2018. október 23. keddGyöngyi
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bréking, bréking, bréking: indul a Reflex

Kiss Bence 2015. március 18. 17:53, utolsó frissítés: 17:58

Így készülnek a nem univerzális székek Sepsiszentgyörgyön: MAGMA-kiállítással nyit a színházi fesztivál.


Sepsiszentgyörgyön pár perc, és kezdődik a Reflex 3 színházi fesztivál. Az első napok lájtosabbak, a szervezők március 18-ra képzőművészeti megnyitót és a radio.string.quartet.vienna felhasználóbarát disszonanciára építő koncertjét ütemezték be.

A Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben a Példák nem univerzális székre címmel nyílik tárlat – némi pofátlansággal vegyített határozott újságírói fellépéssel ide lopóztunk be, a nagyérdeműt leelőzve. Innentől spoilerezni fogunk: Kisspál Szabolcs piros székinstallációja már határozott higgadtsággal lóg alá a plafonról, a Magma csapata villanyt szerel, címkét nyomtat, szóval izomból készül.

A MAGMA fotóiA MAGMA fotóiA tárlat tulajdonképp Kispál Ágnes ötlete – a diplomamunkáját is székekből készítette. Színházi fesztivál kísérőrendezvényéről lévén szó, a székes kiállításról automatikusan Ionesco Székek darabja kattan be – a Magmában azonban nem székek tumultusa, hanem jó néhány installáció vár a Példák nem univerzális székre címszó alatt.


„Egyik kiemelt érdeklődési köröm találkozik a Reflex fesztivállal. Természetesen lehet Ionescora, Brechtre, Beckettre gondolni, de az ötlet már a fesztivál előtt megszületett jóval. 2006-ban kezdtem el olyan képzőművészeti alkotások gyűjtését – ez a mai napig folyamatban van – amelyeknek témája a szék. Ezt a kiállítást már két-három éve szerettem volna megszervezni, és úgy gondolom, hogy ez a kiállítás jó kapcsolódási pont a színház és a képzőművészet között: itt a néző a közös elem. Sikerült beszereznünk egy engedélyt arra, hogy rekonstruálhassuk a konceptuális művészet reprezentatív alakjának, Joseph Kosuth-nak az Egy és három szék című művét. Ez azt jelenti, hogy a művet magát nem kell feltétlenül ideszállítani, hanem rekonstrukcióként hozzuk létre az itteni replikáját” – fogalmaz Kispál Ágnes.
Arra a kérdésre, hogy miért lesz valaki a székek megszállottja, kézenfekvő választ kapunk: „Rengeteget ülök. Rengeteget ültem már ezelőtt évekkel is, ez pedig elkezdett frusztrálni, zavarni, idegesíteni. Akkor kezdtem el a témával foglalkozni, keresni a választ arra, hogy miért ülünk, hogy ülünk, és a képzőművészetben hogyan jelenik ez meg. A kiállításon a gyűjteményből is lesz egy vetített formájú összefoglaló. A kiállítás címét egy Arisztotelész által megfogalmazott gondolat adta, ő mondja, hogy nincs univerzális szék. A szék gondolata csak Példákban létezik.”
Az installációk közt több replika is található. Kiállító művészek: Mike AINSWORTH (Uk), Róza EL-HASSAN (Hu), Teodor GRAUR (Ro), Szabolcs KISSPÁL (Ro/Hu), Joseph KOSUTH (Us), Dan MIHĂLŢIANU (Ro/De/No), Vlad NANCᾸ (Ro), Sorin NEAMȚU (Ro), Attila POKORNY (Ro), Iván PUIG (Mx).
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS