2019. június 24. hétfőIván
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

5+1 film, amit mi nem hagynánk ki az idei Alter-Native-on

2014. november 06. 14:14, utolsó frissítés: 14:26

Még nincs semmi veszve, ha lemaradtál a szerda estéről a filmfesztiválon. A rövidfilmek kötelezők, de több nagyjátékfilmet is ajánlunk.


Szerda délután hivatalosan megkezdődött a 22. ALTER-NATIVE Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, aminek a részletes programja itt érhető el. Az előzsűri 602 kisfilm közül válogatta ki az 51 legjobb alkotást, amelyek közül majd kikerül a szemle nagydíjasa. De ezen kívül vetítenek még 17 nagyjátékfilmet és 5 dokumentumfilmet, lesz 4 koncert és 3 kiállítás is. A következő négy napban tehát nagyon zajlik majd az élet Marosvásárhelyen. Aki még nem választotta ki, hogy mit szeretne megnézni, annak most segítünk.


VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

"Nem feltétlen kell harminc körüli budapestinek lennünk ahhoz, hogy minden jelenetet pontosan átérezzünk, mert kolozsváriként is többször elkapott a mintha saját magunkat látnám-érzés. És így kívülről nézve óhatatlanul viccesek vagyunk. Kb. úgy lehetne elképzelni, mint Magyari Tivadar történeteinek szereplőit, akik mintha a saját szomszédjaink, szüleink és barátaink lennének, egy kicsit jobban leírva és elmondva, mint mi bármikor is tudnánk, de kétségtelenül roppant viccesen" - írtuk korábban a film kapcsán, s tapsikoltunk közben, mert Reisz Gábor filmjének tényleg nagyon örülünk. Nem véletlenül válogatták be a Karlovy Vary-i Filmfesztivál versenyprogramjába.

A film főszereplője Áron, a húszas évei végén járó, frissen végzett budapesti bölcsész, akit a szülei tartanak el, ameddig munkát talál, és akit épp kirúgott a barátnője, ami miatt folyton azt érzi, hogy menten belehal a fájdalomba.

Call Girl

"Bár a téma megadja rá a lehetőséget, egyáltalán nem hatásvadász a film, egyszerűen megmutatja az eseményeket, nem megsajnálni vagy csuklóból elutasítani kell a lányokat, hanem átérezni a problémáikat, mert megszenvedik, hogy még a szerelmet is pénzzé lehet tenni" - írtuk korábban az '70-es évek svéd politikusainak luxusprosti ügyeit feldolgozó filmről, amit a TIFF tavalyi versenyprogramjában láttunk.

Az biztos, hogy nem fogtok unatkozni a meztelenséggel és erőszakos jelenetekkel tűzdelt filmen, amúgy is, kell még ajánlani egy skandináv filmet?Utóélet


A VAN... mellett az utóbbi év egyik olyan filmje, amit szerintünk mindenképp meg kell nézni. A mindentől szorongó Mózest kiengedik az elmegyógyintézetből. A mindenkit elnyomó és mindent irányítani akaró apja természetesen készen áll a problémáinak a megoldására, de váratlanul meghal szívrohamban, majd visszatér kísérteni Mózest.

"Nagyon jól ülnek benne a poénok, nem éreztem erőltetettnek őket, közben nem gondoltam arra, hogy ezt most miért kellett beletenni? Simán elhiszem, hogy az autószerelő hobbiból ezotériával foglalkozik, s legalább annyira ért a szellemek elűzéséhez, amint az autók megjavításához, s adott körülmények között a joghurtos szelleműzési praktikája is működhet" - írtuk róla a Filmtettfesztes vetítése után.Szabadesés

Az öreg néni, aki a fölmegy az emeletre, majd leugrik, de nem hal meg. Ezért feltápászkodik az aszfaltról, újra fölmegy a tetőre, és újra leugrik. Közben pedig betekintést nyerünk a lakók életébe, mind a hét lakásban szorongások, vágyképek, álmok és rémálmok elevenednek meg. Csak egy kicsit másképp, kicsit abszurdabban, egy kicsit pálfisabban, mint azt megszoktuk.

"Koncentráltan irányítják a figyelmünket a gyengeségeinkre, a szorongásainkra, a félelmeinkre. Így sokkal átlátszóbbak lesznek, viszont az abszurditásból fakadóan egyszerűen viccesnek is hatnak, ezzel is elősegítve, hogy majd a mozi előtt szabadon megbeszélhessük őket" - mondtuk korábban, és Pálfi György filmje már bizonyított.Quod Erat Demonstrandum

A román filmek közül az idei TIFF-en versenyzőt ajánljuk, ami az 1980-as évek Romániájába röpít minket vissza. Sorin Parvu tehetséges matematikus, de nem tagja a kommunista pártnak, ezért nem ismerik el a kutatásait. Tanulmányát egy amerikai egyetemi lapban akarja megjelentetni, de a hatóságok nem engedik. A barátja Elena Buciuman, aki a férje után szeretne menni Párizsba, elvállalja, ha kijut az országból, segít neki. És a történet itt kezdődik el igazán.

"Pontos film a kommunista rendszer működéséről, a Securitate módszereiről - már amennyire ezt nulla diktatúra-tapasztalattal meg tudom állapítani - és úgy egyáltalán a '80-as évek Romániájáról, kezdve a benzinkúthoz sorba álló 1300-as Daciáktól egészen az áramkimaradásokig" - írtunk róla korábban, s ha ez elég, akkor ott a helyünk az ALTER-NATIVE vetítésén is.+ Délibáb

Egyrészt, mert egy Hajdu Szabolcs-film, és a Bibliotheque Pascal óta egyet sem szeretnénk kihagyni közülük, másrészt, mert a témája is elég izgalmas: a magyar pusztán játszódó film egy afrikai futballista történetét meséli el, aki menekülni kényszerül a hatóságok elől egy eladott mérkőzést követően. Francis egy tanyán talál menedéket, mélyen a puszta szívében, ám hamarosan rádöbben, hogy a tanya valójában egy modernkori rabszolgatelep.Természetesen a kilenc tömbben vetített versenyfilmek kötelezőek!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS