2018. november 21. szerdaOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

sZempöl: szeretnénk lépni egyet afelé, hogy komolyabb dolog legyen

2014. október 23. 08:42, utolsó frissítés: 2014. november 02. 18:49

Már nem csak élvezetből akarnak zenélni: koncertezni, stúdiózni szeretnének és videoklipet készíteni. Mert manapság jól hangzó youtube-os videó nélkül nem megy.


Szerdán Kolozsváron a The Shelterben koncerteztek, míg pénteken Nagyváradon a Moszkvában lépnek fel. Ezzel pedig - saját bevallásuk szerint - megkezdte a visszatérést a sZempöl zenekar, amely az utóbbi időben nem kényeztette el koncertek sokaságával az erdélyi közönségét. A korábbi szünetről és a tervekről Bocsárdi Magorral cseteltünk.


Miért voltatok eltűnve?

– A zenekar szempontjából elég necces volt az elmúlt két évünk, leredukálódott ilyen alkalmi összeröffenésekre, többek között a tagok elfoglaltságából adódóan. Például Bence (Kónya-Ütő Bence - szerk.) színész Sepsiszentgyörgyön, és nagyon nehéz egyeztetni a színházzal. Közben voltak más problémák is, és nem tudtunk rendesen a zenekarra fókuszálni.

De mostantól szeretnénk komolyabban venni az egész zenekarosdit, gyakrabban koncertezni, stúdiózni, videoklipet készíteni s ilyenek.Váncsa Levente, Kónya-Ütő Bence, Bocsárdi Magor, Ferencz Áron és Vitályos Lehel (Fotó: rancz.ro)Váncsa Levente, Kónya-Ütő Bence, Bocsárdi Magor, Ferencz Áron és Vitályos Lehel (Fotó: rancz.ro)A korábbi interjúitok alapján azt éreztem, hogy csak azért csináljátok, mert szerettek zenélni, de nagyon. A visszatéréssel komolyabb céljaitok is vannak? Hivatásszerűen szeretnétek a sZempöllel foglalkozni?

– Igen, pontosan így volt, csak zenélgettünk, nem terveztünk semmit konkrétabban, és nem is törekedtünk különösebben arra, hogy nagyobb közönséghez jusson el a zenénk. Tényleg csak élvezetből csináltuk. És igen, most szeretnénk egyet lépni afelé, hogy ebből egy komolyabb dolog legyen, úgymond "hivatásszerűen" foglalkozni vele, mert úgy érzem, lenne a zenekarban potenciál.

Van valamilyen oka ennek a váltásnak?

– Hát csak annyi, hogyha már csináljuk akkor csináljuk rendesen, teljes gőzzel, ne csak így össze-vissza. És természetesen, hogy jusson el a zenénk mindenhova, és turnézzuk körbe a világot!

Lemezt mikorra lehet várni?

– Konkrét dátum még nincs, sajnos nagyon nehezen tudunk egyeztetni, és anyagilag sincs rá fedezetünk, hogy egyből egy albumot feltudjunk venni. Úgyhogy kb. kettesével fogjuk a számokat megjelentetni. Ezen a héten Kolozsváron felveszünk két számot, amit reményeink szerint kb. november végéig meg tudunk jelentetni, videoklippel együtt. Sajnos a zenekar felvételek szempontjából elég hadi lábon áll, mivel nincs egy rendes felvett számunk sem a neten, úgyhogy a közönség csak a koncerteken keresztül ismerhet, ami eléggé leszűkíti a zenénk terjedését. Mondjuk ennek is van egy varázsa...

Na, de most már mindenképp szeretnénk pótolni ezt az űrt, mert manapság egy-két jól hangzó youtube-os videó nélkül nem nagyon lehet.

Vitályos Lehel (Fotók: rancz.ro)Vitályos Lehel (Fotók: rancz.ro)


Ferencz ÁronFerencz Áron


Kónya-Ütő BenceKónya-Ütő Bence


A zenekar is átalakult. Most kik játszanak benne? Mit kell róluk tudni?

– Igen, most csak öten vagyunk aktív tagok, a régik közül megmaradt: Kónya Ütő Bence, ő biztosítja az elektronikai hátterét a zenének, a művész nevén kub_beat. Váncsa Levente gitározik, kobzázik és közben énekel. Ferencz Áron dobokon és ütőshangszereken játszik, én hegedülök, énekelek és egy kicsit trombitálok. A régi felálláshoz képest új ember a basszusgitárosunk, Vitályos Lehel. A zenekarnak úgymond külső embere még a régi felállásból Szabó Zsolt, aki dorombozik, csak ő így meghívott vendégként szokott néha csatlakozni az együtteshez.

Továbbá az új "szettben" van két emberünk, akik élő visualt csinálnak a koncerteken: Horváth Hunor és Pál Gecse Ákos, utóbbi az afterpartyért is felelős, Beast név alatt. Emellett van még a csapatban egy hangosító, aki elkísér a koncertekre, Bitai Csanád.

Az új tagok bekerülésével, meg úgy egyáltalán, mennyit változott a zenétek? A régi rajongóitok mire számíthatnak?

– Megmaradt egy pár szám a régiek közül is, de egy kicsit átgyúrva a mostani énünkhöz. De alapjában nem változott nagyot a zenénk, hanem egy kicsit úgymond lekerekítettebb hangzások születtek. De igyekszünk megtartani a zenénk játékosságát, ironikusságát. Most is rengeteg stílus ötvöződik a számainkban, s ugyanúgy megtalálhatók egy-kettőben a gyerekmondókák. Tartjuk magunkat az egyik mottónkhoz, hogy: "semmit sem és mindent komolyan kell venni a sZempölös utazásokban".

Bocsárdi MagorBocsárdi Magor


Váncsa LeventeVáncsa Levente


Erdélyben felléptek most Kolozsváron és Nagyváradon is. De Svájcba is volt egy turnétok. Miért éppen Svájc? Hogy jött ez össze?

– Egy kisebb turnénk volt Svájcban, és január, február környékén tervezünk egy hosszabbat is. A mostani koncert az Horváth Huni barátunknak köszönhető, aki ott mesterizik Svájcban, és ő ajánlotta be a zenekart. De nagyon pozitív visszajelzések érkeztek, és kaptunk még további meghívásokat is.

Többször is tapasztaltuk külföldi közönséggel, hogy nagyon jól veszik a lapot, nagyon szeretik a zenénket, úgyhogy a jövőben tervezünk nyitni Nyugat-Európa fele is. Úgy érzem, mintha nyitottabbak lennének egy kicsivel az ilyen zenékre, mint itt, mert nálunk még csak most kezd kibontakozni az elektronikus élő zenének a jelenléte, nyugaton pedig már egy kis lépéssel előbb vannak. De ezzel egyáltalán nem akarom az erdélyi közönséget minősíteni.


Van olyan hely, ahol mindenképp szeretnétek fellépni? Esetleg konkrét tervek is vannak?

– Egyelőre szeretnénk az erdélyi és a magyarországi nagyobb városokat körbejárni, és nyáron ott lenni a fontosabb fesztiválokon. A közeljövőben jövünk még egyet Kolozsvárra, az Interferenciák színházfesztivál off programjában szereplünk, és még idén szeretnénk Marosvásárhelyen és Temesváron is játszani. De sajnos Bencének a színházzal való egyeztetés elég nehézkes, így nem tudunk minden felkérést elvállalni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS