2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szakadár képzőművészek "puccskísérlete" a "baloldali diktatúra" ellen az Ecsetgyárban

k. á. 2016. február 05. 13:25, utolsó frissítés: 13:25

Az Ecsetgyár már sosem lesz a régi. De az elszakadók szerint ez nem föltétlen baj.


Inkább csalódott, mint felháborodott volt az közlemény, amelyet szerkesztőségünkhöz az Ecsetgyár Föderáció elküldött, amelyben tudatták, hogy az Ecsetgyár művészközösségének megkérdezése nélkül három képzőművész alapított egy új egyesületet és egy föderációt, az egyesület segítségével pedig levédette az Európai Unió Szellemi Tulajdonjogi Hivatalánál (OHIM) az „Ecsetgyár” márkanevet és a művészeti központ évek óta használt logóját.

Az új egyesületet Berszán Zsolt, Teodora-Daria Dumitrescu és Florian-Liviu Ștefan alapították, és az Ecsetgyár Föderáció (továbbiakban csak EF) szerint egyrészt aláásták a bizalmat a művészek közösségében, másrészt a logó 2010 óta az EF szellemi tulajdonát képezi. Ugyanakkor az EF igazgatótanácsa (név szerint Szakáts István elnök, Corina Bucea, Miki Braniște, Diana Marincu, Ciprian Mureșan, Mihai Pop, Rarița Zbranca) közleménye felidézi, hogy a „60 művész, kiállító és kulturális menedzser 6 évi erőfeszítésére volt szükség, hogy az Ecsetgyár Románia egyik legjelentősebb független, vizuális művészeti és előadóművészeti helyszínévé váljon, olyannyira, hogy a nemzetközi médiaszereplések segítségével a nemzetközi szakma figyelmébe kerüljön.

Az új egyesület az Ecsetgyári Művészek Egyesülete (továbbiakban EME) nevet kapta, ez adja az alapját az Ecsetgyári Galériák és Művészek Föderációjának, ebbe hat szervezet tartozik: az Intact Kulturális Alapítvány, a Bazis Egyesület, a Baril Egyesület, a Sabot Egyesület és az Ecsetgyár Művészeinek Egyesülete, a régiek pedig négyen maradtak, a Ground Floor Group, az AltArt, a Colectiv A és az Arta Capoeira.

Az esetről a Transilvania Reporter készített átfogó anyagot, ebben Daria Dumitrescu elmondta, hogy ő az első volt, aki galériát alapított az Ecsetgyárban, így teljes mértékben jogosultnak tartja magát a brand és a logó használatára. Dumitrescu szerint a régi föderáció átláthatatlan pénzügyi kezeléssel működött, előfordult, hogy felhasználták a galériákat pályázatokhoz, de a megnyert összegből nagyon csekély juttatásokat osztottak nekik le. Ennek értelmében nem tartja logikusnak azt, hogy egy föderáció, amely minden művész képviselőjeként adja ki magát, csak bizonyos projektekre fordítsa a megszerzett összegeket. Dumitrescu szerint a tavalyi év tette fel a pontot az i-re, amikor is az Ecsetgyár sok pénzt kapott a Norvég Alapból, de a projektek kivitelezéséről egyáltalán nem kérdezték meg a fent említett galériák vezetőségét.
Egy másik probléma - legalábbis az általunk megkeresett Berszán Zsolt szerint -, hogy a képzőművészek nem föltétlenül értenek mindig egyet az EF ernyője alatt történő politikai színnel, éllel is ellátott művészeti projektekkel. A csíkszeredai képzőművész ugyanakkor pozitívnak látja, hogy két föderáció is működik az épületben. „Mi folyamatosan felajánlottuk nekik a kommunikáció lehetőségét, de egyszerűen elzárkóztak ettől. Ennek ellenére továbbra is azt szeretnénk, hogy közösen hozzunk létre projekteket”. Ugyanezt mondta Dumitrescu is, aki szerint az EF továbbra is nyugodtan használhatja a logót például, amennyiben politikamentes akcióhoz kell. Berszán szerint a másik négy egyesületnek egyszerűen semmi köze sincs a képzőművészethez, ugyanakkor a Sabot galériát, amely maga is alapítója volt az Ecsetgyár Föderációnak, kihagyták minden jogi-adminisztratív döntésből.

2015 elején a régi föderáció átláthatatlansága arra késztette a független egyesületeket és alapítványokat, hogy egyeztessenek egymással arról, hogy mi van az Ecsetgyárban. Berszán elmondta, hogy a négy független egyesület, plusz a két galéria - amelyek nem jogi személyek, így ilyen formában nem, de a programjaikkal támogatják az új föderációt - azt mondták, hogy mivel nem tudják a föderációt öt év után megújítani, létrehoznak egy újat, amelynek célja az Ecsetgyárban működő galériák programját összefogja és működtesse”. A képzőművész arra a kérdésre, hogy a brand és logó levédéséről miért nem egyeztettek, elmondta, hogy egy független szervezetnek nem kell szólnia arról egy másiknak, hogy mit csinál, mert „ezzel odajutunk, mintha még mindig diktatúra lenne, mint ahogy az Ecsetgyárban ki is alakult egy baloldali diktatúra.”

Berszán elmondta, hogy törvényileg semmi jogsértőt nem tettek, egy még bejegyzetlen brandet és logót jegyeztek be. Ennek ellenére Szakáts István már nyilatkozott úgy, hogy jogi lépéseket fontolgatnak az ügyben. Miki Braniște, az EF kulturális menedzsere megkeresésünkre cáfolta, hogy az ecsetgyári szervezetek között ne lettek volna megfelelően elosztva a pénzek, elmondta, szükség esetén és a megfelelő helyeken be fogják mutatni ezeket a dokumentumokat.Braniște elmondta, szerinte a legtöbbet a művészek fogják veszíteni az új föderáció megalakulásával. A menedzser szerint ez egy visszalépés az Ecsetgyár történetében, hiszen egész Európában azt látjuk, hogy a művészeti sokszínűség megteremtése a cél, és ezek a legsikeresebb kulturális projektek, ehhez képest a galériák inkább befele tekintenek, mintsem kommunikálnak. Szerinte elfogadhatatlan, hogy művésztársaik tudta, véleményének meghallgatása nélkül cselekedtek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS