2018. május 21. hétfőKonstantin
23°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

15 program, amit ne hagyj ki a Kolozsvári Magyar Napokon!

szerk. 2015. augusztus 10. 13:44, utolsó frissítés: 14:08

Minden napra jut legalább egy látni- és éreznivaló.


A Herendi porcelánmanufaktúra kiállítása

Az idei magyar napok csúcskiállítása az idén 189 éves Herendi Porcelánmanufaktúra egyedülálló kézműves termékeinek a bemutatkozása lesz. Azt is mondhatnánk, ha csak egy kiállítást fogsz megnézni, akkor ez legyen. Ha eddig nem hallottál a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrájáról, akkor azért nézd meg, ha meg ismered a munkáikat, akkor biztosan nem fogod passzolni. Elég róluk annyi, hogy az angol királyi család is az ő porcelánjukból ebédel. Ráadásul a Korzó Egyesület szakemberei magyar és román nyelvű tárlatvezetéseket is tartanak.

Ezt kapta Charlotte hercegnőEzt kapta Charlotte hercegnő


Megnyitó: augusztus 15., szombat, 18 óra, Szépművészeti Múzeum


Mimezis 1. Edition: Ringli.Spíl és Second Floor


Harmadjára válnak kiállítóterekké a Conti avagy New York elhagyatott termei, két emelet magasságában. Nagyon jó alkotásokat láttunk itt tavaly és tavalyelőtt is, úgyhogy további ajánló helyett mutatunk egy képet tavalyról:Megnyitó: augusztus 17., hétfő, 17 óra, New York

Kastélyok Erdélyben!

Volt valamikor egy Kastély Erdélyben-projekt, aminek a keretében többek között olyan kúlságokat szerveztek, mint a WEBkastély vetélkedők vagy a 22 nap alatt a kastélyok körül túra. Most újra aktiválták magukat a PONT-osok a projekttel, ennek lesz az egyik első megnyilvánulása a napokon szervezett Kereszttűzben a kastélyok fenntarthatósága beszélgetés. Mi mindenképp ott leszünk.

Augusztus 17., hétfő, 10 óra, a Sapientia EMTE Tordai úti épülete


Orgonakoncertek a felújított Farkas utcai templomban

Még nem tudjuk pontosan, milyen idő lesz a Magyar Napok alatt, de ha a trend folytatódik, nagyon jól fog esni beülni a gyönyörűen megújult templom hűvösébe orgonazenét hallgatni. Naponta, de más-más időpontban más-más művész játszik majd, ezeket a teljes programban lehet megnézni.Korzós séták

A Kolozsvári Magyar Napok egyre több sétát kínál, minden napra több is jut, nagyon nehéz választani. Akik eddig még nem próbálták ki, idén is megismerhetik a szecessziós és barokk Kolozsvárt vagy a Házsongárdi temető titkait. Nekünk a legizgalmasabban mégis a Korzó Egyesület tematikus városnézései tűnnek. Ráadásul a 19. századi szórakozásáról szóló Acélabroncs, bricsesznadrág: a mulató város ükapáink korában és A király (ál)ruhái: Mátyás-kultusz Kolozsváron séta is most ingyenes lesz. Így akár azt is megtudhatod, hogy miért nevezik New Yorknak a New York Szállót.

Augusztus 18., kedd, 17 óra és augusztus 20., csütörtök, 17 óra

Liza, a rókatündér

A magyarországi kritika áradozott a mágikus realista filmről, és néhány nemzetközi díjat is besöpört, de a nézők is odavoltak a fiktív Budapesten játszódó bosszúdrámáért: a februári bemutatója óta közel 150 ezren nézték meg, ami több mint a tavalyi év legnézettebb filmjének, a Megdönteni Hajnal Tímeát címűnek a nézőszáma. De hallgassátok csak meg a betétdalát, s rögtön érezni fogjátok, hogy ezt látni kell.Augusztus 19., szerda, 18 óra, Sapientia EMTE Tordai úti épülete, Aula Magna

Kincsvadászat a kincses Kolozsváron

Nem tudjuk, hogyan maradhatott ki eddig a kincsvadászat a Kolozsvári Magyar Napok programjából, hiszen szinte adja magát a téma, annyit emlegetik a kincses város szóösszetételt. Idén aztán több kincskeresést is szerveznek, de nekünk a Kaja Tanya játéka tűnik a legígéretesebbnek. Figyelem: előre kell jelentkezni!

Augusztus 19., szerda, 17 óra, augusztus 20., csütörtök, 16 óra és augusztus 22., szombat 17 óra.

Kávéról a Kofferben

Ha már hallottad Berke Sándor, a Koffer kávézó baristáját áradozni a kávéról, akkor biztosan megérted, hogy miért ajánljuk. Olyan szenvedéllyel, átéléssel és lelkesedéssel tud mesélni, hogy felmerült már bennünk a gondolat, hogy soha még korábban nem ittunk rendes fekete kávét. A magyar napokon biztosan lesz rá alkalmunk a Kofferben.

Berke SándorBerke Sándor


Augusztus 20., 21. és 22., 10 óra

Lajkó Félix és vendégei

A negyvenéves hegedűst (brácsást meg citerást) nem könnyű műfajilag meghatározni - népzenei, jazz, blues, klezmer stb. elemek vegyülnek művészetében, de ő általában azt mondja, ez mind nem fontos, egyszerűen a zenére figyel. És az, hogy nem egyedül jön, hanem Palya Bea, Csizmadia Anna, Tintér Gabriella, Brasnyó Antal és Csobán Gergő is fellép vele, csak hab a tortán.Augusztus 20., csütörtök, 21 óra, főtér

Polgár Judit

Találkoztál már élő emberrel, aki legyőzte Kaszparovot vagy Karpovot? Ha nem, itt a lehetőség. Polgár Judit a közönséggel is találkozik, illetve szimultán sakk közben is meg lehet nézni.

Közönségtalálkozó: augusztus 21., péntek, 14 óra, JZSUK, Dávid Ferenc aula
Szimultánsakk-parti: augusztus 21., péntek, 15 óra, JZSUK, Felvinczi György díszterem


Középkori utca

Az Emese Park középkori életmód-rekonstrukciójuknak a hitelességéről már az előző két évben is megbizonyosodhattunk (itt és itt). De ha ez sem lenne elég meggyőző, akkor az idei programot még egy gasztronómiai különlegességgel is megspékelték, pénteken szürkemarha-pörkölt készül, hortobágyi tarhonyával. Az eseményen közreműködik a Barabás Zoltán mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség alelnöke, és a kolozsvári VIA étterem.Augusztus 21-23. között a Fogoly utcában

Kolozsvár vagy Sepsiszentgyörgy?

Az a helyzet, hogy szeretjük Kolozsvárt, és szeretjük Sepsiszentgyörgyöt. Mégse lehet mindkettő kulturális főváros 2021-ben. Hogy melyik - vagy esetleg egy harmadik -, csak később derül ki, addig is kíváncsiak vagyunk erre a beszélgetésre.

augusztus 21., péntek, 17 óra, TIFF-ház hátsó udvara


Blason-szombat

Abból is lassan hagyományt csinálunk, hogy megajánljuk a valamilyen versforma - valamilyen nap kombót. Most blason-szombat lesz, a blason meg a női testet dicsérő műfaj, úgyhogy erre extra kíváncsiak vagyunk. Azért reméljük, Fekete Vince, Karácsonyi Zsolt, László Noémi, Márkus-Barbarossa János és Papp Attila Zsolt nem korlátozzák majd magukat a női nemre...

Augusztus 22., szombat, 18 óra, Bulgakov


Koncz Zsuzsa-koncert

Nem is csak a koncertet magát ajánljuk, hanem a Kolozsvári Magyar Napok zárását, amely a legtöbbször programponttól függetlenül különleges hangulattal zárja le a hetet. Persze, ha Koncz Zsuzsa, Tolcsvay László és Bródy János az, akivel együtt lehet énekelni, akkor teljességgel kihagyhatatlan.

Augusztus 23., vasárnap, 21 óra, főtérTransindex-sátor

Tavaly is rengetegen voltatok nálunk fotózkodni, hogy együtt bizonyítsuk be: Kolozsvár színes! Idén is megtaláltuk minket csütörtöktől vasárnapig a Farkas utcában, ahol ismét fotókat készítünk, ezúttal Mátyásos-photobombingos háttérrel és helyben szabott üzenettel. Valahogy így fogtok kinézni:

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS