2019. február 23. szombatAlfréd
-4°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

14. kiadásán még mindig tartogat meglepetéseket a TIFF

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2015. május 29. 23:34, utolsó frissítés: 2015. június 01. 10:56

Lehet valamit nem giccsesnek nevezni, ami tangóról, világító lovakról, fényes toronyról és eurómilliókról szól? Ha TIFF-megnyitóról van szó, akkor igenis lehet.


13 kiadás után azt hihetné az ember, nem érhetik már meglepetések Kolozsvár legnagyobb kulturális rendezvényén, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF). Már tudja, hogy a megnyitóra érdemes időben érkezni, megpróbál egy olyan helyet találni, ahol senkit sem zavar a laptopozása és az, hogy gyakran felpattan fotókat készíteni, aztán azt sem tudja, mi történik, amikor a tér szélén lévő padról hirtelen felpattannak a mellette ülő, teljesen hétköznapian öltözködő emberek, és elindulnak a színpad felé. És amikor odaérnek, elkezdenek tangózni.

A TIFF-ben az egyik legjobb dolog, hogy nincs dresszkód: mindenki úgy öltözik, ahogy akar, ez pedig néha érdekes megoldásokat és kontrasztokat eredményezA TIFF-ben az egyik legjobb dolog, hogy nincs dresszkód: mindenki úgy öltözik, ahogy akar, ez pedig néha érdekes megoldásokat és kontrasztokat eredményez

Tudor Giurgiu fesztiváligazgató szerint nem ez az idei fesztivál egyetlen meglepetése. Őt például az lepte meg, hogy sok év után először nem esős az idő a megnyitó napján, de azon is kellemesen meglepődött, hogy idén 108 százalékkal nőtt a megnyitóra eladott jegyek száma – és ez abszolút rekord nézőszámot jelent, illetve jósol előre a filmmaraton további kilenc napjára.

Mihai Chirilov a vörös szőnyegen nyilatkozikMihai Chirilov a vörös szőnyegen nyilatkozik

A TIFF nem egy olyan rendezvény, amely csak a meghívottaira számítana; a TIFF a kolozsváriakra számít – mondta, és egyúttal be is szólt egy pár fiatal politikusnak, akik mindenképp meghívót próbáltak szerezni a rendezvényre. „Ioan Rus, Emil Boc vagy Kelemen Hunor esetében soha nem jött szóba ilyesmi. Nem osztogatjuk jobbra-balra a meghívókat a politikusoknak. Másképp kellene ezt egy jövendőbeli politikusnak megközelítenie: bérletet váltani az operába, küldeni egy csokor virágot Anca Hanunak, aki most kapott UNITER-díjat, jegyet venni a TIFF-re, és esetleg év közben is megkérdezni, hogy hogy álltok, segíthetek-e valamiben.

Persze a 14. TIFF igazi újdonságait is felsorolta: a diáknegyedbe költözött TIFF Campus-t, a Filmraktáras eseményeket, illetve a medencés mozizást is.

Emil Boc és Tudor Giurgiu: szemmel láthatóan jóban vannakEmil Boc és Tudor Giurgiu: szemmel láthatóan jóban vannak

Giurgiu egy egészen friss sztorit is elmesélt: „a fodrászatból jöttem ki ma, és egy férfi megismert, utánam fordult, kezet rázott velem, és megköszönte, amit a városért teszünk.” A diákok, a város, a kolozsvári hangulat nélkül ez a fesztivál nem létezhetne – folytatta gondolatmenetét a fesztiváligazgató.

Mihai Chirilov művészeti igazgató szokásához híven néhány izgalmas programra hívta fel a figyelmet: a Mircea Daneliuc-retrospektívre, illetve Corneliu Porumboiu Cannes-ból érkező új filmjére, amely díjat is hozott onnan az Un Certain Regarde kategóriában – mindketten jelen is lesznek a vetítéseken.

Nem mindenki talál egyből a helyéreNem mindenki talál egyből a helyére

A szintén Cannes-ból, az Un Certain Regarde kategória nagydíjával érkező izlandi Rams című filmet, illetve a teljes Szupernova szekciót is kiemelte, amelyben idei és tavalyi nagyfesztiválok agyondíjazott filmjeit vetítik.

Ezek mind azt bizonyítják, hogy a TIFF fejlődik, mondta a fesztiváligazgató, aki azt kívánta a fesztiválozóknak, örvendjenek ennek a tíz napnak, és mindenki találja meg a filmjét.

A TIFF-en ez is hagyománynak számít: a főtéri vetítéseket tömegek szokták a kerítésen túlról nézniA TIFF-en ez is hagyománynak számít: a főtéri vetítéseket tömegek szokták a kerítésen túlról nézni

Emil Boc polgármester futólépésben érkezett a színpadra, ahol kijelentette: a 14. kiadásra már igazán jár egy ID a TIFF-nek, és meggyőződése, hogy a TIFF-nek csakis kolozsvári identitása lehet. A TIFF identitást adott Kolozsvárnak, és ez az idén is tovább erősödik – folytatta, kiemelve: a fesztivál gyakorlatilag a város 2014-2020-as stratégiájának a központi eleme. Nem tudjuk megelőzni Bukarestet gazdaságilag, de életszínvonal szempontjából meg tudjuk, és ennek a kultúra is fontos eleme. Eldicsekedte: pár évvel ezelőtt évi 2 millió lejt fordított a város kultúrára, ehhez képest idén több mint 10 millió lejt fordítanak erre, és a városi tanács egyöntetűen fogadta el a TIFF támogatását, amely idén eléri az egymillió lejt.

Bent azért többen vannak. Artikuláltabban fogalmazva: úristen, mennyi ember!Bent azért többen vannak. Artikuláltabban fogalmazva: úristen, mennyi ember!

A polgármester azt is elmondta: a városnak romániai premierként már van elkülönített kerete a helyi filmalapra, illetve a szerdai tanácsülésen döntés született arról is, hogy a város 2017-2022. Között 15 millió eurót fordít az Európa Kulturális Fővárosa 2021 programra.

Végezetül megköszönte a TIFF-nek, hogy kivitte a filmeket a lakónegyedekbe, és bejelentette: jövőre újabb helyszínnel gazdagodik a rendezvény, ugyanis megnyitják a felújított Dacia mozit a Monostoron.

Nincs itt páholy, bársonyszék: Emil Boc, a felesége, és Vákár István megyei tanácselnök is műanyag széket kapott. És ez így van jól.Nincs itt páholy, bársonyszék: Emil Boc, a felesége, és Vákár István megyei tanácselnök is műanyag széket kapott. És ez így van jól.

Az argentin-spanyol nyitófilm, a Relatos Salvajes előtt még volt egy kis demó is a Compagnie des Quidams előadásából, a Fiers á Cheval-ból is, amelyet szombaton láthatunk teljes egészében Bonchidán. Igen, ez a felfújható világító lovas darab.

Meglepetés-tangó: jól talál a nyitófilmhezMeglepetés-tangó: jól talál a nyitófilmhez

És még Giurgiu is visszatért, hogy elmondja: nem, a Filmraktárat nem adjuk!, illetve kiemelte az 1914-es, Kolozsváron forgatott A tolonc kedd esti vetítését a Kolozsvári Magyar Operában.” A film restaurálásán három évig dolgoztak Budapesten, és külön köszönöm Zágoni Bálintnak, illetve a Filmtettnek, valamint Szép Gyula operaigazgatónak, hogy közreműködtek ennek a vetítésnek a létrejöttében” – mondta.


A zárómozzanatA zárómozzanat

Persze csak amíg a film el nem kezdődikPersze csak amíg a film el nem kezdődik

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS