2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Komikus zenei mű és világvége-oratórium: a Reflex3 színpadán az Újvidéki Színház Opera ultimája

2015. március 16. 15:31, utolsó frissítés: 15:31

Műfajmix. Végy egy adag versben írt A sevillai borbélyt. Üss hozzá ugyanennyi Rossinit. Szúrj be egy távkapcsolót, amellyel átcsévélheted az unalmas részeket.


Legyen benne szerelem, intrika, buli, humor. A tálaláshoz készülj elő egy elmés prológussal, amely arról szól, hogyan kényszeríti a városi vezetőség az Újvidéki Színházat arra, hogy operát rendezzen a zenés műfajért amúgy könnyekig rajongó népségnek.

Engem nem érdekel a régmúlt, engem a mai Szerbia érdekel, amely viszont kellemetlenül emlékeztet az akkori Franciaországra – mondja a rendező a két klasszikus Beaumarchais-i szöveg kapcsán.

Aztán flambírozza az egészet, és a fehér után megszületik a második felvonás: a fekete opera. Ha egyáltalán opera ez még. Lehet, hogy csak a romja. Figaro házassága már nem Mozart Tündérországát idézi. A szereplők, akik eddig csontfehérben virítottak és széles gesztusokkal mutogatták, hogy de szép az élet, most letargikus kőszobrok egy csomó mikrofon mögött. A zene sem Rossini, hanem Irena Popović, egy torokhangú tangó.

Kokan Mladenović szerb rendező és Gyarmati Kata dramaturg munkája egyszerre komikus zenei mű és világvége-oratórium. Könnyes-könnyed szórakoztatás és gyászos kor-kórkép. Hófehér papírvígjáték és éjszín társadalomfricska. A kisember kacaja és a guillotine-penge nyöszörgése a köszörűn. Üdén ügyetlen táncos-komikum és a megalázottak mikrofontologatása.„A hatalom gyűlöli a népet, a nép gyűlöli a hatalmat, és mindketten gyűlölik a kultúrát” – mondja az egyik szereplő a darab elején. „Ha ennyi az életünk / Inkább ne is legyünk” – énekli az egész társulat az előadás végén. A virtuóz stílusjátéknak induló előadásból átütő erejű politikai színház születik.

Opera ultima.

Vagyis nem víg-, hanem végopera.


„A rendszer annyira sérült, hogy javítgatni időveszteség volna. A dolgokat nagy zajjal és dühvel kell restartolni” – jelenti ki Mladenović. Mi önző kisemberek lettünk, akik csak önmagukkal törődnek. Hozzászoktunk a nyomorhoz és a szerencsétlenséghez. Ebben az értékrendben nem tudjuk többé, mi a szép és mi a nemes, és nem értjük, mit jelent a kollektív jó fogalma. A belgrádi Atelje 212 színház korábbi igazgatója Újvidéki Színháznál rendezett előadásai hangos sikereket érnek el a határon túl is. Az Opera ultima bemutatása óta csaknem minden fesztiválrészvételével díjakat hoz. 2014-ben a magyar Országos Színházi Találkozó (POSZT ) legjobb előadása volt.

Balázs Áron, Figaro (POSZT: Legjobb férfi főszereplő): Balázs Áron, Figaro (POSZT: Legjobb férfi főszereplő): "A színház feladata az, hogy megnevettesse az embereket, hogy felkorbácsoljon bizonyos érzelmeket, vagy hogy rákényszerítsen bennünket arra, hogy gondolkodjunk, és ne csak nézzünk... Hiszem, hogy ez az előadás mindezt eléri."

Elor Emina, Rozina (POSZT: Legjobb női főszereplő): Elor Emina, Rozina (POSZT: Legjobb női főszereplő): "Én Emina vagyok. Voltam már Nina, Lenina, Roksana, Rebecca... Most pedig Rozina... Róza, Rózsika vagyok. Rózsa, aki a szerelemtől virágzik ki, és attól is hervad el…"

Reflex3. Sepsiszentgyörgy, március 18-31. Egy PONT Európa kulturális térképén. Az Újvidéki Színház előadását a közönség március 23-án, hétfőn 17 órai kezdettel láthatja a Tamási Áron Színház nagytermében, ezt követően az alkotókkal is megismerkedhet.
www.reflexfest.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS