2018. október 23. keddGyöngyi
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Színházi jelenség: Sirály, az Újvidéki Szerb Nemzeti Színháztól

2015. március 12. 12:33, utolsó frissítés: 12:33

Mennyi időnk van, hogy megismerjünk és befogadjunk valamit, valakit? Mennyi türelmünk van ehhez? Mennyi figyelmet szánunk erre?


Amennyi kell, természetesen, így az általános vélekedés. De vajon? Tegyünk egy próbát.


Adott egy jól ismert halhatatlan: Csehov Sirálya. Színház. Alkotás. Férfi-nő. Öreg-fiatal. Örök kérdések. Ki, mit és hogyan szeret? Ha szeret. Miért él? Miben hisz? Mit tesz, és mit nem tesz? Csókok igazsága, tekintetek iránya, álmok nagysága, piszok, fáradtság, párhuzamos kapcsolatok, orvos, vodka, feleslegesség, szenvedély, elvágyódás, megtartó erő… csehovi hívószavak. De mire is hívnak? Miért is nézik világszerte a Sirályt? Mi végre a színház maga? Magunkba fogadjuk nyitott lélekkel, mint táplálékok világát, vagy nem tudjuk ringatni szólamait? Tegyenek egy próbát.

Itt van egy előadás, ami hosszú. Hét óra. Régen, a kezdetekkor a színházra a görögök sok időt hagytak. Majd az oroszok, a távol-keletiek is, a fényes korokban, tudjuk, napokig színházzal foglalkoztak. Ma már inkább sorozatokra van idő. Vagy nem? Az idő. Felőrölhet, bedarálhat, vagy kikészíthet, de megemelhet, kiemelhet, megerősíthet, elhelyezhet. Valami mindenképpen történni fog veled, ami nem hagy nyomtalanul, emléke felér a legkíméletlenebb, és mégis igaz találkozások erejével. Ehhez oda kell adnod magad. Tegyél egy próbát. Tegyünk egy próbát. Nagytudású a szlovén rendező. A színházat, mint drámát, tudományt, gyakorlatot és művészetet is jól ismeri, érzi, friss szemlélettel tekint rá. Bátran és kreatív módon használja önismeretre, terápiára is.

Tegyenek egy próbát. Ő is azt tette tizennyolc hónapig. Együtt lenni. Kipróbálni. Megpróbálni azzá válni, amivé lehet. Résztvevővé. „Talán a színház tud olyan tér lenni, ahol a lényegről szólunk. Talán előadásunk célja is az, hogy okot adjon az egymással eltöltött időben, hogy valóban megszívleljük saját életünket.”

Színházi jelenség, mondják a szakemberek.

Sirály, a Szerb Nemzeti Színháztól.


A Reflex3 a közép- és kelet-európai térség reprezentatív színházi szemléje, mely az elevenen és költői minőségben megalkotott, kortárs színházi jelenségeket tükrözi – egy Pont Európa kulturális térképén. Sepsiszentgyörgyön, március 20-án, pénteken 17 órától, és 21-én, szombaton 16 órától a Tamási Áron Színház Nagytermében. www.reflexfest.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS