2018. november 17. szombatHortenzia, Gergő
-4°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

14. TIFF: medencébe és az egyetemi kampuszba is beköltözik a filmfesztivál

S. R. T. 2015. május 18. 17:03, utolsó frissítés: 17:03

A versenyfilmek idén mind közönségbarátak, és lesz sok fekete komédia is a "depis filmek" mellett.


Több mint 220 filmmel, új helyszínekkel és kísérőprogramokkal jelentkezik idén a 14. TIFF. A fesztivál díszmeghívottja Nastassja Kinski színésznő lesz.

Tudor Giurgiu fesztiváligazgató a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, nagyon komplex kiadás lesz az idei, a filmes programban pedig olyan országok is képviselve vannak, amelyek korábban nem, pl. Mauritánia, Koszovó vagy az Egyesült Arab Emírségek.

Az új helyszínek között van a Majakovszkij utcai filmraktár, amelynek megmentésére a tavalyi fesztivál alatt szerveztek crowdfunding-kampányt, tavaly ősszel pedig részben meg is nyitották. Most ingyenes családi programok, koncertek és vetítések is lesznek itt. A fesztivál a TIFF Campus című rendezvénysorozattal idén beköltözik a Hasdeuba is, ahol az egyetemisták (és persze nem csak) három napon át nézhetnek filmeket, majd hallgathatnak koncerteket (RotFront, The Toasters, Roa, Golan, CTC, Fantome, AFO), szintén ingyen. A Sapientián idén nem lesznek vetítések, helyette ismét lesznek a Iulius Mall-beli Cinema Cityben – a csere csak azért történt, mert a Sapientia termét túl sokba került volna felszerelni.

Mihai Chirilov, Tudor Giurgiu és Cristi HordilaMihai Chirilov, Tudor Giurgiu és Cristi Hordila


Mihai Chirilov művészeti igazgató kiemelte, hogy idén lesz sok vígjáték, mivel többször is felrótták már nekik, hogy túl sok a sötét, “depis” film; ugyanakkor ezek “értelmes” vígjátékok lesznek, és szerepel a programban több fekete komédia is. A versenyfilmekről elmondta, ha most megkérdeznék, melyiket tartja esélyesnek a közönségdíjra, nem tudná, mivel mindegyik közönségbarát alkotás, nem szigorúan “fesztiválfilmek”. A főtéren, a szabadtéri vetítéseken is sok a közönségfilm, és Chirilov külön kiemelte a The Bélier Family c. francia filmet, valamint a Messit.

A What's Up Doc? dokumentumfilmes szekcióban a The Look Of Silence-t emelte ki, amely ritkaság a dokumentumfilmek között: a TIFF-en két évvel ezelőtt vetített The Act Of Killing folytatása, amely ezúttal az áldozatok szemszögét mutatja meg. A román filmnapok programjából a korábbi közleményben is hangsúlyozott független horrort ajánlotta.A két “fókuszország” idén Argentína és Norvégia: 12-12 filmet hoznak, közöttük a náci zombikat ( Død snø) vagy a nagyon kedvelt Nine Lives címűt, az argentinok közül pedig a The Princess of France vagy a The Boss, Anatomy of a Crime emelkedik ki.

Az új szekciók között van a 25 évvel később című, amely a kommunizmusról szóló filmeket tömöríti, és a Words Are Very Unnecessary, amelyről korábban már itt írtunk.

A magyar nap programjában hat film van: a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (r. Reisz Gábor), A berni követ (r. Szász Attila), a Szabadesés (r. Pálfi György), a Délibáb (r. Hajdu Szabolcs), a Viharsarok (r. Császi Ádám) és a Szerelempatak (r. Sós Ágnes). A különleges események között pedig szerepel A tolonc, amelyet élőzenei kísérettel vetítenek a Kolozsvári Magyar Operában.

Más különleges események között említette Tudor Giurgiu a Cine-piscinát: június elsején 20:30-tól fürdőruhában, koktéllal lehet megnézni a Short Plays című filmet a Belvedere szálloda Moving klubjának medencéjéből. Lesz egy dokumentumfilm Kurt Cobainről, amelyet csak egyszer lehet megtekinteni a bonchidai hétvégén, a Diákművelődési Házban pedig élő zenei kísérettel vetítik majd a Tabu című filmet.

A Tízen a filmért programban idén három magyar színésznő szerepel: Albert Csilla (Kolozsvári Állami Magyar Színház), Fülöp B. Erzsébet (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház) és Szász Réka (Anton Pann Színház, Ramnicu Valcea).

Cristi Hordila
fesztiválmenedzser a technológiai újítások között az új weboldalt, a jövő hétfőtől letölthető új appet emelte ki, és azt, hogy a fesztiválok közül elsőként vezetik be a beacon technológiát, ami érzékeli, ha egy felhasználó egy TIFF-helyszín közelében van, és üzenetet küld az ahhoz kapcsolódó eseményekről, pl. hogy még csak tíz jegy van egy adott filmre.

A jegyárakban nincs újdonság, elővételben továbbra is 10 lejbe kerül a jegy egy filmre (egyetemistáknak és nyugdíjasoknak 8), a vetítés napján 12 lejbe, a különleges eseményekre és a koncertekre pedig 15-30 lejbe.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS