2019. február 18. hétfőBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az éjszaka és a mágia fővárosává változtatná Kolozsvárt az Untold

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2016. május 20. 10:24, utolsó frissítés: 10:41

Mindezt füstbe burkolózva, ballettáncosokkal és a saját rádiójukon szóló zenére jelentették be.


Jó húsz perce várunk már a varázslatos pillanatra, amit az UNTOLD fesztivál ígért a csütörtök esti sajtótájékoztatójára. Persze közben sem panaszkodunk nagyon, finom borokat kortyolgathatunk, a svédasztal is elő van készítve, de addig is minden asztalon ott egy doboz Pringles. Nem csak úgy chips, hanem A chips.

A helyszín sem utolsó: a sétatéri, az Untold többségi tulajdonosa, Sorin Gadola birtokában lévő Carrousel terasza, ami a fűzfák mögül még simogató napsütésben kifejezetten kellemes. A hangszórókból az Untold online rádió szól, egymástól teljesen megkülönböztethetetlen trackek egymás után. (Na jó, amikor ezt írom, akkor épp egy Coldplay-remix szól, és amúgy is csak mi, kopaszodó újságírók vagyunk ennyire tájékozatlanok, és hisszük azt, hogy ezt a dalt is hallottuk már valahol, talán pont a plázában, a ruhásboltban, de fogalmunk sincs, ki az előadó.)

Aztán kiderül, miért gyűltünk össze: hogy megtudjuk, mit kínál 2016-ban a világ legjobb fesztiválja – és ezt nem mi mondjuk róluk, hanem ők saját magukról. Mondhatnánk, hogy nagyképű kezdés, de hát övék a Best Major Festival díj a European Festival Awardsról.

Balról jobbra: Edi Chereji, Bogdan Radulescu, Bogdan Buta, Sebastian Olar és Alexandru Batinas
<br />
Fotók: Gál László

Fotók: Gál László" >Balról jobbra: Edi Chereji, Bogdan Radulescu, Bogdan Buta, Sebastian Olar és Alexandru Batinas
Fotók: Gál László

Persze Bogdan Buta fesztiváligazgató kezd, a tavalyi hangulatot ecseteli, nem mulasztva el felemlegetni, hogy nemcsak a fesztiválozók, de a fellépők is el voltak ájulva. Armin van Buuren több órát plusszolt a színpadon, produkciós csapata szerint ez volt az egyik legnagyobb showja, Dimitri Vegas és Like Mike pedig két napot maradt bulizni a fellépésük után, valószínűleg sokba kerülhetett nekik a magánrepülő parkoltatása – ecseteli Buta.

Aztán az Untold társadalmi szerepvállalásáról beszél: a véradási kampányukról, a sikeres érettségire biztató kampányról, a sétatéri kosárlabdapálya felújításáról. Trendsetterek akarunk lenni ebben – mondja.

Persze a CSR nem elég: világszinten fontos eseménnyé akarják tenni az Untoldot, ha már első lépésben sikerült Európát meghódítani. A tavalyi 240 ezres nézőszámot idénre 300 ezer fölé akarják tornázni, mondja, majd hozzáteszi: ennél jóval nagyobb, milliós nagyságrendű azok száma, akikhez eljut az Untold üzenete.És most derül ki, hogy mi is a sajtótájékoztató igazi témája: az Untold idei arculatának és főként történetének bemutatása. Igen, ilyen is van, a nagy példa, a Tomorrowland nyomdokaiban haladó (hogy ne koppintást mondjunk) fesztiváloknak illik minden évben valami jó kis témát kitalálni, amihez aztán hozzáigazíthatják a rendezvény arculatát, a színpadképet, az aktivációkat meg egyebeket.

Tavaly ugye a román mesehősök voltak a téma, Greuceanu, Fat Frumos és Gigel Vinetel (ő igazából nem is) felbukkant itt-ott, például a nagyszínpad dizájnjában. „Idén az Erdélyben rejlő lehetőségeket, illetve a különböző mitológiákat (római, egyiptomi, görög, északi) tanulmányoztuk – vezeti fel Buta, aki kollégáival arra a következtetésre jutott, hogy a popkultúrába az északi mitológia szivárgott át a leginkább az elfekkel, a Gyűrűk urával, a Trónok harcával és a Thorral, de emellett az éjszaka, mint mitológiai elem és a mágia, varázslat is jelen van a modern kommunikációs csatornákon. Ezért aztán az erdélyi mítoszokból kiindulva az éjszaka és a varázslat lesz az Untold idei témája. Itt az ideje, hogy a románok is használják ezt, ne mások húzzanak hasznot a mi történeteinkből – mondja a fesztiváligazgató. Nem kicsiben gondolkodik: „egy Untold-unizverzumot akarunk létrehozni, amelyben az Untold fesztivál olyan lesz, mint a Disneyland a Disney számára”.

Bogdan Radulescu az est leggyakorlatiasabb szereplője, ő az új (Kaufland, Telekom, Bosch Romania, Unilever, World Class Gym) és a régi (BT, Ursus, JTI) partnereket ismerteti. Szerinte nekik is köszönhető az, hogy a romániai fiatalok elérhető áron részesülhetnek egy nyugati szintű fesztiválélményben.


Edi Chereji a zenei felhozatalért lelkesedik, büszke arra, hogy sikerült nekik az, ami nagyon keveseknek: a világ első 5 DJ-jét elhozzák a feztiválra. A helyszín egyébként nem változik (fetehetően sok kolozsvári bosszúságára – ezt viszont nem a szervezők, hanem mi tesszük hozzá), bár lesznek újdonságok is az elrendezést illetően. Ha jól értettük, 14 színpadon (de lehet, hogy nem értettük jól) lép fel több mint száz előadó.

Az éjszaka-témához is hozzátesz. „Nemcsak Drakula és a vámpírok, de Erdély el nem mondott történeteit is el akarjuk mondani. Ezért egy varázslót helyeztünk a középpontba, akinek átjárása van a múlt és a jelen között.”

Chereji arról is beszél, ha már kommunikációs, hogy idén sokat fordítottak a nemzetközi kommunikációra, mert a külföldiek számára nagyon hozzáférhető az Untold a belépőár, a szállásárak, a fogyasztás szempontjából. Ennek máris van eredménye, 44 országból vette már jegyet az idei kiadásra.

Hazai téren is sok a mozgás, a tavalyi Pay with Blood kampányt idén minden egyetemi központra kiterjesztik, de a többi bevett kampányuk is folytatódik. Erdély turisztikai vonzerejére is építenek – turszitikai csomagokat fognak értékesíteni, hogy az emberek több napig maradjanak Erdélyben. És az országos turisztikai hatósággal is együttműködnek.

Aztán a kezdés előtti rádió titkára is fény derül: Chereji szerint ők az első romániai fesztivál, amelynek saját rádiója van, a www.untold.com oldalon elérhető.


Alexandru Batinas az idei vizuális identitás fő elemeit ismerteti: a varázsló, aki nem egy személy, hanem erő; a tükör, amely a múlt és a jelen közti kapcsolatot teremti meg; a Hold, amely a Nap fényét tükrözi, és a sötétet világítja be; a Líra (Lant) csillagkép (Orpheusz ezen zenélt, és mindent életre tudott kelteni vele), az erdélyiséget szimbolizáló hegy.

Buta ezt követően a bukaresti McCanntól átcsábított Seba Olart mutatja be, aki a Pay with Blood kampány ötletgazdája, és aki máris bejelent egy új projektet, amelynek az a neve, hogy Fogadj be egy untoldost (Adopta un untoldist). Igen, ez arról szól, hogy ajánljunk fel ingyen szálláshelyet egy máshonnan érkezőnek. A cél a fesztivál idejére egekebe szökő lakásbérleti árak féken tartása, meg az, hogy Kolozsvár legyen Európa legvendégszeretőbb városa.

Aztán némi füsteffekt mellett bemutatják az új Untold filmecskét, ami elég profi munka, és a végére még tündérek is balettoznak nekünk a Carrousel erkélyén.


És le is jár minden, a sajtó nem kérdezősködik, ismét jön az Untold rádió, és az első dal, ami megszólal, az az Empire of the Sun nagy slágere, a We are the People. Ilyen ez a sors, az Untold mindent megtesz, hogy róluk szóljon ez az este, pozitív értelemben, erre tessék: a záróakkord az Electric Castle szlogenje lett.

Az Untold promóvideója:


Az Untold fesztivál augusztus 4-7 között zajlik, a napi bontás itt nézhető meg.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS