2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kirakatszínház Marosvásárhelyen: simogatás karácsonyra a városlakóknak

B. D. T. kérdezett:B. D. T. 2015. december 18. 11:26, utolsó frissítés: 11:26

Nem klasszikus színházi jelenetek, hanem valami más: Gecse Ramóna ötletgazdát kérdeztük a részletekről.


Fiatal marosvásárhelyi színészek december 18-án a város központjában néhány kirakatban karácsonyi színházi jeleneteket adnak elő a járókelőknek. Az ötlet munkacíme "Kirakatszínház", és sorozatként képzelik el, ami azt szolgálja, hogy fontos eseményekkor, ünnepekkor a város lakói kapjanak egy kis "simogatást". Az első esemény 13:00-kor lesz a Mini Cafe kirakatában (Mini Piaf, a Tutunnal szemben), a második 18:00-kor a központi Petry üzlet kirakatában.

Gecse Ramóna ötletgazdát, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának színészét kérdeztük a részletekről.

Kirakatokat használni színpadként: honnan jött az ötlet, hogy jeleneteket adjatok elő üzletek kirakataiban?

Gecse Ramóna: - Kirakatokat használni nem megszokott értelemben, inkább így fogalmaznék, és nem feltétlenül a klasszikus értelemben használt színházi jelenetekben gondolkodtunk, hanem valami másban, ezért is a kirakat.


Hirtelen pattant elő az ötlet a fejemből, amit több emberrel is megosztottam, és talán az ő lelkesedésük lelkesített engem is, hogy ezt tovább kell gondolni. A gondolatot pedig a jelen szülte meg. Az, hogy mi történik körülöttünk a mindennapokban. Most aktuális a karácsony, így erre a témára koncentráltunk. Arra, hogy a kirakatba kirakjuk a megvásárolható ajándékokat, de miért ne lehetne kirakni azt is, ami igazán fontos. A találkozás öröme, hogy mi magunk is ajándékok vagyunk egymás számára, hogy tulajdonképpen várjuk a csodát, és igényünk lenne rá, de talán félünk kívánni, mert minden olyan lehetetlennek tűnik néha?!

Azt éreztem több átlagos mindennapi rutinos helyzetben, hogy igénylik az emberek, hogy „megsimogassa” valaki vagy valami őket. Arra koncentráltunk, hogy egy gondolat vagy egy kép erejével akár egy pillanatra is, de megállítsuk az embereket, és így ünnep előtt a jól ismert monotonitást. Azt, hogy azzal szembesüljenek a járókelők, hogy a kirakatban ma valami más van.

Milyen jelenetekre kell gondolnunk, és hogyan választottátok ki ezeket?

Az ötlet és a megvalósítás között most kevesebb idő van, mert hosszú távra tervezünk, ezért most három képet találtunk, ami egymásba folyik. Az első egy önfeledt főzőkalandban mutatkozik meg. Karácsony környékén sok időt töltenek az emberek a konyhában, és ez általában nagy feszültséget okoz, amiatt, mert mindenki a tökéletességet szeretné nagy valószínűséggel elérni. Mi úgy akarunk sütni, főzni, hogy az arra járó megkívánja a közös, játékos, családi vacsora előkészítését, és mikor hazamegy, ez a kép köszönjön vissza a megvalósításnál. Természetesen meglepetéssel a végén. Aztán egy elég pontos képet találtunk az ajándék és találkozás lényegi megmutatkozására. Végül pedig a bátor kívánságoké a terep.

Mindenhol csillogó karácsonyi díszítéssel teltek meg a kirakatok. Az akciótok egyfajta protesztként is felfogható a konzumerizmus ellen?


Igen! Mondhatni! De a hangsúly inkább a „simogatáson” van.

Hogyan határoznád meg a műfajt: instant színház, improvizáció, karácsonyi ajándék?

Az improvizáció mindenképpen egy alapot ad, mi egy kanavász formát találtunk, ami a reakciók függvényében alakul. Arra törekszünk, hogy a jelen határozza meg leginkább a folyamatot.

A karácsonyi ajándék a szándékunk, de mindenképpen provokatív, emlékeztető formában. Ennél konkrétabb műfaji meghatározást még nem kívánnék kijelenteni. Majd a továbbiakban meglátjuk, hová alakul és alakítja magát a kirakat, mint keret.

Marosvásárhelyen volt már olyan akció, hogy irodalmi idézeteket tettek ki a kirakatokba. Kapcsolódik a ti kezdeményezésetek ehhez?


Talán annyiban kapcsolódik, hogy az is és ez is valami ellen szól. Egyfajta igényből születik meg, és valami lényegesnek a hiányát próbálja felmutatni. Provokálni kíván, és jelen lenni egy szabályoktól mentes, függetlenebb formában.

Hányan vagytok benne a buliban?

Többen gondolkodtunk, de aktívan öten veszünk jelenleg részt benne.

Végül a legfontosabb infók: hány helyszínen és pontosan hol lesznek a karácsonyi jelenetek Marosvásárhelyen? Vagy más város is bekapcsolódik?

Pénteken lesz, december 18-án, délben 1 órakor a kicsi Piáfban, ezt az dőpontot főként a diákok miatt választottuk, hiszen mellette van az iskola. Délután pedig 6-tól a főtéri Petry kirakatát célozzuk meg. Egyórás időintervallumokban gondolkodunk. Egyelőre őket kerestük meg, és azonnal nyitottak voltak a dologra.
Más városról nem tudok, de az ötlet jó. Köszi!

Mivel győztétek meg az üzlet- vagy kocsmatulajdonosokat, hogy beengedjenek a kirakatokba?

Nem kellett őket meggyőzni, egyből igent mondtak. Talán ők is érzik, hogy szükség valami ilyesfajta megnyilvánulásokra is.

Címoldali illusztráció: Daria Nepriakhina via Stocksnap

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS