2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olyat lehet látni nemsokára a Kolozsvári Magyar Operában, amit még Kelet-Európában sehol

G. L. 2015. szeptember 17. 17:58, utolsó frissítés: 2015. szeptember 18. 13:53

Shakespeare vígjátéka alapján írt Szerelmi tilalom című Wagner-operát mutatják be.


Országos, sőt Kelet-Európai premierrel kezdi az új évadát szeptember 24-én a Kolozsvári Magyar Opera. Richard Wagner egyik korai munkáját, Shakespeare Szeget szeggel című színműve alapján írt Szerelmi tilalom című kétfelvonásos vígoperát mutatják be – jelentették be csütörtöki sajtótájékoztatójukon az alkotók, ahol az idei évadot is bemutatták.


Egyáltalán nincs wágneres hangzása

- mondta Szép Gyula, az opera igazgatója, de azért választották a Magyar Állami Operaházzal közösen mégis ezt a nem tipikus Wagner-alkotást, mert jövőre lesz Shakespeare halálának 400. évfordulója, és ezzel szeretnének megemlékezni róla.Szabó Máté, az előadás rendezője, akinek ez lesz az első kolozsvári bemutatója szerint Wagner operája olyan, mintha egy nagy tudású ember írta volna, akinek megy a vonata. Nagyon rövid idő alatt próbált meg nagyon sok mindent megmutatni, emiatt nagyon sűrű és nagyon gyors. Az opera a Shakespeare-dráma cselekményét követi palermói helyszíneken. A mostani feldolgozáskor ezen annyit módosítottak, hogy az előadás nem a 16. században, hanem a 20-as, 30-as években, az alkoholtilalom idején játszódik amerikai környezetben, New Palermóban, és a filmekből jól ismert zsánerfigurák jelennek meg benne, ezzel is közelebb hozva a nézőkhöz.A Kolozsvári Magyar Opera történetének egyik leggrandiózusabb és legdrágább díszletében és jelmezeiben játszódó előadásról Kosztin Áron, az opera aligazgatója, a színpadra állítás folyamatának irányítója beszélt. „Wagner nagyon meg akarta mutatni, hogy tud olyan operát írni, mint Rossini vagy Verdi. Ezért mind a zenekart, mind a kórust, mind a szólistákat nagyon nehéz feladat elé állította” – mondta Kosztin, aki az az Isabellát (szoprán) alakító Egyedi Apollóniát és a a Luziót (tenor) éneklő Szabó Leventét emelte ki, mint akik igen nehéz szerepet kaptak. A díszletet Cziegler Balázs tervezte, aki 2014-ben az év díszlettervezője volt Magyarországon, míg a jelmezek Tihanyi Ildikó tervei alapján készültek.

Az előadást idén háromszor fogják játszani, a szeptember 24-i bemutató mellett október 4-én és 10-én láthatja a közönség. Az előadást a budapesti operaházban is bemutatják szeptember 29-én.A Szerelmi tilalom bemutatója mellett még 4 premierrel készül

a Kolozsvári Magyar Opera a 2015/2016-os évadra. Még idén ősszel bemutatják az Árgyélus királyfi című gyerekelőadást, majd az új év fordulóján jön a hagyományos Szilveszteri Operagála. Jövő márciusban viszik színpadra a Sámson és Delila című operát, majd az évet nagy valószínűséggel a West Side Story című musicallel zárják. Ezen kívül még idén elkezdik az első magyar operának, a Béla futásának a próbáit, amit 1822-ben Kolozsváron mutatták be először. Ruzitska József operájának a játszható állapotba hozására az opera a budapesti Zenetudományi Intézettel kötött szerződést.

Az új évad kiemelkedő eseményénesként szervezik meg a Janovics Jenő Napokat, az opera épületét is építtető kultúrember halálának 70. évfordulója alkalmából. A napokra gálaelőadással, filmvetítéssel és kiállítással is készülnek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS