2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Zenei élmény minden műfajban és mennyiségben: Janovics Jenő Napok lesznek Kolozsváron

2015. november 02. 19:18, utolsó frissítés: 2015. november 03. 09:40


Operettgálával, operettparádéval, operával, színházi előadással, némafilmvetítéssel, kiállítással és könyvbemutatóval is készülnek a Janovics Jenő Napokra. És egyáltalán nem véletlen ez a változatosság, mert a program összeállításakor Janovics rendkívül összetett, sokrétű tevékenységének minél több oldalát meg akarták mutatni - mondták mai sajtótájékoztatójukon a szervezők.

Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója elmondta, a tavalyi Bánffy Miklós Napok sikerén felbuzdulva döntötték el, hogy november 5-10. között egy hasonló eseményt szerveznek, amelyen a múlt évszázad kulturális életének egyik legnagyobb hatású alkotójára emlékezzenek, aki két színházépületet és egy filmgyárat is épített a városban. Emellett pedig rendezett és játszott is, például Bánk bánt is, amit most felújítva mutatnak be.
A Janovics Jenő Napok egyik legérdekesebb programjának ígérkezikaz erre az alkalomra készült önálló operettgála, a Szívem szeret, ami Janovics életének jelentős pillanatait idézi meg, több fontos kortársát is - például Spectator, Poór Lili, Lehár Ferenc, Bánffy Miklós és Korda Sándor - megelevenedik. Sőt, maga Janovics is. Az előadás prózai részeit Demény Péter írta, zenei betétek hangzanak el többek között a Csárdáskirálynőből, a Mágnás Miskából, A víg özvegyből és a Cigánybáróból is."Annak a belátásnak próbálunk emléket állítani, ahogyan Janovics a magyar színházi tradícióhoz viszonyult. Miközben a magyar színházi modernitás egyik legnagyobb alakja, bámulatos bölcsességgel integrálja azt a színházi tradíciót, ami meghatározta a korát, és mai napig meghatározza a mainstream repertóriumot" - mondta Selmeczi György, az operettparádé - ahogyan a hivatalos programban szerepel - rendezője.


"Nélküle nem elképzelhető el a kolozsvári színjátszásnak a modern kora.

Úgy tette naggyá és moderné a kolozsvári színjátszást, hogy közben bekapcsolta a nemzetközi filmgyártás életébe. Mert számára az egyéni projekt, az önmegvalósítás egyet jelentett a közösségi megvalósítással" - mondta Visky András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti vezetője. Visky felidézte, hogy Janovics idejében a kolozsvári a prózai és a zenés színház összekapcsolódott, így nagy örömmel vesznek részt az opera kezdeményezte eseményen, ahol a nemrég bemutatott Shakespeare-drámát, a Julius Caesart fogják játszani.Florica Jalbă, a román opera művészeti titkára a sajtótájékoztatón a Kolozsvári Román Nemzeti Operában szervezett operagáláról számolt be, ahol mindkét társulat szólistái fellépnek. Salat Zakariás Erzsébet, a színház levéltárosa pedig a Janovics személyes dokumentumait és színházi megvalósításait bemutató kiállítást, illetve az életéről és munkásságáról készült könyvet ajánlotta, aminek az ünnepségsorozaton lesz a bemutatója.

Janovics filmes munkásságára emlékezve újra levetítik A toloncot,

amihez Pacsay Attila írt újra filmzenét. Az esemény gyakorlatilag az idei TIFF egyik legemlékezetesebb és legnépszerűbb eseményének lesz az ismétlése, amin a Kolozsvári Magyar Opera zenekara élő zenével járul hozzá a művészeti élményhez. Ezen kívül pedig Zágoni Bálint Janovics Jenő, a magyar Pathé című dokumentumfilmjét s vetítik. Az esemény részletes programja itt érhető el.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS