2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jámborral, nyugalommal és jó zenével várnak Erdély első világzenei fesztiváljára

2016. július 26. 16:56, utolsó frissítés: 16:56

Bemutatják Kalotaszeget a világnak.


Másfél nap múlva kezdődik a Méra Világzenei Csűrfesztivál, amiről már korábban is írtunk és nagyon szeretünk, és aminek kedden tartották a programbemutató sajtótájékoztatóját. No nem a zenei programét, mert az korábban is megvolt már, meg is írtuk, hanem a kiegészítő fesztiválprogramét, amivel napközben el lehet tölteni az időt.

És azért másfél nap múlva (biztosan felkaptad a fejed, hogy a pénteki kezdésig még három nap lenne), mert a korábbi beharangozóval ellentétben már csütörtökön is ingyenes bemelegítő programok lesznek a fesztivál központi helyszínén, a Szarka-teleken. Csütörtökön bemelegítésként a Góbé Zenekar fog fellépni, míg pénteken lesz az I. Kalotaszegi Zenésztalálkozó. Mindkettőt táncház követi - mondták a főszervezők, Bethlendi András és Varga Zoltán, akik egy rövid videóval is bemutatták a fesztivált:
Szombatra és vasárnapra kínálnak teljes programot, azért viszont már fizetni kell. Továbbra is lehet még elővételben napijegyet váltani 29 lejért, bérletet pedig 49 lejért. A helyszínen mindkettő 10 lejjel lesz drágább. Három helyszínen, három szinte szomszédos portán zajlanak az események, aminek a kialakításában a KOOHO építész-csapata segíti a szervezőket (a munkálatok jelenleg is zajlanak, épp ezért nem mentünk most ki Mérába):a már említett és bemutatott Szarka-teleken, a Csűrstúdióban és a Csűrfiában.


A Szarka-telepen déltől 17 óráig Folkkocsma működik majd hideg italokkal, meleg ételekkel és jó muzsikával a Harmadik Zenekartól. Közben pedig közönségtalálkozók lesznek a fellépő zenekarokkal. De nem olyan sűrű a program, hogy ne jusson idő egy kis lazulásra a Jámborzónában, ami a fesztivál kabalaállatának kinevezett 30 éves Jámbor bivalyról kapta az igen találó nevét, vagy részt venni a Tájházban szervezett mérai népviselet bemutató, amit Tötszegi Tekla néprajzkutató tart. Ez utóbbiból négy is lesz szombaton és vasárnap.

A Csűrstúdióban filmvetítéseket és beszélgetéseket tartanak, például meg lehet majd nézni a Kalotaszegi Madonnát és még egy csomó dokumentumfilmet, természetesen Kalotaszegről. Például vetítik a húsz zenész életét bemutató Életek énekét, a nép tulipános ládáit "felnyitó" Gyarmathyné Hóry Etelkáról szóló Kalotaszeg nagyasszonyát, illetve a különleges tehetséggel megáldott paraszttáncost, Mátyás Istvánt bemutató Mundrucot.

De itt szervezik az Igen, tessék! beszélgetéseit is, például a szórványközpontokról és a társadalmi befogadásról, illetve olyan izgalmasnak ígérkező témákban is lesz beszélgetés, mint a Páva-jelenség vagy a népi motívumok újragondolása a modern dizájnban. De közönségkedvenc lehet Marosán Csaba színművész egyéni előadása is a népi szokásokról.A Csűrfiában gyerekfoglalkozások lesznek különböző előadásokkal, bábszínházzal és gyerektáncházzal színesítve. Ezen kívül két kiállítást is meg lehet nézni a hétvégén, Henics Tamás apa-fiú kapcsolatokat feldolgozó Apák és fiúk fotókiállítását, és az Erdélyi Néprajzi Múzeum és a Kincses Kolozsvár Egyesület közreműködésével Galloway-képeket lehet nézni. Dennis Galloway skót néprajzkutató elsőként fotózta végig az erdélyi népviseleteket a XX. század első felében, ezekből a képekből láthat a közönség néhányat.

Szállás, szállítás, támogatói jegyek

A gyakorlati tudnivalókban kevés újdonság van, azok viszont fontosak lehetnek, főleg a megközelítés szempontjából. Plusz közszállítási buszokra nem nagyon mutatkozott valószínűleg igény, mert a szervezők nem ígértek járatokat. Mondjuk a fesztivál koncertprogramjának a zárásáig pont még közlekednek a CTP buszai, 23 óra után 5 perccel indul az utolsó M34-es járat Mérából Kolozsvár felé. A Kolozsvártól 13 kilométerre lévő településre a taxi se olyan nagyon drága, nagyjából 30 lej, csoportosan még bele is férhet. De a fesztivál Facebook eseményénél telekocsi után is lehet érdeklődni, hátha akad stop vagy stoppos.

Aki maradna és szeretne szállást, az a camping@meraworldmusic.com címre írjon egy emailt, és az is lesz. A sátorhely ára 10 lej/fő/éjszaka, míg a házi szállás ára 25 lej/fő/éjszaka. Aki pedig nem tud jelen lenni, de tényleg nagyon támogatná a fesztivált és a kalotaszegi néptáncmozgalmat, az a jegymester.ro oldalán vásárolhat támogatói jegyet is 29 vagy 49 lejért. Ahogy a szervezők mondták, hogy egy kalotaszegi gyerek ingyen fesztiválozzon.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS