2018. október 23. keddGyöngyi
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bocsárdi arról, hogy mitől lesz emlékezetes a Reflex: majd kiderül. Pont.

kérdezett: G.L. és S.R.T. 2015. március 09. 11:22, utolsó frissítés: 2015. március 10. 12:20

Pontosan hét kérdést tettünk fel a fesztivál igazgatójának, aki egy-egy mondatban az előadásokat is ajánlja.


Milyen szempontok alapján állították össze az idei programot?

Bocsárdi László: A kortársnak számító színházi előadások közül olyanokra esett a választás, amelyek művészi szempontból kitűnnek a környezetükből és lehetőleg már szakmai elismerésben részesültek.

>>Reflex az Időgépen

Pont csak egy mondatban hogyan ajánlaná az egyes előadásokat, amiért pont nem hagyná ki azokat?SIRÁLY – A néző lelkében egyfajta szellemi zarándoklat és az önmagunkkal való megtisztító találkozás esélye.

LÁTHATATLAN DUETTEK – A semmiségekben, lényegtelennek tűnő történésekben rejlő pusztító erő játszmatáncát  hozó mozgásszínházi produkció.

OPERA ULTIMA – A mai Szerbiáról, a színház mifelénk való társadalmi helyzetéről beszél, inkább R. Wilson Woyzeckjére, Brecht politikai-zenés színházára emlékeztet, mint egy könnyű nótaestre.

MOLIENDO CAFÉ – Két olyan improvizációs témára épülő kísérlet mint a kávé vagy a színház: "két nélkülözhetetlen haszontalanság, ami semmit sem ér, de mégis mindannyian élünk vele".

TITKAINK – A stílusteremtő, leginvenciózusabb független magyar színházi műhelynek számító "Pintér Béla és Társulata tizenöt esztendejének tetőpontja" a darab és az előadás.

A DEMOKRÁCIA ELLEN – "Ma, ebben az úgynevezett posztdemokráciában talán már késő kijavítani bármit is, de legalább nevessünk rajta."

SZENTIVÁNÉJI ÁLOM – A legtöbbször könnyed, vidám tündérmesének játszott szöveg, melyben a komikum keveredik a buja szexualitással a grúz Dojasvili rendezésében a szellemi nagykorúvá válás kalandja és a bölccsé érő felnőttek önkritikus számvetése.

HAMLET – A vajúdó, világspekulációra hajlamos melankolikus figura helyett, a céltudatos, már-már kolerikus, nyers erejével zavarba ejtő királyfi kiszolgáltatottságának krónikája‎.

MIRANDA – Bár a múlt századi szovjet rendszert idézi, egyetemes nyelven beszél a mindenkori alkotó kényszerített visszavonulásáról, mely létezését burokba zárja.

Moliendo CafeMoliendo Cafe


Mi a közös pont az előadásokban?

Az a közös bennük, hogy mindenik előadás más mint a többi és van véleménye a világról.

Mitől lesz emlékezetes pont ez a kiadás?

Majd kiderül.‎ Pont.

Megéri-e a fesztivált pont itt, pont most, kisebb költségvetéssel együtt is megszervezni?

Habár kevesebb eseményt tartalmaz, reményeim szerint a rendezvény, válogatása révén, a hozzá kapcsolódó hangulatnak köszönhetően igazi találkozási pont marad a minőségi színház kedvelői számára.

HamletHamlet


Pont a szentgyörgyiekhez mennyire szól a fesztivál? Nem találják túl magasnak a jegyárakat?

Kezdettől a színházat, mint olyant, igazán szerető szentgyörgyieknek szól a Reflex. A jegyárak most sem magasabbak, mint az eddigi kiadások esetében. Olyan előadásokat lehet itthon, saját környezetünkben megtekinteni, melyekre távoli európai nagyvárosokban, sokkal magasabb jegyáron sem biztos, hogy bejutunk.

Ön melyik kísérőprogram-pontokra megy el?

Elsősorban azokra, amelyeket nem volt eddig szerencsém látni, hallani (a koncertek) és azokra, amelyek erre az alkalomra készülnek (Kantor emlékest, a szék gondolatára épülő kiállítás, közönségtalálkozók), de megpróbálok mindenhol ott lenni.

Főkép: Szentivánéji álom

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS