2019. január 23. szerdaZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Drogok és cigi helyett a filmvásznon

2016. február 23. 10:33, utolsó frissítés: 10:33

Csalnak is, meg nem is a színészek. Mit használnak forgatás közben?


Gyakran gondolkozunk rajta, hogy hogyan oldják meg a filmforgatásokon a kábítószerfogyasztási jeleneteket. De az is kérdés, hogyan kapják el a cigarettafüstben úszó képet – mire sikerül, már biztosan fulladoznak a színészek a füsttől. A színpadon gyakran látunk ilyet, meggyújtanak a színészek egy-egy cigit, ez még azok számára is elviselhető, akik nem szoktak rágyújtani. De egy filmforgatás alkalmával fennáll a függőség kialakulásának veszélye, ha heteken, vagy akár hónapokon keresztül egy dohányos karaktert kell alakítani.

A 90-es évek végéig ezek nem jelentettek problémát, sőt, kérdést sem – cigiztek a színészek, amennyit kellett, és kész. Akkor azonban az egészség megóvása érdekében elkezdett megváltozni a trend. Így azok a színészek is esélyt kaptak egy-egy szerepre, akik például valamilyen allergia miatt nem tudták volna vállalni, vagy egyszerűen rosszul lettek, ha több tucatszor vettek fel egy dohányfüstös jelenetet.A Kávé és cigaretta, a Rekviem egy álomért és A pankrátor kellékese, Jeff Butcher – aki ezek mellett több mint 60 filmnek vagy sorozatnak a munkatársa volt – számolt be az Upvotednek a kulisszatitkokról, hogy milyen készítmények helyettesítik ezeket a szereket a moziban.


200 ezer szál a forgatáson és szerződés-trükk


Ma már az egyébként dohányzó színészek is sokszor döntenek úgy, hogy valamilyen alternatívát használnának a forgatás során. Butcher elmondta, hogy a legtöbben növényi eredetű, dohány- és nikotinmentes készítményt használnak, mert ezek nem okoznak függőséget. Így kiválóak azok számára is, akik nem elég magabiztosak ahhoz, hogy akár egy-két szálnyi nikotint juttassanak a szervezetükbe, mert félnek, hogy nem tudják majd letenni. A Mad Men szereplői például nagyjából 200 ezer szálat szívtak már el ebből a típusú „cigarettából”. (Kérdés, hogy a leszokni vágyó dohányosok miért nem próbálkoznak vele.)

Liam Neesonnel a Non-stop forgatásán dolgozott együtt Butcher, a színésznek pedig allergiája miatt kellett speciális megoldást találni: kamillatea-cigit készítettek neki.

De nem kapnak mindig szabad kezet a rendezők, előfordul, hogy szerződésben rögzítik a cigizéssel kapcsolatos kritériumokat. Például a Léon, a profi forgatásakor Natalie Portman még csak 12 éves volt, ezért szülei írásba foglaltatták, hogy a karaktere a filmben összesen 5 szál cigarettát tarthat a kezében, és nem mutathatják szívás vagy kifújás közben. Ráadásul a cselekmény közben a karakternek le kell szoknia a dohányzásról.

A kábítószert helyettesítő anyag sem mindig hatás nélküli

A cigarettákon kívül ott van a másik nagy probléma: a kábítószerek. Vizuálisan muszáj passzolniuk, ez evidens, különben hitelét veszti az egész produkció. És van, hogy a vágások nem teszik lehetővé az anyagok kicserélését. Az ilyen esetekre több megoldás is létezik.A marihuána esetében viszonylag egyszerű a dolog: Butchernek maga James Franco ajánlott egy boltot, ahol a fűhöz kinézetre nagyon hasonló, de teljesen legális növényszármazékokat lehet rendelni, Legal Buds néven. Ilyet használtak többek közt az Ananász expressz vagy a Beépített hiba című filmekben.

Butcher a Hétmérföldes szerelem című vígjáték esetében használt legális fűalternatívát, amiből elmondása szerint maga is jelentős mennyiséget szívott, de nem érezte, hogy bármi hatása lett volna a szernek a tudatára. Azonban a film főszereplője, Drew Barrymore jól ráijesztett a stábra. "Elszívta, és elkezdett furcsán viselkedni. Odajött a rendező, pánikolva, hogy csináljak valamit, mert ez betépett. De szerintem csak megjátszotta" – meséli.A kokain szerencsésebb eset, mivel fehér por, elvileg sok anyaggal helyettesíthető: szódabikarbóna, porcukor vagy tejpor is megteszi. Butcher azonban úgy gondolta, jó ötlet lesz a inozitol-por, ami egy „nem hivatalos B-vitamin". Az anyag esetében azonban nem marad el a hatás sem: kis dózisban stresszoldó, nagyobb dózisban viszont felpörgető hatású. Mickey Rourke sajnos nem tudott róla, és A pankrátor forgatása közben teljesen bepánikolt, amikor érezte, hogy valami megváltozott.

Butcheren kívül biztosan más kellékesek vagy rendezők, színészek is tudnának sztorizgatni hasonló esetekről, de ezek az apró adatok máris nagy betekintést engedtek a kulisszatitkokba.

Bónusz (A Kávé és cigaretta cigaretta nélkül):


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS