszántó, filozofikus mondandójáért nézünk végig egy Harry Pottert!
Snape professzor és a tanítványok feje fölött sötét fellegek gyülekeznekSnape professzor és a tanítványok feje fölött sötét fellegek gyülekeznekHa tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS