2018. november 16. péntekÖdön
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar zsidó napok Kolozsváron: nyerj jegyet a Tokos és a Muzsikás koncertjére!

2015. október 06. 16:41, utolsó frissítés: 2015. október 07. 15:43


Október 7-én a Tokos és a Muzsikás együttes koncertjével veszi kezdetét a kolozsvári Magyar zsidó napok. Írd meg nekünk október 7-én 15 óráig, miért szeretnél részt venni a koncerten, és nyerj jegyet rá! A válaszolók közt 4 belépőt sorsolunk ki.

Erdélyben 1940 őszén már a legtöbb zsidó közalkalmazott elvesztette állását, betilottak minden zsidó tevékenységet, csak a vallásgyakorlást engedélyezték. Kényszerlakhelyeket rendeltek ki nekik, elnyomásban éltek, majd 1944. májusában és júniusában hat transzporttal elszállították őket Kolozsvárról. 70 évnyi feledés után, négy napos kulturális fesztiválra kerül sor 2015. október 7-11. között.

Számos kulturális programban vehetnek részt azok, akik ellátogatnak október 7-11. között a magyar zsidó napokra. Első nap, október 7-én a Tokos és a Muzsikás együttes ad koncertet a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

Csütörtökön, október 8-án, az érdeklődők részt vehetnek egy barangolásban a Kincses város titkai között, valamint hangversenyre és koszorúzásra is sor kerül a holokauszt áldozataira emlékezve. A napot a Vodku zenekar koronázza meg a koncertjével a Tranzit Házban.


A folytatásban, október 9-én, pénteken a résztvevők Torockóra kirándulhatnak, majd az este folyamán sor kerül egy istentiszteletre a Kolozsvári zsinagóga patinás falai között.

Szombaton, október 10-én, reggel istentisztelet és előadás lesz a zsinagógában, a délelőtt folyamán történelmi séta veszi kezdetét a kolozsvári zsidóság életének egykori helyszínein, majd délután őszi séta várható a Házsongárdi temetőben. Az este folyamán a Gólem színház és a Dumaszínház ZS-kategória című előadása lesz megtekinthető a Kolozsvári Állami Magyar Színház Kamaratermében. A vasárnapi progam Nagyváradon folytatódik.

A négy napos kulturális fesztivál alatt felszólal többek között: Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke, Mile Lajos, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának főkonzulja, és Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármester asszonya.

A programok során magyarországi művészek mellett helyi művészek is fellépnek a fesztiválon, sokszor egymás zenéit, értékeit gazdagítva. Programjaink egyaránt szólnak az ideutazó magyarországi kulturális zarándokoknak és a helyi közönségnek, így ismerve meg egymás közös kultúráját, múltját, jelenét, gondjait és örömeit – írják a szervezők közleményükben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS