2019. április 25. csütörtökMárk
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erdélyben koncerteznek a keresztesvitézek

kérdezett: Sólyom István 2015. szeptember 09. 13:21, utolsó frissítés: 16:10

A Moby Dick bő másfél órás best of programmal készül, de a legjobban talán Kolozsváron várják őket, ahol két évtizede nem léptek fel.


Szeptember 13-án, Sepsiszentgyörgyön, 14-én Székelyudvarhelyen, 15-én Marosvásárhelyen, 16-án pedig Kolozsváron koncertezik a Moby Dick. Magyarország legkorábbi alapítású metál zenekara, a magyar trash metál úttörője rendszeres fellépője az erdélyi rockszínpadoknak, ám kolozsvári koncertjükre több mint két évtizedet kellett várni a rajongóknak. A Transindex Göbl Gáborral, a zenekar basszusgitárosával, menedzserével beszélgetett.

Kolozsváron eddig egy alkalommal koncertezett a Moby Dick, még 1993-ben. Utána még két alkalom lett volna megismételni a bulit. 1994-ben Funar polgármester tiltotta be a koncertet, míg az 1996-os Moby Dick-Beatrice közös erdélyi turné félbeszakadása miatt már nem jutottatok el Kolozsvárra. Az 1994-es koncertről az hírlik, hogy máig nem tudni, Magyarlónán vagy Tordaszentlászlón pótoltátok-e be...

- Élénken él bennem a kolozsvári koncertjeink emléke, bár furcsa, hogy végső soron csak egyszer léptünk fel a kincses városban. 1993-ban, az első erdélyi turnénk során bődületes telt ház fogadott minket a Sala Armoniában. Egy négyzetméterre 4-5 rajongó préselődött. A fantasztikus hangulatot hozó koncertet videóra vettük, de a film teljesen használhatatlan lett, mivel olyan pára volt a teremben és a lencsén, hogy kisilabizálni sem lehetett, mi van a képen.Egy évvel később már a Sportcsarnok lett kibérelve, de a buli elmaradt, mert a plakátjainkon a román nyelv mellett magyarul is hirdettük a koncertet és ez kiverte a biztosítékot Funar úrnál. A koncert helyi szervezője aztán, mentve a közös befektetést, sikeresen kiszervezte az előadást Magyarlónára, ahol szerintem azóta sem volt akkora rockerjárás.

Miért kellett várni 22 évet arra, hogy ismét Kolozsváron lépjen színpadra a Moby Dick, hisz az elmúlt két évtizedben rendszeresen felléptetek Erdélybe? Hol lesz a koncert, ki lesz az előzenekar, és mire számíthatnak az érdeklődők?

- Egyszerűen azért, mert nem hívott meg senki minket. 34 éve futó pályafutásunk során volt egy 4 éves szünet, és a 2002-es újraindulás óta eltelt bő évtizedben a sportcsarnok már nagy volt, a Sala Armoniát bezárták, a klubok meg túl kicsik lettek volna. Szeretnénk fellépni a Kolozsvári Magyar Napokon, remélem ez jövőre végre össze is jön, addig meg most itt van a szeptember 16-i koncert a Fő tér melletti Flying Circusban. A vendégcsapat Szászrégenből érkezik, igényes power metált játszanak. Érdemes lesz időben a klubba érkezni, mert csak 250 fős a befogadó képessége. A kapunyitás 19.30-kor lesz. Részünkről bő másfél órás lesz a műsorunk, mondhatni egy best of programmal igyekszünk kielégíteni régi és új rajongóinkat.

Tavaly jelent meg a tizedik stúdióalbumotok, a Földi pokol. Mennyire vagytok elégedettek a fogadtatással?

- Nagyon ütős dalokból áll az album, igazi csemege a fanatikusok számára. Nyilván nem kerülnek dalaink a slágerlistákra, hiszen soha sem szerepeltünk ott. Az azért zavar, és nem csak minket, hogy Magyarországon nincsen rock, metál együtteseket is sugárzó rádió, de még csak egy műsor sem. Erdélyben nem tudom mi a helyzet, de Csehországban pl. az egyik leghallgatottabb zenei rádió erősen nyomatja a metál műfaj ottani és nemzetközi ászait, és ez tükröződik is a koncert látogatottsági mutatókon. Nemzetközi példát hozok. A Def Lepard Csehországban 3 koncertet ad, 30 ezer néző előtt, míg Magyarországra el sem jönnek, mert csak a 2500-as kapacitású Petőfi Csarnokban rendeznének nekik fellépést.Sokan nem tudják, de a Moby Dick a legelső magyar metál bandának számít, hisz évekkel korábban a Pokolgép és az Ossian előtt alakult. Milyen volt a kapcsolatotok az említett zenekarokkal az indulás utáni években? Egymás vetélytársainak számítottatok, vagy együttműködés jellemezte a viszonyotokat?

- Na, ez egy tök jó kérdés, mert ezt még nem tette fel senki. Nem volt kapcsolatunk 86, 87-ig sem a Géppel sem az Ossiannal. Ennek az az oka, hogy ők a fővárosban, mi meg a periférián lévő Sopronban éltünk és dolgoztunk. Nekünk az első fővárosi fellépésünk csak 1987-ben jött össze. Az 1981-es megalakulásunk után évekbe került, amíg olyan szintre jutottunk, hogy számításba vettek minket a koncertszervezők. A korai időkben a „sztárságunk” csak Nyugat-Magyarországra korlátozódott.

A felfutásunk azután kezdődött el, hogy ki tudtam bulizni néhány rádiós és TV-s sugárzást. No, meg sikerült megnyernem a csapat támogatására Nagy Ferót, aki ezt önzetlenül meg is tette. Megjegyzem, nem csak nekünk segített. A Kispál és a Borztól kezdve, a Sex Actionon át a Tankcsapdától, a Republic-ig mindenki csak köszönhet Ferónak. Sokan erről hajlamosak megfeledkezni, mi nem!

Világszinten hosszú ideje reneszánszát éli a rock és a metal zene, mégis sokan borúlátóak, hogy nem látni, kik lehetnének az óriásbandák méltó örökösei. Szerinted is el lehet kezdeni aggódni?

- A zenei piac, a hanghordozók eladásának klasszikus módja miatt összeomlott. Dacára ennek azért szerintem nem kell aggódni, mert jönnek dögivel az új csapatok, csak egy kicsit nehezebb a dolga mindenkinek. Egyfelől ezer számra működnek manapság a zenekarok és van kitől mit ellesni. Másfelől nagy gond az, hogy nincsen az MTV-n jelen a metál, mint műfaj. Egyetlen csatorna van, ami segítheti a bandák kitörését.Az internet révén ugyan könnyedén elérni az együtteseket, ám a műfaj képernyőről való eltüntetését teljes mértékben nem pótolhatja semmi. Maradjunk egy percre a Kárpát-medencében. Gondolta volna valaki, hogy a Tankcsapda után még lesz majd új, életerős, kitörni képes metál banda? Lett, jött a Depresszió, jött a Road, itt van a Leander is. Ugyanez van a világszíntéren is. Egyre erősebben jön fel a Sabaton, a Five Finger Death Punch, vagy pl. a Volbeat, de említhetném a svájci Eluveitie-t is.

Egy gyors kérdés a végére: Slayer vagy Pantera?

- Nekem Slayer, de csak azért, mert őket már többször láthattam, míg a Panteráról rendre lemaradtam.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS