2019. december 5. csütörtökVilma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Double Rise fesztivál: van új a kétszer kelő nap alatt?

Gál László kérdezett:Gál László 2016. március 25. 13:00, utolsó frissítés: 13:00

Egy torockói összművészeti fesztivál a legújabb az erdélyi fesztiválkínálatban - a szervezőket kérdeztük, hogy is gondolják.


Március közepén jelentették be Facebookon, hogy június 30. – július 3. között először szervezik Torockón a Double Rise Fesztivált, ami a szervezők szerint a "legkirályabb erdélyi magyar zenei és összművészeti fesztivál". A kétszeres torockói napfelkeltéről elnevezett fesztivál főszervezőit, Gondi Mátyást, Józsa Örsöt és Márkus Andrást kérdeztük, hogyan is gondolják pontosan ezt a rendezvényt.

Miért éreztétek szükségesnek egy új fesztivál megszervezését?

Gondi Mátyás: – Bennem már elég rég érlelődött a gondolat, hogy kéne szervezni Erdélyben egy fesztivált, ahol magyar zenekarok, művészek egy helyen, vidéki környezetben, több napon keresztül bemutatkozhatnak. Többször jártam Torockón, és egyszer csak bevillant, hogy ott lehetne ezt megvalósítani. Adott a környezet, olyan díszítéssel, mint a Székelykő, ami csodálatos természeti látványosság, illetve az Europa Nostra-díjas falu. Ahogyan megerősödött a gondolat, feltérképeztem azt is, hogy milyen fesztiválok vannak Erdélyben, milyen fesztiválok közül választhatnak a magyar fiatalok.

Márkus András, Gondi Mátyás és Józsa ÖrsMárkus András, Gondi Mátyás és Józsa Örs


És azt láttam, hogy valószínűleg elférne még egy fesztivál, ami nem kimondottan egy városhoz köthető városnap, nem egy politikai kötődésű rendezvény, és nem is műfajhoz - főként elektronikus zenéhez - köthető fesztivál.

Szerintetek megéri majd megszervezni ezt a fesztivált? Lesz igény rá a sok ingyenes városnap jellegű esemény (Kolozsvári Magyar Napok, Szent László Napok, Vásárhelyi Forgatag, Szent György Napok, Csíki Városnapok) mellett, amiken szintén főként magyar együttesek lépnek fel?

Márkus András: – Annyit tennék hozzá a Matyi által elmondottakhoz, hogy szerintem jelenleg nincs Erdélyben olyan magyar nyelvű összművészeti, erős zenei vonzattal rendelkező fesztivál, ami kimondottan az erdélyi magyar fiatalok fesztiváligényeit szolgálja ki. Ezért jelenleg az Electric Catstle és az Untold a magyar fiatalok fesztiválja. Nyilván ott vannak a különböző városnapok – a Kolozsvári Magyar Napok és a Szent György Napok egyaránt hatalmas méretű rendezvények –, viszont ezekben, noha rengeteg minőségi program van, nincs, ami kiszolgálja a fiatalokat, nincs, ami visszahozza a kimondott fesztiválfílinget.

Nem töltik be azt az űrt, amit például a Félsziget hagyott maga után. Ilyen szempontból egyértelmű hiánypótlónak érzem ezt a rendezvényt. Ezért megéri csinálni.Anyagilag is meg fogja érni?

Márkus András: – Az első rendezvénynél biztosan nem lehet azt mondani, hogy anyagilag megéri.

Gondi Mátyás: – Egy induló fesztivál esetében nem biztos, hogy ez a legfontosabb szempont. Amikor ezt a fesztivált elképzeltük, nem az lebegett a szemünk előtt, hogy anyagilag érje meg, hanem hogy találjuk meg azt a célt, amit, ha kitűzünk és elérünk, akkor valami olyan pluszt, értéket teremtünk, ami eddig nem volt. Ha ezt a célt sikerült elérni, akkor megéri.

Márkus András: – Akkor éri meg, ha tényleg sikerül egy nagyon-nagyon vagány fesztivált szervezni, ha eljönnek az emberek, mert az azt jelenti, hogy megéreztünk egy hiányt, amit ki kellett tölteni.

De nyilván kell foglalót adni a szerződtetett zenekaroknak. Ezt miből finanszírozzátok? Egyáltalán miből finanszírozzátok a fesztivált?

Gondi Mátyás: – Naiv gondolat lenne azt hinni, hogy csak a jegyeladásból finanszírozni lehet egy ilyen fesztivált. Pályázati forrásokból és szponzorok által biztosított forrásokból fedezzük a költségeket, de nyilván számítunk a jegybevételekre is. Ezen a három lábon áll a fesztivál.

Milyen pályázatokból lesz pénzetek?

Gondi Mátyás: – Elsősorban magyarországi kulturális alapokhoz benyújtott pályázatokról beszélünk. A szponzoráció terén nyilván számítunk csak magyarországi, csak erdélyi, és olyan cégekre is, amelyek mind a két országban érintettek.A jegyekről, bérletekről mit lehet tudni?

Márkus András: – Reményeink szerint tíz nap, két héten belül már lehet early bird jegyeket vásárolni. Mindenképpen az a célunk, hogy egy elérhető áron adjuk ezeket. Vannak nagy méretű fesztiválok, amiért már igencsak bele kell nyúlnia az embernek a zsebébe, ha részt szeretne venni.

Kinek szánjátok a fesztivált, csak az erdélyieknek, vagy Magyarország felé is nyitottak vagytok?

Márkus András: – Azt gondolom, hogy három fontosabb célközönségről beszélhetünk. Az első természetesen az az erdélyi magyar fiatal, akinek jelenleg nincsen zenei fesztiválja, ahol megkapja az általunk kínált zenekarokat. A második kategória a már dolgozó fiatalok, akár családosok is. Az ő igényeiket is igyekszünk kiszolgálni, ami nem feltétlenül sátrazást jelent. Illetve vannak azok a magyarországiak, vagy akár az egész Kárpát-medence olyan magyar lakói, akiknek van valami kötődésük Erdélyhez.

Azt mondtátok, hogy összművészeti fesztivált szerveztek. A zene mellett még milyen programok lesznek? Napközben mivel akarjátok szórakoztatni az embereket, azon kívül, hogy felmászhatnak a Székelykőre?

Józsa Örs: – Lesz például napindító táncház, gyerekfoglalkozás, kézművesvásár és termékbemutató. Sok érdekes dolog lesz.

Gondi Mátyás: – A termékbemutatókat ne a klasszikus értelemben értsd, tehát nem gyapjútakarót ajánlunk mágnescsíkkal benne, hanem helyi termelők mutatkozhatnak be, kóstolóval egybekötve. És szeretnénk mindenféle vezetett túrákat tartani a környék nevezetességeihez.

Józsa Örs: – Illetve sárkányrepülésre is lehet számítani.

Márkus András: – Irodalmi programok is lesznek, rengeteg slam poetry, képzőművészet és színház. Folyamatosan egyeztetünk a rendezvényszervezőkkel. Az a lényeg, hogy minél többen bekapcsolódjanak, és segítsenek abban, hogy minél színesebbé tudjuk tenni a nappali időszakot.

Torockó viszonylag közel van Kolozsvárhoz, de elég nehéz megközelíteni, ha nincs autód. Van valamilyen forgatókönyvetek arra, hogy az emberek el is menjenek oda?

Gondi Mátyás: – Torockóra naponta három menetrend szerinti tömegközlekedési járat van Nagyenyedről. Torda felől sajnos nincs. Így nekünk kell biztosítani olyan buszjáratokat, amelyek eljuttatják Kolozsvárról, Marosvásárhelyről azokat az érdeklődőket, akik nem tudnak egyéb módon eljutni Torockóra. És nyilván gyűjtőjáratokat is szervezünk, ami azt jelenti, hogy adott pontokon fel lehet szállni majd a buszra. Aranyosgyéres lehet egy ilyen pont, mert oda vonattal könnyen el lehet jutni. Készülünk tehát buszokkal.

És mindenképp igyekszünk megszervezni azt is, hogy sharing economy jelleggel, egymással is megosszák a résztvevők az autóikat.Azt már tudjátok, hogy hol lesz a nagyszínpad?

Gondi Mátyás: – Igen. Eddig is sejtettük, de ma (március 22-én készült az interjú - szerk.) megnyomták az oké gombot is. Gyönyörű lesz a díszlet.

Márkus András: – A falu vége táblától nagyjából 5 percnyi sétára lesz a helyszín, pont egy cigit el lehet szívni az idő alatt, ha már úgyis csak a szabadban cigizhetünk.

Fellépőként még kire lehet számítani?

Gondi Mátyás: – Egyelőre szupertitkos. A nevek már le vannak foglalva, ezen a részen már túl vagyunk, csak szeretnénk várni, és időzíteni a dolgokat.

Józsa Örs: – Olyan fellépőkre is lehet számítani, akik nem mainstream nevek, és nem is mainstream zenét játszanak, hanem minőségi jazzt, bluest vagy akár rockot.

De egyáltalán milyen zenei felhozatalra számíthatunk? Klasszikus Eddára meg Omegára?

Gondi Mátyás: – Nem. Olyan zenekarokat szeretnénk elhozni, akik adott esetben még nem is jártak Erdélyben, de ennek ellenére roppant népszerűek – főleg a fiatalabb korosztály körében. De szeretnénk megmutatni – ahogyan Örs is mondta az előbb – hogy milyen jazz-, blues- és népzenészeink vannak még a Kárpát-medencében.

Valamilyen szinten bejöttek a számításaink, mert amint nyilvánossá tettük a Facebook oldalunkat, több megkeresés is érkezett a Kárpát-medencéből, hogy érdekelné őket a fesztivál. Már Délvidékről, Kárpátaljáról és Felvidékről is megkerestek zenekarok. Azt hiszem, mind műfajilag, mind származásilag elég színes felhozatalt biztosítunk majd. Nem feltétlen a már jól ismert, már sokat futtatott zenekarokat szeretnénk elhozni.

Márkus András: – A nagyszínpad mellett, ahol tényleges headlinerek fognak fellépni, rengeteg alternatív színpad fog működni. Kezdve azzal, hogy állandó jellegű táncház program lesz, egészen addig, hogy irodalommal és slam poetryvel foglalkozó udvar is működik majd. A kisebb zenekaroknak szintén lesznek színpadok.

Azt gondolom, ettől tud adott esetben több lenni ez a fesztivál, mint egy városnapok, van egy vibe a levegőben, ami tényleg kizökkent a hétköznapokból.

Erdélyi magyar zenekarokra lehet számítani?


Márkus András: – Mindenképpen. Nagy hangsúlyt fektetünk az erdélyi zenekarokra, főleg, hogy az utóbbi években kezdik kinőni magukat, kezdik átlépni a határokat. Magyarországon is kezdték meghódítani a saját közönségüket. Azt gondolom, mindenképp nagy szerepet kell kapniuk.

Hány emberre számítotok? Mennyivel lennétek elégedettek?

Márkus András: – Talán merész gondolat, de négy napra 10 ezer embert várunk. Erre próbálunk felkészülni.

Gondi Mátyás: – Gyertek!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS