2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy máglyára ítélt könyv

S.R. 2004. július 23. 16:10, utolsó frissítés: 16:04

Salman Rushdie Sátáni versek című regényét valójában a hályogkovács tudatlanságával és naivitásával éri meg elolvasni. Kérdés, hogy #b#kiben maradt még meg ez a naivitás#/b#.


A Sátáni Versek elsődlegesen – legalábbis a deklarációk szintjén – azt a konfliktust szándékszik bemutatni, ami egy indiai emigráns életében a Kelet és a Nyugat, pontosabban India és Nagy Britannia közötti kulturális különbözőség illetve feszültség következményeként lejátszódik.

Viszont a könyv megjelenését követő történések – 1989 február 14-én Salman Rushdie ellen Khomeni ajatollah kimondja a halálos ítélettel felérő fatvát – igencsak kérdésessé teszik, hogy Rushdienak sikerült-e megvalósítania ezt a szándékát.


A könyv megrendelhető
<br />
az EMK katalógusábólA könyv megrendelhető
az EMK katalógusából
Hiszen a Sátáni Verseket nem annyira a kelet és nyugat közti átmenet elbeszéléseként olvassák, sokkal inkább az iszlám-kritika az, ami eladja a könyvet, és tartja távol az olvasót az elsődleges szándéktól. Éppen ezért elég nehezen dönthető el, hogy most mit is olvasunk: egy átmenet-átváltozás történetet vagy egy botrányos jelenség kirobbantóját.

A kritika szerint az, hogy a könyv bestseller lett inkább a második vonatkozásnak köszönhető. Viszont a marketingfogásként igencsak hatásos, a könyvhöz kapcsolódó botránytörténet nem vált egyértelműen a Sátáni Versek hasznára, sőt mondhatni visszavesz belőle. Hiszen az olvasók nagy része a botrány egyfajta verifikálásaként olvassa a könyvet, és nem jut el – nem is tud arról – a szöveg öröméig.

Salman Rushdie Sátáni Versek című regényét valójában a hályogkovács tudatlanságával és naivitásával éri meg elolvasni. Kérdés, hogy kiben maradt még meg ez a naivitás.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS