2018. október 23. keddGyöngyi
10°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Öncélú vagy innovatív előadás - a tömeget kérdeztük a Reflexen

G. L. 2015. március 28. 17:54, utolsó frissítés: 17:54

Idén a Reflexen még nem láttunk olyat, hogy nincs egy előadáson telt ház. Beszélgettünk is pár emberrel a színházba járásról és a Nemzeti előadásáról.


Legyen szó akár stúdióelőadásról, akár nagytermiről, minden székre jutott egy néző. Találkoztam már itt csíkszeredai ismerősökkel és marosvásárhelyi hírességekkel is. Ami a legmegdöbbentőbb, hogy még a közönségtalálkozókra sem csak a szakemberek és az újságírók járnak, mint az általános, hanem tényleg találkozni érdeklődő közönséggel. Persze, tudom, fesztivál van, és biztos mindenki arra jött, de akkor is. Számomra egyértelműen a tömeg a Reflex legnagyobb meglepetése. A budapesti Nemzeti Színház Szentivániéji álom című előadása közben és után kérdeztem a tömeget a színházba járási szokásaikról és az előadásról.

Ágota, Csíkszereda, művészettörténész, 24

Viszonylag gyakran járok a csíkszeredai színházba, illetve ide is igyekszem minél gyakrabban eljutni. Ahhoz képest, hogy egy más város, szerintem jövök ide is rendesen, persze nem olyan, mintha itt élnék.

Korábban soha nem voltam a Reflexen, a budapesti Nemzeti Színház Szentivániéji álom előadása az első, amit a fesztiválon látok. Gyakorlatilag nem volt olyan felület, ahol nem találkoztam volna információval a Reflexről. Mindenképp akartam jönni, és megnéztem, hogy mi fér bele a programomba. A kiválasztásnál például szempont volt, hogy hétvégére kerüljön az előadás, mert már városból egy kicsit nehezebb megszervezni az oda- és a visszautat, hogy lejöjjünk és még vissza is érjünk. Gondolom a fesztivál szervezői sem véletlenül időzítették ezt az előadást hétvégére. Én még jönnék másra is, bár nem valószínű, hogy kapok jegyet másra, de azért még megpróbálom szombaton.


Az előadást nem tartom annyira újszerűnek, mint amennyire újszerűre számítottam. Nem mondanám, hogy nem tetszett, voltak benne különösen jó megoldások, de voltak olyan részek is, aminél azt éreztem, hogy döcög. Számomra például furcsa volt, hogy egy hónap leforgása alatt másodszor hallom egy színházi előadásban a Formidable című számot. Tudom, hogy önmagában ez egy hatásos dolog, vagy annak van szánva, de nekem elvett az előadás erejéből, hogy pár héttel ezelőtt egy kocsmaszínházi előadás ugyanerre volt kiélezve. Ez meglepett.

Gondolkodtam az előadás közben, hogy vajon működne még klasszikusan. Szerintem valószínűleg igen. És én azért lassan megnéznék egy klasszikus Shakespeare-darabot. Előremutatóak a modern feldolgozások, de én már vágyom egy klasszikusra. Előadás közben volt egy olyan benyomásom, hogy színpadon ez a nyelv első hallásra már nehezebben érthető.Liliana, Sepsiszentgyörgy, köztisztviselő, 48

Nincsen bérletem, de általában szoktam színházba járni. A fesztivált is szeretem, minden alkalommal jöttem, amikor megszervezték. Sajnos idén gond volt a jegyekkel, egyszerűen nem tudtunk venni, mert pár óra alatt eladták. A sajtó szerint nagyon jó előadások voltak eddig, sajnálom, hogy többre nem jutottam el.

A Szentivániéji álmot érdekes előadásnak tartom. Én jó ötletnek tartom, hogy egy modern Shakespeare-t hoztak létre, csak azt nem tudom, hogy mennyire fogja megérteni, aki nem olvasta Shakespeare-t. Én angol-román szakot végeztem, olvastam a darabot, könnyebb dolgom van.

A Szentivánéji álom c.előadás közönségtalálkozó éjfél körül (Fotók: reflexfest.ro)A Szentivánéji álom c.előadás közönségtalálkozó éjfél körül (Fotók: reflexfest.ro)


Béla, Sepsiszentgyörgy, CNC technikus, 54

Bérletünk van, általában minden előadását megnézzük a színháznak. A Reflexen sajnos nem kaptunk minden előadásra jegyet, de azért láttuk az előadások harmadát. Megnéztük Pintér Béla és Társulatának az előadását, a bukaresti Odeon Színházét és az Osonóét is. A látottak közül a Nemzeti Színház előadása tetszik nekem a leginkább, szerintem a rendezés és a színészi előadás szempontjából is az egyik legjobb.

A Titkaink közönségtalálkozójaA Titkaink közönségtalálkozója


Edina, Csíkszereda, középiskolás, 19

Leginkább az otthoni körülményektől függ, hogy milyen gyakran jutok el színházba. Csíkszeredaiként általában ott járok színházba, Szentgyörgyön ez a második, amit láttam. A Reflexen ez volt az első. Nagyon tetszett a mozgás és látványtechnika, tetszett az egész kompozíció, hogy ezt a klasszikus Shakespeare-darabot ennyire modern effektekkel és jó ötletekkel valósították meg.

Szerintem egyáltalán nem kell klasszikus maradjon, pont attól érdekes a művészet, hogy valami régit átvihetünk a kortársba. Egy klasszikus művet a mai szemüvegeken keresztül nézve új perspektívák jelennek meg, és új élményeket nyújt.Áron, Brassó, diák, 15

Brassóiként csak ritkán jutok el magyar színházba, körülbelül kéthavonta jövünk ide Szentgyörgyre. Esetleg, ha Brassóba visznek el egy előadást, akkor arra is megpróbálok eljutni, de abból elég kevés van. A Reflexen a Szentivániéji álom volt az első, amit láttam. Erre volt foglalásunk, így csak erre jutottunk el a szüleimmel. Nekem határozottan tetszett az előadás, egészen jó volt.

A Sirály közönségtalálkozójaA Sirály közönségtalálkozója


Szilárd, Sepsiszentgyörgy, 24

Az Osonó színháznál vagyok önkéntes, ott is elég sok előadást játszunk egy évben, de ezen kívül a helyi színházak előadásai iránt is érdeklődöm. Ez körülbelül azt jelenti, hogy megpróbálok minden előadásukra eljutni. A Reflexen is önkéntes ültető vagyok, így sikerült szinte mindenik előadást megnézni, amit a fesztiválon bemutattak. Így ismerkedtem meg egy számomra új műfajjal, a pszichodrámával. Az Újvidéki Nemzeti Színház hozta el a Sirályt, az volt számomra eddig a fesztivál legfontosabb előadása. Az ember önmagával találkozik azon az előadáson, az összes stációt és az összes megnyilvánulást, ami az embert jelenti, azt tudtuk megnézni az előadásban. Nekem ezért volt nagyon fontos.

A Nemzeti Színház előadása egy olyan dolgokat igazolt vissza, amit innen a távoli Sepsiszentgyörgyről gondol az ember Budapestről. Ez csak egy három és fél órás előadás, mégsem mentem vissza a második felvonásra, mert úgy látom, hogy amit láttam, az egy nagyon önmagát fontosnak látó, öncélú előadás volt, aminek semmi köze nem volt ahhoz, hogy hogyan tud az ember az emberről beszélni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS