2019. február 23. szombatAlfréd
-4°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A „szocreál Harry Potter”-ként emlegetett előadás Kolozsváron

2016. január 11. 17:38, utolsó frissítés: 18:42

Érdemes lesz megnézni A kétbalkezes varázsló című gyerekdarabot a Kolozsvári Színházban – és még egy játékban is részt vehetünk.


Január 15-én, pénteken láthatja a 2016-os év első premierjét a kolozsvári közönség: 19:00 órától az A kétbalkezes varázsló című gyerekelőadás várja nem csak a kicsiket, hanem egész családokat is. Békés Pál munkája 1984-ben jelent meg meseregényként, azonban a Kolozsvári Állami Magyar Színházban első ízben láthatjuk zenei elemekkel kiegészítve, tehát ebből a szempontból ősbemutató – hangsúlyozta Visky András, a színház művészeti vezetője a hétfői sajtótájékoztatón. A produkción olyan alkotócsapat dolgozik, amelynek több tagja először vendég Kolozsváron. Ilyen például Csíki Csaba díszlettervező, aki a színházi tervezők egy új nemzedékének tagja, a multimédia és az intermédia felől közelít – ez jól látszik majd az adott díszleten.Az előadásához Cári Tibor komponálta a zenét, amelyből azon nyomban ízelítőt is kaptunk: Ábrahám Gellért (Éliás Tóbiás) gyerekszínész énekelt meglepetésként egy dalt az előadásból. A zeneszerző elmondta, hogy színes zenevilágra számíthatunk, a szereplők karakteréhez és hangi adottságaihoz igazítva komponált. „Jazztől a rockon, a rapen és a blueson át a tangóig sok stílus lesz jelen a színpadon” – fogalmazott. Ezt azért is tartja fontosnak, mert így kevesebb arra az esély, hogy unalmassá váljon a két és fél órás előadás.

Ábrahám Gellért, Laczkó Vass Róbert és Cári Tibor (Fotó: Bíró István)Ábrahám Gellért, Laczkó Vass Róbert és Cári Tibor (Fotó: Bíró István)

Ez az időtartam egy gyerekelőadás esetében soknak tűnik, azonban Béres László rendező elmondta, hogy két egyórás felvonás, és egy nagyjából 20 perces szünet adja ezt az időtartamot, és ha lenyűgözi a közönséget a produkció, akkor nem lesz túl hosszú. Béres szerint nem véletlenül emlegetik sokan a „Szocreál Harry Potter”-ként az alkotást, valóban van benne „varázslóiskolásdi”, egy varázslótanodából indul a történet, amely a mese hatalmáról és a hit szükségéről szól. Ezért is lett a mottójuk: „Nem érezni, hinni kell”.


A kétbalkezes varázsló egy olyan világot tár elénk, amelyben mindenki rohan a saját ügyeit intézni, senkinek sincs szüksége csodára – egy kisfiú mégis vevő lesz rá. A produkció így a mai digitális információroham ellen lép fel, szeretne egy kis mesét, egy kis megállót nyújtani a közönségnek. A rendező szerint fontos, hogy úgy tudjon az előadás klasszikus értékekről beszélni, hogy mai színházi nyelvet használnak.

Kántor Melinda és Visky András (fotó: Bíró István)Kántor Melinda és Visky András (fotó: Bíró István)

Kántor Melinda (Budweiser Ünög) színész rávilágított, hogy itt a színészi tudásuknál többre van szükségük, a közönség „valódi” bűvésztrükkökre is számíthat. „Olyasmit kell megmutatni, amit egy bűvész fél évig készít elő” – fűzte hozzá Laczkó Vass Róbert (Fitzhuber Dongó), aki szerint ez egy hétköznapi történet, amelyben a megható helyzeteken kívül számíthatunk huncutságra és a kalandból fakadó veszélyhelyzetekre is.

Ábrahám Gellért és Laczkó Vass Róbert (fotó: Bíró István)Ábrahám Gellért és Laczkó Vass Róbert (fotó: Bíró István)

Ábrahám Gellért annyit tett hozzá az elhangzottakhoz, hogy nagyon örül neki, hogy újra szerepelhet egy előadásban (például már a Valahol Európában után), és annak is, hogy újra Béres László rendezővel dolgozhat együtt. De olyan részleteket is elárult, mint például hogy nehéz kibírnia a sok próbát, hogy „Robi” (Laczkó Vass Róbert) a kedvenc munkatársa, és hogy az egész családja segített neki a szöveg megtanulásában.

A játékidő alatt nyújtható élményen túl egy háromhetes játék is kapcsolódik az előadáshoz, egy „mesekeresés”: a gyerekeknek a hátköznapjaikban kell mesebeli elemeket találniuk. A városban és a színházban el lesznek rejtve megoldások, a kérdéseket pedig megkapják a „kincskeresésre” vállalkozó gyerekek. A végén pedig mindenki jutalomban részesül.


Nyitókép: Béres László, Ábrahám Gellért és Cári Tibor (Fotó: Bíró István)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS