2018. október 20. szombatVendel
15°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A TIFF Campuson buliztunk és filmeztünk, ti se tegyetek másképp

G. L. 2015. május 30. 14:41, utolsó frissítés: 2015. június 01. 10:56

Péntek este filmből kevesebb jutott, de olyat buliztunk, amit valószínűleg már nem lehet felülmúlni.


Péntek este óta gondolkodom azon, hogy tényleg azért bámul ránk mesterségesen felnyitott szemhéjakkal minden TIFF-es plakátról egy csávó, mert idén Kolozsvár Európa ifjúsági fővárosa? A TIFF Campus első napja után határozottan van/volt egy olyan érzésem, hogy igen. A filmfesztivál ifjúsági főváros cím apropóján szervezett eseménye leegyszerűsítve pont úgy működik, amit a TIFF reklámszpotjában is látunk: az elektronikus kütyüivel foglalkozó fiatalt ráébresztik, hogy moziba járni jó.

#tiffcampus #tiff2015 #kolozsvar

A photo posted by Gál László (@vilagbeka) on
Elcsábítják őket egy-két jó koncerttel a TIFF-re, majd meggyőzik, hogy 200 méterrel odébb nézzenek meg egy filmet is. S ha megtetszik, márpedig szerintem minden adott, hogy megtetsszen, akkor pár nap múlva a Fő téren, vagy a Győzelem moziban találkozhatunk vele. Így eshet meg, hogy az idei filmfesztiválról szóló első beszámolómnak nagyon kevés köze van a filmekhez, és hogy egy nap után én még egyetlen filmet sem láttam. Csak összehasonlításképpen, tavaly ilyenkor már három remek filmen voltam túl.

#tiff2015 #kolozsvar #tiffcampus #proba

A photo posted by Karácsony Karola (@karacsonykarola) on
Miközben a Fő téren épp tangóval és világító lovakkal nyitották meg a 14. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált a Hányinger (Hegyvölgy/Piezisa) utca tetején felállított színpadon épp az amerikai The Toasters zenekar szólt, de nagyon. A TIFF Campus kezdés 18 órára volt kiírva, de aki csak egy kicsit is ismeri a kolozsvári egyetemistákat, nem vette komolyan ezt az időpontot. Úgy tűnik, még a szervezők sem, mert amire fél órával a meghirdetett kezdés után megérkeztem a helyszínre, még javában zajlott a hangpróba és a kordonok az utca közepén egymás mellett sorakoztak. Valószínűleg a Booha teraszán többen ültek, mint ahányan a koncertre vártak.

#tiffcampus #tiff2015 #kolozsvar

A photo posted by Gál László (@vilagbeka) on
#tiffcampus #tiff2015 #thetoasters

A photo posted by Gál László (@vilagbeka) on
#tiffcampus #tiff2015 #thetoasters #kolozsvar

A photo posted by Gál László (@vilagbeka) on
#tiffcampus #tiff2015 #kolozsvar

A photo posted by Gál László (@vilagbeka) on
De amire 20 óra előtt néhány perccel a The Toasters rázendített, már lazán megtöltötték az utca felső részét az érdeklődők. A zenekar pedig hozta, amit egy előzenekartól elvárunk: felvetette velünk a ritmust, megalapozták a hangulatot és összegyűjtötte a bentlakások népét. Ha tömeges tombolás nem is nagyon volt a koncerten, mindenki jól érezhette magát, sörözhetett és közbe-közbe dumálhatott a haverjával.

#tiffcampus #tiff2015 #rotfront #kolozsvar

A photo posted by Gál László (@vilagbeka) on
#tiffcampus #tiff2015 #rotfront #kolozsvar/cluj/klausenburg

A photo posted by Gál László (@vilagbeka) on
A RotFront pedig hozta, amit az elmúlt alkalmakkor a Félszigeten megszoktam/megszoktunk tőlük. Ismert slágerekkel kezdtek. A Sigaretta, a Sovietoblaster vagy Live Is Life már az elején meghozta a hatalmas hangulatot, ami utána már nem múlott. Csak azt nem tudom, hogy miért lepődöm meg, hogy több nyelven énekeltek egy-egy dal alatt, mint ahány nyelven Kolozsvárnak városnévtáblát szeretnének, s hogy ezek mennyire jól szólnak a város legmúltikultibb utcájában, ahol akkor lehetett a legkönnyebben ismerkedni, amikor például a Csőváz vagy egy más magyar szövegű dal szólt. A csúcs - legalábbis nekem mindenképp - most is a vége felé hagyott Gay, Gypsy and Jew volt, ami után már gyakorlatilag azok is buliztak, ugráltak, guggoltak és tapsoltak, akik addig állva hallgatták a koncertet.

Idén már volt néhány eszméletlen koncertélményem a Szent György Napokon, s akkor azt hittem nem lehet felülmúlni, pedig de. Egy RotFront-koncertet teljesen fölösleges ennél jobban és részletesebben leírni, mert azt érezni kell, ahogyan felszabadul a boldogság a testedben.

#tiffcampus #tiff2015 #rotfront #kolozsvar

A photo posted by Gál László (@vilagbeka) on
A két órás késés miatt az esti Dyke Hard-vetítés egy részben összecsúszott a koncerttel, ráadásul dermesztően hideg is lett már 23 óra magasságában, így a filmen nem voltak annyian, ahány embert vártak, de ettől eltekintve csak ajánlani tudjuk a TIFF Campust. Mi az elkövetkezendő napokban már nem leszünk, de ti ne hagyjátok ki. Itt a filmes ajánlója:

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS