2018. november 16. péntekÖdön
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Néhány napig még lehet jelentkezni a legszebb erdélyi magyar dal versenybe

G. L. 2016. szeptember 20. 17:45, utolsó frissítés: 17:45

Azt akarják megmutatni a szervezők, hogy milyen szép nyelv a magyar, és mennyi mindent lehet belőle kihozni.


Szeptember végéig lehet még jelentkezni a második alkalommal megszervezett A legszebb erdélyi magyar dal versenyre, aminek az első kiadását a Bagossy Brothers Company nyerte az Elviszlek című dallal. A jelentkezés hajrájában kérdeztük Mák Arany főszervezőt az idei versenyről:

Ez a második alkalom, hogy megszervezitek a versenyt …

– Igen, tavaly szerveztük meg először. Az első kiadásra 26 zenekar jelentkezett több mint 40 dallal.Milyen tapasztalatokat szűrtetek le az elsőből? Hogyan indultatok neki az idei másodiknak?

– Mindenképp pozitívan értékeltük a tavalyi kiadást, és az ideihez is teljesen pozitívan álltunk. Reméljük, hogy még több jelentkező lesz, még több minőségi dal fog beérkezni hozzánk. Nagyon várjuk, hogy milyen dalok érkeznek be hozzánk a következő napokban.

Milyen visszajelzéseket kaptatok eddig? Van érdeklődés?

– Rengetegen érdeklődnek. Nagyon sok emailt kapunk, és személyesen is többen megkerestek, hogy így vagy úgy jó lesz? Sokan kérdezik, baj-e, ha csak utolsó nap küldik be a pályázatukat, mert még mindig szeretnének dolgozni a dalon? Nem baj. Szeptember 30-án 23 óra 59 percig lehet kitölteni és beküldeni a pályázatokat.

Idén is azt látjuk, amit tavaly, hogy szeptember közepétől kezdtek el nagyon sűrűn érkezni a pályázatok. A nyár folyamán csak szállingóztak.Miért éri meg egy zenekarnak jelentkezni a versenyre?


– Azzal a gondolattal indítottuk el tavaly ezt a pályázatot, hogy lehetőséget adjunk a zenekaroknak. Hogyha van egy saját daluk magyarul, vagy megzenésítettek egy íróval közösen dolgozva a szövegét, akkor legyen egy lehetőségük, ne csak otthon a garázsban zenéljenek, hanem tényleg tudjanak fesztiválokon fellépni, és stúdiófelvételt is biztosítunk nekik. Egy kicsit ismerjék meg őket, mert rengeteg tehetséges zenekar van jelenleg.

A Bagossy Brothers Company nyert tavaly, de talán ők külön kategória. A helyezettek is érezték ennek a pályázatnak a jótékony hatását?

– Mindenképp. Bár feltüntetjük, hogy ki hányadik helyet nyert, vagy milyen különdíjat szerzett, de ugyanakkora értéke van mindeniknek. Folyamatosan tartottuk a tavaly díjazott zenekarokkal a kapcsolatot. Egyetlen zenekar mondta vissza a fellépését és a stúdiófelvételt, mert objektív okok miatt nem tudtak elmenni. A többiek nagyon szerették ott, ahová elmehettek, és nagyon örültek, hogy közönség előtt zenélhettek.

Miért tartjátok fontosnak, hogy a legszebb magyar dalt válasszátok ki? Miért nem a legszebb erdélyi dalt?

Miklós Gyuriék, a Gitár East Egyesület, akivel ezt közösen szervezi az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete, fontosnak tartják, hogy ne csak feldolgozásokat játsszanak a zenekarok, mert ugye legtöbben feldolgozásokat énekelnek, hanem magyar dalokat is. Ha már itt vagyunk Erdélyben, akkor mutassuk meg, hogy van célja a magyar szövegeknek is. Nagyon fontosnak tartják, hogy mutassuk meg, milyen szép nyelv a magyar, és mennyi mindent lehet belőle kihozni.Mi lesz a kiválasztási procedúra?

– Van négy zsűritag (André Ferenc slammer, Balázs Imre József irodalmár, Sántha Zsuzsanna énekes és Zilahi Csaba rádiós műsorvezető - szerk.), akik október elsején megkapják tőlünk a dalokat. Ők már nem fogják tudni, hogy melyik együttestől származik a dal, tehát anonimon értékelik. Három dolgot néznek alapból: a szövegalkotást, a hangszerelést/előadásmódot és a zenét. Utána pedig ennek a háromnak az összhangját is értékelniük kell. Fél hónapjuk lesz erre. Utána újra találkozunk velük, és megkapjuk a végleges listát, hogyan döntöttek.Mennyire sikerült ezzel a versennyel megszólítani a közönséget tavaly, mármint azokat, akik nem zenészek, és nem is vettek részt a versenyben?

– Tavaly a díjátadó közönség nagyjából a barátokból állt, illetve olyan emberekből, akik a zenekar miatt jöttek el. Sajnos a tavaly a bukaresti Colectiv eset miatt a helyszínül szolgáló Bulgakov & Macskaház nem engedte meg, hogy minikoncertet tartsanak a zenekarok.

Ezért a gála ilyen nagyon szűkös baráti beszélgetéssé, díjátadóvá alakult. Idén viszont már meg tudjuk csinálni, hogy a díjátadás után a zenekarok is bemutatkozzanak egy minikoncerten. Mindenik zenekar fel fog lépni azok közül, akik helyezettek lesznek. November 12-én lesz a gála.

A tavalyi zsűri: André Ferenc, Balázs Imre József és Zilahi CsabaA tavalyi zsűri: André Ferenc, Balázs Imre József és Zilahi Csaba


De lesz egy felvezető esemény is október 22-én szintén a Bulgakov & Macskaházban, ahol a tavalyi nyertesek közül fog két zenekar fellépni. Ez amellett, hogy felvezeti az eseményt, azért is van, mert tavaly nem tudtak fellépni, nem volt egy gála, nem tudtunk koncertet szervezni. Ezt idén pótoljuk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS