2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Marosvásárhely központjába is beköltözik a Forgatag!

2015. augusztus 18. 16:43, utolsó frissítés: 2015. augusztus 19. 13:44

Gasztrofesztivállal, kerekasztalokkal, mindentbele könyvvásárral és mobilapplikációval bővül a kínálat.


Egyre közelebb a 3. Vásárhelyi Forgatag, amelynek újabb programpontjait ismertették a szervezők. Az már biztos, hogy Marosvásárhely belvárosában is lesz némi forgatagos hangulat, de a könyvek és az ínyencségek sem hiányoznak majd a rendezvényről.

Megegyezésre jutott Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala és a Marosvásárhelyért Egyesület, s bár az idei rendezvényt még nem lehet teljesen Marosvásárhely belvárosába költöztetni, előrelépés, hogy a Forgatag egyes programpontjai a Kultúrpalota előtti George Enescu utcában zajlanak. A szervezők ezt a lépést a normalitás jeleként értékelik, illetve annak tulajdonítják, hogy az önkormányzat is elismeri a rendezvény értékét, valamint azt, hogy a Kolozsvári Magyar Napokhoz hasonlóan a Vásárhelyi Forgatag is teret tud nyújtani a valós román-magyar párbeszédnek.

A szervezők közleménye szerint az első két alkalom után már nem kérdés, hogy a harmadik Forgatag is a román-magyar párbeszédet segíti elő. A rendezvény programjában több olyan programpont is van, amelynek román meghívottjai vannak, ugyanakkor román művészek előadása és román nyelvű városnéző séta is szerepel a kínálatban, a kétnyelvű kerekasztal beszélgetések mellett.

A Polgármesteri Hivatal véleménye szerint ez egy normális gesztus mindkét etnikum részéről, és remélik, hogy a Vásárhelyi Forgatag a jövőben is a város kulturális életének fontos eleme lesz, amely hozzájárul a kölcsönös megértéshez a román és magyar közösségek között, akik együtt élnek Marosvásárhelyen.


A Marosvásárhelyért Egyesület vezetői ugyanakkor remélik, hogy a mostani lépésnek a jövőben is látható eredménye lesz majd, és a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal még jobban fogja támogatni a városban szervezett magyar kulturális napokat.

Forgatag applikáció

Az idei év egyik legnagyobb újítása, hogy mobiltelefonos applikáció is készült, amely segítségével mind az android, mind az iOS felhasználók nyomon követhetik a Forgatag legfontosabb eseményeit, tudomást szerezhetnek a legfrissebb hírekről és térkép segítségével tájékozódhatnak az egyre bővülő helyszínek között. Az applikációt a két operációs rendszer áruházából lehet ingyenesen letölteni, de a plakátokon szereplő QR-kódot „leolvasva” is könnyen el lehet érni a telefonos programot. Az applikációval főleg a fiatal forgatagozóknak szeretnének kedveskedni.

Bűvös bogrács és minden, mi szem-szájnak ingere

Gáspár Botond, a gasztronómiai programfelelős elmondta, hogy idén is érdekességekkel és különlegességekkel készülnek. A Forgatag díszvendége idén Baja város, amelynek képviselői megismertetik a bajai halászlevet és a gyufatésztát az érdeklődőkkel, de lesz ízes és illatos könyvbemutató, virslievő-verseny, ökörsütés, vadhús ízelítő, s még egy Bűvös Bogrács elnevezésű csapatos főzőverseny is. „Az idei Forgatagon először, de hagyományteremtő szándékkal szervezzük meg vállalkozások, intézmények számára a BŰVÖS BOGRÁCS névre keresztelt csapatos főzőversenyt. Célunk egy olyan kulináris verseny létrehozása, amely magasra emeli és teszi a mércét a következő évekre nézve, ezáltal is bizonyítva, hogy Marosvásárhelyen sokaknak a vérében van a szép és a finom iránti rajongás, tudásukat pedig büszkén tárják a nagyközönség – és miért ne, a nagyvilág – elé” – mondta el az augusztus 30-ai megmérettetésről Gáspár Botond. A csapatoknak szabadon választott bográcsos ételt kell elkészíteniük és tálalniuk, a díjakat szakavatott zsűri döntése alapján ítélik oda. Természetesen minden gasztronómiai program interaktív beszélgetés is egyben, és elmaradhatatlan része a kóstoltatás.

Kerekasztal Marosvásárhelyért és bolíviai beszámoló

Idén először kerekasztal-beszélgetések is tarkítják a Forgatag programját a Maros-parti Borudvarban. Két marosvásárhelyi témájú kerekasztal lesz, és egy olyan, ami nem is marosvásárhelyi témát boncolgat és nem is kerekasztal formájában zajlik – mondta el Jakab Orsolya programfelelős. „Legfőbb célunk a Marosvásárhelyen élő, és ezt az életteret ismerő szakemberek segítségével körvonalazni a problémákat és megoldásjavaslatokat keresni” – hangoztatta Jakab Orsolya.

Az első kerekasztal-beszélgetésen augusztus 27-én, csütörtökön napjaink marosvásárhelyi román–magyar kapcsolatait boncolgatják a meghívottak, azzal az előfeltevéssel, hogy a két közösség nem együtt él, hanem egymás mellett, párhuzamos világokban. Három magyar és három román, különböző korcsoportú előadó lesz: szociológusok, egyetemisták, oktatók mellett a szervezők ígéretet kaptak arra, hogy Lucian Mîndruță is jelen lesz a beszélgetésen.

Pénteken Marosvásárhely gazdasági helyzete, potenciálja kerül terítékre A város, amely túlél címmel. Aktív marosvásárhelyi vállalkozók beszélnek erről, itt is a meghívottak fele magyar, fele román. „A rendezvénysorozat kétnyelvűségre épül, tehát minden meghívott a saját anyanyelvén szólalhat meg, a helyszínen szinkrontolmács segítségével biztosítjuk a kétnyelvűséget” – mondta Jakab Orsolya.

Szombaton a Borduvarban Lukács Csaba, a Magyar Nemzet újságírója beszélget Tóásó Előddel bolíviai kálváriájáról és szabadulásáról, így megtudhatjuk, hogy mi áll a „Tóásó-ügy” hátterében.

Bernády-sétával is bővül a SzóForgatag

A SzóForgatag rendezvényei idén is a marosvásárhelyi történészek Borsos Tamás Egyesületének segítségével valósulhatnak meg. Amint megszokhattuk már, két fő típusú rendezvény lesz: lesznek előadások, illetve sor kerül úgynevezett tematikus sétákra Marosvásárhelyen.

„Az előadásokkal már a kezdetektől két célt követtünk: az egyik az, hogy olyan témákra reflektáljunk, amelyek úgynevezett össznemzeti témák, feltehetően a Kárpát-medence bármely részében élő magyart érdeklik, és legyen egy helyi témát érintő előadás is” – mondta a SzóForgatag programfelelőse, Novák Csaba Zoltán. Így például Nagy József Marosvásárhelyiek Galíciában és az Alpokban. A m. kir. 22. honvéd gyalogezred története az első világháborúban címmel ad elő, dr. Papp József, az Egri Egyetem oktatója pedig a magyar nemzettudat kialakulásáról beszél. Az előadások helyszíne a Kisterem lesz.

Idén öt tematikus séta lesz a Forgatagon, újdonság, hogy nem csak építészeti, művészettörténeti sétákra kerül sor, hanem lesz egy olyan séta is, amely Marosvásárhely egykori polgármesterének, Bernády Györgynek az életét követi. De természetesen nem marad el a szecessziós, barokk, középkori, sőt egy általános városnéző séta is lesz, utóbbi már román nyelven.

Főszerepben a könyv, s ami a ponyvára kikerülhet

„Az idén próbáljuk minél vásárosabbá tenni a megszokott könyvvásárt. Tehát könyv vásáron, vásár könyvvel mind benne lesz a TékaForgatag programjában. Az előző évekkel ellentétben a Teleki Téka könyvvására leköltözik a Maros-partra, csak csütörtökön a megnyitó napja zajlik a Téka udvarán, akkor lesznek a könyvbemutatók is” – mondta a TékaForgatag programjának felelőse, Lázok Klára. Balás Árpád Zsebreszabott Marosvásárhely című útikönyvét, valamint a Lázok János által szerkesztett (M)ilyen gazdagok vagyunk(?). Sütő András műhelykonferencia - 2014. című kötetet ismertetik majd az érdeklődőkkel.

Pénteken a könyvvásár leköltözik a Maros-partra, s az előző évektől eltérően nem csak történelmi témájú könyvek, hanem minden egyéb is kikerül a nyolc résztvevő könyvkiadó standjára.

Mindemellett a saját rendezvényeit is kicsit vásárossá tette a Teleki Téka: a Beszélő könyvek című előadássorozat keretében például ezúttal a ponyváról, a vásári irodalomról lesz szó. Ugyanebben a témában kiállítással is készül a Téka, de nem maradnak el a gyerekfoglalkozások sem, papírmerítésre, linometszésre várják a legkisebbeket.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS