2018. október 23. keddGyöngyi
11°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Szomszédnénis Béfé azt ígérte, bármit kérdezhetünk tőle

Balázsi-Pál Előd kérdezett:Balázsi-Pál Előd 2015. október 01. 19:05, utolsó frissítés: 2015. október 04. 11:27

„Ha rajtunk múlt volna, mi lennénk középen az új turnénk plakátján, és Felméri Péter a két oldalunkon.”


Először nem értettük, miért keres meg minket Bálint Jozefina. Aztán rájöttünk, hogy Bálint Ferenc (Béfé) az, csak az e-mail átkeresztelte, és az új turnéjukról akar mesélni nekünk. Cserében megígérte: bármit kérdezhetünk.

Szólíthatlak Jozefinának?

Béfé: – A Yahoo is annak szólít valamiért, úgyhogy persze. Nem csoda amúgy, hogy nem lettek olyan népszerűek, mint a Google, pedig az elején ők is a kereső-bizniszben indultak. Mégsem mondja most senki, hogy ha nem talál valamit, hogy "pillanat, csak leyahoozom".

Ti viszont a humorbizniszben indultatok. Jobban megy, mint a Yahoo-nak?


– Azt nem tudom, de az Altavistanál lényegesen jobban. Mondjuk a közönségünk egy része még meg sem volt születve, amikor mi már interneteztünk. Asta înseamnă să fii mafiot!

Milyen volt az első találkozásod az internettel?


– A Kolozsvári Magyar Diákszövetség irodájában vártunk 20 percig, hogy dial-uppal belépjünk egy olyan mailcímre, ahová nem küldött senki levelet. Emlékszem a Transindexre, ahol első írásként megjelent a mell kultúrtörténete. Akkor még azt hittétek, hogy kell a mell mellé kultúra is, hogy az emberek kattintsanak. :)

Sokan visszasírják az internet és mobiltelefon előtti időket. Te hogy vagy ezzel?

– Én egyáltalán nem sírom vissza. Amúgy, ha valaki internet és mobiltelefon előtti időket akar átélni, csak menjen el Balánbányára.

Ez a beszólás azt is jelenti, hogy nem tervezitek Balánbányára elvinni a turnétokat? Vagy van paradicsombiztos fellépőruhátok?

– A Balánbányához fűződő, ilyen jellegő viszonyunk elég régre eredeztethető. Már 2007-ben, amikor európai parlamenti képviselők akartunk lenni, a programunk harmadik pontjában azt ígértük, hogy "Az észak-erdélyi autópálya minden erdélyi várost érinteni fog, kivéve Balánbányát." Szóval a balánbányaiak csak ne lepődjenek meg, ez nem most kezdődött. Amúgy nem tervezzük Balánbányára elvinni az Egyemazúzádat turnénkat. Attól nem félek, hogy paradicsommal dobálnának meg, mert szerintem az sincs nekik.

Voltak már forró helyzeteitek a színpadon elhangzottak miatt? Én például emlékszem egy 2001-es vagy 2002-es esetre, amikor a Szejkefürdői Erdélyi Diáktalálkozón a bodyguardok kezei közül kellett kimenekíteni titeket.

– Az akkor volt, amikor műsorvezetőként egy műfaját tekintve alternatív rockfesztivál közönség-vetélkedőire díjként felajánlott könnyűzenei válogatáscédéket elkezdtem összetörni a színpadon, és ezt a szponzorok nehezményezték. Ma már sohasem tennék ilyen. Nehéz odabaszni a földhöz a Bittorentet. Lám-lám, mennyit változtak az idők.

Jelentős rajongói bázist építettek Facebookon és Youtube-on. Nem aggaszt néha, hogy ennyien követnek titeket? Van olyan, hogy lenne véleményed mondjuk egy kényes, megosztó ügyben (pl. menekültügy, melegházasság, aktuálpolitika úgy általában), de azért nem posztolod, mert a rajongók begorombulnának?

– Tegezzük egymást!

?

– "Jelentős rajongói bázist építettek Facebookon és Youtube-on. "

Ja, építettetek. Megettem a "te"-t, így tényleg nem tegezős.

– Elég sokan követnek, de, gondolom, saját akaratukból, úgyhogy ennek csak örülni tudunk. Tény, hogy vannak megosztó témák, de nincs öncenzúra a Szomszédnéni Facebookon vagy Youtube-on. Azt írtuk, amikor kiderült, hogy határzár épül: "175 kilométeres fal a szerb határra? Valaki nagyon be van szarva a white walkerektől." 4729-en lájkolták, szóval az embereket foglalkoztatja a téma. A melegházasságról is volt egy poénom, azt is kitettem, mégsem kellett feleségül vegyem a vízszerelőmet.


Ősszel már megint turnézni indultok. Nem unjátok?

– Évente egyszer turnézunk, meg aztán minden turnéra új estet írunk – szóval nem. A politikusok sem unják a saját szövegeiket, pedig azokban poénok sincsenek.

Akkor nektek soha nem lesz búcsúturnétok? Pedig az nagy divat, szinte akkora, mint a Reunion Tour.

– Gáspárikék már lelőtték ezt a poént, úgyhogy valószínűleg nem. Esetleg, ha öregek leszünk, mint a Monty Python, és kell a pénz lakáshitelre és válásra.

Most nem kell a pénz? Miből éltek?

– Most van pénz, mert nincs lakáshitel és válás.

Miért van ilyen hülye címe a turnétoknak?

– A plakáton hárman vagyunk egy üstben, és mindhárman nagyon gáznak találtuk az "Üstbe ment terv"-et, mint cím. Ezért lett az "Egyemazúzádat!", amiben szerencsére nincs szópoén.


Mi bajod a szópoénokkal?

– Szopó? Én?

Ez Házsé (Horvát Zsolt) poénja!

– Az övé. Litkai főszerkesztőnk szokta mondani a Dumaszínháztól, hogy "szópoén no poén". Úgy tartom, mindennek megvan a maga helye, a szópoénnak is. Csak ezek helye nem a mi műsorunkban van.

Vesztetek már össze Felmérivel azon, hogy ki a headliner, és ki a felszopó? Csak mert látom, a plakáton ő van középpontban.

– Az, hogy ő van középen a plakáton, a grafikus választása volt, nem a mienk. Ha rajtunk múlik, mi vagyunk középen, és Péter a két oldalunkon. Amúgy cserélgetjük a szerepeket – egyszer mi kezdünk, egyszer ő –, mint egy jó párkapcsolatban.

Mi az kérdés, amit nem mernél feltenni magadnak?

– Kié ez a rózsaszín bugyi?

Ki volt a gyerekkori példaképed?

– Geszti Péter szerettem volna lenni. Nagyon szerettem akkor a rappet, és csak őt ismertem a rapperek közül. Zilahra valahogy nem szivárgott be a Run DMC.

Volt alkalmad elmondani ezt neki?

– Csak egy alkalommal futottunk össze, akkor is véletlenül, Prágában, de valahogy nem jött, hogy odamenjek. Én a magamban, titokban rajongó típus vagyok.

Mindig kíváncsi voltam, hogy jött össze az OTP-s dealetek, és hogy működnek ezek a szpotok: ti találjátok ki a poénokat, vagy a szátokba adják?

– A Dumaszínház kötött szerződést az OTP-vel, és mi, mint a Dumaszínház humoristái, lehetőséget kaptunk a reklámokban való szereplésre. Ami a szpotokat illeti, minden forgatásra írunk 15 poént, a reklámügynökség kreatívjai szintén. Aztán, hogy melyik kerül tévébe, azt csak Leo Burnett tudná megjósolni. De most úgy látom, hogy a humoristákat az OTP-nél kezdik felváltani a zenészek és sportolók, ami nem is annyira baj. Kicsit pihen az imidzsünk.

Van olyan személy, akinek a szájába szívesen adnál szavakat?

– TSZ-szel volt olyan, hogy másoknak is írtunk jelenetet, meg persze egymásnak. Volt "A Szomszédnéni odaát van" estünk, amit két kollégával adtunk elő, illetve tervben van egy új est Janklovics Péterrel, Mogács Dániellel és Kőhalmi Zoltánnal, szóval továbbra sem ússzuk meg az írást. Meg persze Felmérivel is voltak közös jeleneteink, neki is írtunk. De amúgy nem szeretnék háttérember, gagmen lenni, mondjuk egy showman mellett.

Vagyis szeretsz showmankedni?

– Szeretem elmondani a saját gondolataimat. Aztán, ha ezek viccesek is, még jobb. De például nem szeretném, hogy Fábry mondja el, hogy én mire gondolok.

Van valami módszered arra, hogy leteszteld, tényleg vicces-e az, amit te annak gondolsz?


– Nincs módszer, csak élesben derül ki, közönség előtt. Ha nevetnek, benne marad a műsorban, ha nem, átírom, ha úgysem, akkor megy a kukába.

Pont ezért gőzerővel teszteljük az Egyemazúzádat! humorestünket, hogy mikor kedden indítjuk Nagybányán a turnét, már a legjobb verziót tudjuk bemutatni.

Na, ez pont jó befejezésnek. Ugye?

– Kicsit hiányolom, hogy nem tértünk ki a vörös prémű hódok párválasztási szokásaira, de ugye mindent csak nem kaphat meg az ember.

Miért hiányolod?

– Láttam erről egy dokumentumfilmet, és témában vagyok.

Mesélj!

– A hód monogám állat, párválasztása egy életre szól. Ki gondolta volna?

Akkor nem valami nagy hódító!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS