2019. február 23. szombatAlfréd
-4°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kincs, ami talán mégsem ér annyit, mint Gábor Áron ágyúja. Mi az?

2015. július 29. 18:12, utolsó frissítés: 18:17

Kiállítás nyílt Sepsiszentgyörgyön Románia ókori kincseiből. Székelypetőfalvi és szilágysomlyói leletek is láthatók a Székely Nemzeti Múzeum gyűjteményéből.


Megnyitották július 29-én délben a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban a Románia ókori arany- és ezüstkincsei című kiállítást. Az ország 32 múzeumából származó, több mint ezer darab arany- és ezüsttárgy vándorkiállítása 2013-ban indult útjára a bukaresti Nemzeti Múzeumból, Sepsiszentgyörgyre Gyulafehérvárról, az Egyesülés Nemzeti Múzeumból érkezett.

A kiállítás a Románia területén megtalált legkiemelkedőbb, nemesfémből készült régészeti leleteket vonultatja fel, hatezer év nemesfém-feldolgozásának alkotásait. A legrégebbi darabok az időszámításunk előtti 5. évezred második feléből származnak, a legújabbak pedig időszámításunk utáni 7. században készültek.

A Székely Nemzeti Múzeum történetének valószínűleg legrangosabb kiállítása ez, ahol Románia legértékesebb és legrégebbi régészeti értékeinek színe-java látható – fogalmazott a megnyitón Vargha Mihály múzeumigazgató. Elmondta, a Székely Nemzeti Múzeum kollekciójából is kerültek darabok a válogatásba: a székelypetőfalvi és szilágysomlyói ezüstkincsek.

>> Kotló és csibéi: Sepsiszentgyörgyre viszik Románia ókori kincseit >>


A kiállítás megálmodója, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, Románia Nemzeti Történelmi Múzeumának igazgatója a múzeumok és munkatársaik együttműködését, kreativitását méltatta, amely révén megszülethetett ez a vándorkiállítás. Ez csak együtt sikerülhetett – köszönte meg a partnerek és támogatók hozzájárulását.

Eleve az volt a cél, hogy Románia legfontosabb kulturális központjaiba juttassuk el a kiállítást; az ország minden lakosának joga van részesedni ebből a hatalmas kincsből – fogalmazott. Sepsiszentgyörgy az utolsó erdélyi állomása a kiállításnak, amelyet tavaly májusban Temesváron, augusztusban Nagyváradon, szeptemberben Szatmárnémetiben, novemberben Nagyszebenben, idén Kolozsváron és Marosvásárhelyen mutattak be.

Mint mondta, több évet tartott a kiállítás előkészítése. Megköszönte a sepsiszentgyörgyiek hozzájárulását a sikerhez, és azt, ahogyan a logisztikai és biztonsági ügyeket megoldották.

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke köszöntőjében a bukaresti és sepsiszentgyörgyi szakemberek professzionalizmusát és együttműködési készségét méltatta. Gepidák, szkíták, trákok, rómaiak, kézművesek gyönyörű munkái, ékszerek, fegyverek, használati tárgyak, edények sokasága látható a kiállításon, amely szakembereknek és látogatóknak egyaránt különleges élményt nyújthat – mondta Tamás Sándor. Ugyanakkor hozzátette: ha választani kellene a sok aranykincs és a másik teremben található Gábor Áron-ágyú között, az utóbbit választaná.

Ernest Oberlander-Târnoveanu, Rodica Oanta Marghitu (a kiállítás kurátora), Tamás Sándor és Vargha Mihály (fotók: Musát Arnold)Ernest Oberlander-Târnoveanu, Rodica Oanta Marghitu (a kiállítás kurátora), Tamás Sándor és Vargha Mihály (fotók: Musát Arnold)


Eneolitikum. Sultana-Malu Rosu-i kincsleletEneolitikum. Sultana-Malu Rosu-i kincslelet


Késő-ókori és kora-középkori ezüst fibulákKéső-ókori és kora-középkori ezüst fibulák

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS