2019. december 5. csütörtökVilma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

13 program, amit ne hagyj ki a Kolozsvári Magyar Napokon

2016. augusztus 12. 10:42, utolsó frissítés: 10:42

Nehéz válogatni a közel ötszázból, de mégis megpróbáltuk: koncertet, játékot, sportot, gasztronómiát, és persze a Szent Mihály-templom megelevenedését ajánljuk.


Szurkolás az olimpiai udvarban

Varázslatos közösségi élmény lehet együtt szurkolni, egyszerre szisszenni fel, ha nem jön össze egy támadás a magyar vízilabda-válogatottnak, és egyszerre ujjongani a kajak-kenusok sikerei láttán. És valószínűleg mindkettőre lesz alkalom a Kolozsvári Magyar Napok alatt az olimpiai udvarban, ahol magyarul (!) lehet nézni a közvetítéseket. Azért pedig nem kell aggódni, hogyha nem értesz hozzá, ha párhuzamos vagy az eseményekkel, mert a szurkolás lendülete magával visz, és a szabályokat mindig lesz, aki elmondja.Bónusznak pedig a riói holtidőben Erdély egyik legjobb sportújságírója, Boros Miklós értékeli a látottakat, és beszélget sportot érintő témákban: Péter Lászlóval a sport és hatalom viszonyáról, illetve Killyéni Andrással és Könczei Somával a társadalmi hatásáról.

Már nyitva az udvar, naponta hivatalosan 10-5 óra között lehet ott szurkolni.

Mimesis Kortárs Vizuális Művészeti Fesztivál - Conti-mentális terek

A Bánffy-palota pincéjébe költözik örök kedvenc Contis kiállításunk, mivel a szállodát felújítják - ez a helyszín viszont plusz rejtélyességet kölcsönöz majd az egésznek. Arról, hogy kik állítanak ki, és a szervezők mit gondolnak az új helyszínről, itt írtunk.

Megnyitó: augusztus 15., hétfő, 16 óra, Bánffy-palota pincéje


Ferenczy Botond tavalyi munkájaFerenczy Botond tavalyi munkája


Kreatív Kolozsvár kávézásai

Ahol a reggeli kávé mellé egy nagy adag praktikus tudást és tapasztalatot is kapsz a kreatív ipar területéről. Ha vállalkozást szeretnél indítani, vagy csak érdekel a dizájn, a kultúra, a marketing vagy a PR, akkor mindenképp ott a helyed a K+ térben szervezett délelőtti beszélgetéseken. Találkozhattok például Szabó Mártonnal, az iwiw alapítójával vagy Visky Zsolttal, a Made in Pata Rât kitalálójával.

Augusztus 16-19., keddtől péntekig naponta 9-14 óra között, K+ közösségi tér


Előadás a 3D épületvetítésről

Az idei KMN egyik legfőbb látványossága a Szent Mihály-templom megelevenedése, a videomapping készítője, Bordos László Zsolt (művésznevén Bordos ArtWorks) pedig előadást is tart, mind a kolozsvári vetítésről, mind az épületvetítésről általában. Nem hagynánk ki!

Augusztus 16., kedd, 16 óra, Magyar Olimpiai Udvar előadótermeDe Gerando Antonina és az erdélyi nőnevelés

Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogyan zajlott a kolozsvári nőnevelés, hogyan működött a leányiskola a századfordulón, az Erdélyi Múzeum-Egyesület egész kiállítást és emlékülést szervezett De Gerando Antonináról, aki mindezt képviseli. Három előadást is meghallgathatunk a magyar nőnevelés harmadik nemzedékének képviselőjéről, ezekről több részlet itt található.

Augusztus 17., szerda, 11 óra, EME-székház

A Korzo Egyesület sétái

A fiatal művészettörténészek mindig valami új szemszögből közelítik meg a várost a tematikus sétáikon, most a korábbi Mozizás feketén-fehéren (ezúttal románul) és a várostörténet iránt is érdeklődő gamereket megmozgató PokéSéta mellett "félre" is vezetnek: igaz-hamis történeteket hallhatunk tőlük a középkori Kolozsvárról.

PokéSéta: augusztus 16., kedd, 16 óra. Találkozás az Uránia-palota előtt.
Kiváltság teszi a várost? Igaz-hamis történetek a középkori Kolozsvárról – félre-vezetés: augusztus 17., szerda, 17 óra; augusztus 21., vasárnap, 17 óra. Találkozás: a Karolina téren, a ferences templom előtt
Mozizás Kolozsváron, feketén-fehéren (románul): augusztus 19., péntek, 18 óra. Találkozás: az Egyetemiek háza előtt.
Budapest Bár-koncert

A Budapest Bár egy csomó olyan dolgot egyesít, ami jó és magyar: például a kávéházi cigányzene, a Heaven Street Sevenből ismert Szűcs Krisztián, a Nemjuciból ismert Németh Juci, a Magna Cum Laudeből ismert Mező Misi vagy a ColorStarból ismert Keleti András. Az együttesnek több olyan fellépője is van, akik korábban a Quimby-vel vagy a Kispál és a borzzal dolgozott együtt. Most komolyan, kell még magyarázni, hogy miért legyünk ott?

Augusztus 17., szerda, 21 óra, főtér


Éjjeli orgonakoncert

A KMN idén is több orgonakoncerttel, illetve orgonatúrákkal is készül az orgonamuzsika szerelmeseinek, mi a Kétágú templomban éjszakai "párbeszélgető" orgonakoncertjét ajánljuk - mert éjszaka, mert felelgetős.

Augusztus 18., csütörtök, 22 óra, Kétágú templom.

Én is szeretnék játszani! – integrált játszóház

A Romkert gyerekprogramjait buborékfúvásostól, társasjátékostól, kézműves-foglalkozásostól, homokozóstól valószínűleg már nem kell ajánlani, az elmúlt években olyan hírnevet szerzetek, mint nagyon kevés más rendezvény a Kolozsvári Magyar Napokon.Az Én is szeretnék játszani integrált játszóházában viszont nem csak a különböző nehézségekkel nem rendelkező emberek vehetnek részt, és játszhatnak, hanem a speciális nevelést igénylők is, így akár autisták vagy Down-szindrómásak. És ez fontos.

Augusztus 19. és 20, péntek és szombat, 15-17 óra, Romkert

Kolozsvár 700 éves

Gyakorlatilag mindent ajánlunk a szülinapi buliról: a megérkezést (felvonulás a főtérre), a táncparkettet (tánc- és harcművészeti bemutatók), a pezsgőzést (700 üveg!!), a díszelőadást (Hunyadi László opera), és persze a meglepetést - amin akkor is el fogunk ámulni, ha tudjuk, hogy a Szent Mihály-templomra való vetítés lesz az.

Kezdődik: augusztus 19-én, pénteken, 17 órától a Farkas utcai református templomban, a részletes program - és a kapcsolódó események - itt.

Ivan & The Parazol-koncert

Szerintem egy zenekart évente kétszer kell meghallgatni, ha meg akarjuk tudni, hogy milyen a banda, de azt már nem szeretnénk, hogy rájuk unjunk, mert ugyanazt kapjuk. Egyszer benti klubkoncerten kell részt venni, egyszer pedig egy szabadtéri fesztiválkoncerten - az Ivan & The Parazol esetében minden ideálisan alakult Kolozsváron.Vitáris Ivánékat idén januárban már láthattuk Kolozsváron, akkor pedig nagyon-nagyon meggyőzőek voltak. Gondolom, már sejtitek, hogy ezek után épp itt az ideje szabadtéren is megnézni őket. Még akkor is, hogyha a legnagyobb főtéri városünnepléssel párhuzamosan fognak fellépni.

Augusztus 19., péntek, 18 óra 30 perc, Farkas utcai színpad

Ökörsütés

A Fakanalak táncának főként gulyásos, lecsós örömfőzését idén végre valami különlegesség is kiegészíti, egy igazi 700 éves szülinaphoz méltó ünnepi ökörsütés. Látványos és ínycsiklandó. Kell ennél többet mondani? A nyársra kerülő szürke marhával Szomor Dezső ajánlotta fel, míg a sütésnél Iglódi Ferenc mester működik közre.

Augusztus 20., szombat, 9 óra, Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvara

Omega-koncert

A zárókoncertet egyszerűen nem lehet kihagyni, pláne, ha a nagyöregek hoznak össze a főtérre, elbúcsúztatni még egy Kolozsvári Magyar Napokat, és máris várni a következőt.

Augusztus 21., vasárnap, 21 óra, főtér+1 A Transindex idén is ott lesz a Farkas utcában: csütörtöktől gyere hozzánk fotózkodni és játszani. Részletek hamarosan!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS