2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Zenei élmény minden műfajban és mennyiségben: Janovics Jenő Napok lesznek Kolozsváron

2015. november 02. 19:18, utolsó frissítés: 2015. november 03. 09:40


Operettgálával, operettparádéval, operával, színházi előadással, némafilmvetítéssel, kiállítással és könyvbemutatóval is készülnek a Janovics Jenő Napokra. És egyáltalán nem véletlen ez a változatosság, mert a program összeállításakor Janovics rendkívül összetett, sokrétű tevékenységének minél több oldalát meg akarták mutatni - mondták mai sajtótájékoztatójukon a szervezők.

Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója elmondta, a tavalyi Bánffy Miklós Napok sikerén felbuzdulva döntötték el, hogy november 5-10. között egy hasonló eseményt szerveznek, amelyen a múlt évszázad kulturális életének egyik legnagyobb hatású alkotójára emlékezzenek, aki két színházépületet és egy filmgyárat is épített a városban. Emellett pedig rendezett és játszott is, például Bánk bánt is, amit most felújítva mutatnak be.

Visky András beszélVisky András beszélA Janovics Jenő Napok egyik legérdekesebb programjának ígérkezik


az erre az alkalomra készült önálló operettgála, a Szívem szeret, ami Janovics életének jelentős pillanatait idézi meg, több fontos kortársát is - például Spectator, Poór Lili, Lehár Ferenc, Bánffy Miklós és Korda Sándor - megelevenedik. Sőt, maga Janovics is. Az előadás prózai részeit Demény Péter írta, zenei betétek hangzanak el többek között a Csárdáskirálynőből, a Mágnás Miskából, A víg özvegyből és a Cigánybáróból is.

Selmeczi GyörgySelmeczi György


"Annak a belátásnak próbálunk emléket állítani, ahogyan Janovics a magyar színházi tradícióhoz viszonyult. Miközben a magyar színházi modernitás egyik legnagyobb alakja, bámulatos bölcsességgel integrálja azt a színházi tradíciót, ami meghatározta a korát, és mai napig meghatározza a mainstream repertóriumot" - mondta Selmeczi György, az operettparádé - ahogyan a hivatalos programban szerepel - rendezője.


"Nélküle nem elképzelhető el a kolozsvári színjátszásnak a modern kora.

Úgy tette naggyá és moderné a kolozsvári színjátszást, hogy közben bekapcsolta a nemzetközi filmgyártás életébe. Mert számára az egyéni projekt, az önmegvalósítás egyet jelentett a közösségi megvalósítással" - mondta Visky András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti vezetője. Visky felidézte, hogy Janovics idejében a kolozsvári a prózai és a zenés színház összekapcsolódott, így nagy örömmel vesznek részt az opera kezdeményezte eseményen, ahol a nemrég bemutatott Shakespeare-drámát, a Julius Caesart fogják játszani.

Salat Zakariás ErzsébetSalat Zakariás Erzsébet


Florica Jalbă, a román opera művészeti titkára a sajtótájékoztatón a Kolozsvári Román Nemzeti Operában szervezett operagáláról számolt be, ahol mindkét társulat szólistái fellépnek. Salat Zakariás Erzsébet, a színház levéltárosa pedig a Janovics személyes dokumentumait és színházi megvalósításait bemutató kiállítást, illetve az életéről és munkásságáról készült könyvet ajánlotta, aminek az ünnepségsorozaton lesz a bemutatója.

Janovics filmes munkásságára emlékezve újra levetítik A toloncot,

amihez Pacsay Attila írt újra filmzenét. Az esemény gyakorlatilag az idei TIFF egyik legemlékezetesebb és legnépszerűbb eseményének lesz az ismétlése, amin a Kolozsvári Magyar Opera zenekara élő zenével járul hozzá a művészeti élményhez. Ezen kívül pedig Zágoni Bálint Janovics Jenő, a magyar Pathé című dokumentumfilmjét s vetítik. Az esemény részletes programja itt érhető el.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS