2018. október 23. keddGyöngyi
11°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Majdnem robbant: Rotfront.live@reflex3

Kiss Bence 2015. március 31. 19:45, utolsó frissítés: 2015. április 03. 22:01

A Reflex 3 utolsó előtti akkordja olyan volt, mint egy korai Beatles koncert: a színpad felrobbant, a tömeg fészkelődött, s nem is tudta, hogy felálljon, vagy sem.


Jön a Rotfront. Sepsiszentgyörgyre. Ezt az utóbbit még a kurzorral is kiemeltem a képernyőn, amikor befutott a Reflex sajtóirodától a közlemény. Nem voltam egyedül az örömmel, Dzsákó (tisztességes nevén Giacomello Roberto, csíkszeredai színész, a zenekar törzsrajongója) vérben forgó szemmel vont kérdőre, hogy miért fogyott el az összes koncertjegy…


Tény, hogy félelmetesen jó live zenekarról beszélünk. A Rotfront ideális fesztiválvendég: a ska – dance hall – klezmer egyvelegnek köszönhetően színesebbek, mint a PASO, tempósabbak, mint a Ladánybene, de nem olyan nagyon, mint a Gogol Bordello, épp csak annyira gyorsak, hogy lehessen ugrálni a muzsikára. Persze van egy csomó könnyen ismételhető refrénjük, és mókásak, és nem csak etnikailag sokszínűek, a zenéjükön is érezni lehet az ukrán – magyar hatást, persze angol és német szöveggel spékelve.

Fotók: Vargyasi Levente, ReflexFotók: Vargyasi Levente, Reflex

A nyitás mindjárt erőteljesre sikerült: 6 ember a színpadon, aki azonnal ugrálásba kezd, mihelyt tud (pl. a harsonás srác esetében ez csak akkor kivitelezhető, ha nincs a szuflájára szükség). A lead-ben a Beatles fílingről írtam: nos, ennek a helyszínválasztás az oka. A Tamási Áron Színház stúdióterme jó helyszín előadásoknak, de egy olyan zenekarnak, ami jellegzetesen ugrálós, partyzós, iszonyatosan rossz választás. (Bocsi, de ezt tényleg le kellett írni.)


A Rotfront annak ellenére is jó bulit csinált, hogy az egyik kézben cigi, másikban sör érzés teljességgel elmaradt. Megy a Rotfront körbe a világban, Emigrantski raggamuffin - Everybody's going to love it! So get up and move your feet To the RotFrontBeat! (Ez amúgy a zenekar ars poeticája lehet, mert benne van minden, amit kell róluk tudni: emigránsok társasága, akik a zene apropóján találkoznak. Az eredmény hallható…)


A Rotfront azt hozza, ami elvárható tőlük: bulit csinálnak úgy is, hogy a közönség egyik része ültéből bólogat vissza a zenekarra. Továbbra is szerethetők, továbbra sem lehet őket széles mosoly nélkül hallgatni. Várjuk őket szabadtérre is!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS