2019. december 5. csütörtökVilma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Három hét múlva már a Double Rise fesztiválozóira kel fel kétszer a torockói nap

S. R. T. 2016. június 08. 20:16, utolsó frissítés: 23:32

Teljes a koncertprogram, és egyéb hasznos infókat is megtudtunk a Székelykő árnyékában.


Egészen Torockóig vittek szerdán sajtótájékozódni a június 30-án kezdődő Double Rise szervezői, hogy a Székelykővel a háttérben, a leendő Folkudvarban mondják el a már teljes koncertprogrammal rendelkező fesztivál részleteit és újdonságait.

Amint már többször hangsúlyozták, összművészeti fesztiválról van szó, így a koncertprogram mellett a népzenei, irodalmi, színházi és filmes rendezvények is nagy súllyal vannak jelen. A Folkudvar - a Tóbiás Ház udvara – lesz az egyik kiemelkedő nem színpadi helyszín. Itt autentikus népzenét játszó, illetve népzenei elemeket felhasználó együttesek egyaránt muzsikálnak majd, estére-éjszakára pedig igény és hangulat szerint táncházzá vagy folkkocsmává alakul, lehet ropni hajnalig, vagy csak zenei aláfestésre, énekelve poharazgatni és beszélgetni. A házigazdák a Fölszállott a Páva nyertesei, a Tokos zenekar, Kacsó Hanga Borbála, és Berecz István, és olyan fellépők lesznek, mint a Harmadik zenekar, a Parno Graszt vagy Szalonna és bandája. A koncertek mellett hangszersimogató, gyerekfoglalkozások, kézműves foglalkozások is lesznek, és ugyanitt szervezik a Fölszállott a páva erdélyi gáláját is.

Sevecsek Renáta sajtófelelős, Gondi Mátyás és Józsa Örs főszervezők, valamint Vajas Albert, a Folkudvar egyik házigazdájának, a Tokos zenekarnak tagjaSevecsek Renáta sajtófelelős, Gondi Mátyás és Józsa Örs főszervezők, valamint Vajas Albert, a Folkudvar egyik házigazdájának, a Tokos zenekarnak tagja


Irodalmi udvar/“költőfészek” és filmsátor is lesz, ezek pontos programja még nem ismert, viszont előbbiben “fesztiválköntösbe bújtatott irodalom”, slam poetry és színházi előadások is várhatók, utóbbiban pedig beszélgetések is a filmek mellett. A színház különben egyperces, villámelőadások formájában az egész falut belakja majd, úgyhogy érdemes lesz nyitott szemmel kóborolni, az ember bármikor belecsöppenhet egy falatka utcaszínházba.

A koncertprogram cserébe már végleges és teljes. A nagyszínpadon – amelyet 700-800 méterre a faluközponttól, Torockószentgyörgy irányában állítanak fel - pénteken a Bagossy Brothers Company, a 30y, a PASO és Anna & the Barbies, szombaton Odett, Soerii & Poolek, valamint a Wellhello, vasárnap pedig a Magashegyi Undergound, a Kiscsillag és a Punnany Massif koncertezik.

A központban, az iskola udvarán felállított kisszínpad már a nulladik napon, csütörtökön beüzemel, itt Koszika& The HotShots, a Margaret Island és a Kerekes Band kezd. Pénteken a Bels, a Loyal, a Budapest Voices, a Ripoff Raskolnikov, valamint Ferenczi György és a Rackajam, szombaton az Antal Gábor Jazz Trió, a Jazzybit, a Jazzybirds és Baricz Gergő, vasárnap pedig a Funkorporation, a Whisperblast, Jónás Vera Experiment és a Bin Jip koncertezik.

Az udvar, kilátássalAz udvar, kilátással


Azokat, akiknek ennyi muzsika még nem elég, a folkudvar mellett a partysátor is hajnalig tartó DJ-bulival várja.

Beszélgetések terén is széles lesz a merítés: az emlékév apropóján Márton Áronról elnevezett agóra három idősávban háromféle témakört járnak körül a meghívottak. Minden nap 11 és 12 között az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó beszélgetések lesznek, 12:30 és 13:30 között gazdasági és társadalmi témákat tárgyalnak (szórványkollégiumok, külhoni magyar fiatal vállalkozók éve, pénzügyi kultúra, 14 és 15 óra között pedig a nagyszínpad fellépőit várják életút-beszélgetésekre és közönségtalálkozókra.

A szervezők azokra is gondoltak, akik a foci Európa-bajnokságot egy fesztivál kedvéért sem mulasztanák el: minden meccset meg lehet majd nézni egy úgynevezett EB-sátorban, ahol a magukat kicsiben – nagyon kicsiben – Dzsudzsáknak képzelők még csocsózhatnak is.

A sportra éhesek is jóllakhatnak: némi plusz befektetéssel raftingolni, sárkányrepülőzni is lesz lehetőség, illetve vezetett túrák lesznek a Székelykőre; kevésbé magasra vágyóknak a faluban. És annak is jó hírrel szolgáltak, akik családos hétvégének terveznék a Double Rise-ot: fesztiválóvodát is berendeznek, amit nem úgy kell elképzelni, hogy kicsapják a gyerekeket homokozni, hanem szakszerű felügyelet alatt lehet hagyni a kicsiket akár egészen este tízig.

Nem helikopterjáratot jelentettek be a szervezők, egy katonai helikopter tette tiszteletétNem helikopterjáratot jelentettek be a szervezők, egy katonai helikopter tette tiszteletét


Szállás és szállítás terén is lesz, amiből válogatni. Elsősorban kempingezni lehet majd, de lakókocsipark is lesz, ahol lakókocsit lehet bérelni, vagy akár sajáttal jönni, illetve a környező településeken is akad szállás – maga Torockó már eléggé foglalt. Viszont ha valaki bevállalja a mindennapos utazást, a vonattal viszonylag jól megközelíthető Aranyosgyéresen egy 120 férőhelyes panzióban is meg lehet szállni, amelynek a tulajdonosa bevállalta, hogy mindennapos buszjáratot szervez a fesztiválra. Buszok Kolozsvárról és Marosvásárhelyről is indulnak majd, a pontos menetrend még nem ismert, de visszafele az utolsó koncert után is lehetőség lesz hazamenni.

Enni is kell, és lesz is mit: a catering cégek vagy egyéb vendéglátósok mellett – akik a nagyszínpad környékén, a Folkudvarban és a kempingben is jelen lesznek – a helyieket is szeretnék bevonni, így remélhetőleg alkalom lesz megkóstolni néhány helyi különlegességet is.

A Double Rise-ra a négynapos bérlet kempinggel együtt elővételben 149 lejbe kerül, a helyszínen picit drágább lesz. A vásárlás részletei és még több információ a fesztivál honlapján és Facebook-oldalán található.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS