2018. október 17. szerdaHedvig
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nincs olyan hibájuk, amit ne tudnánk megbocsátani a kerekesszékes bérgyilkosoknak

G. L. 2016. október 13. 14:44, utolsó frissítés: 15:47

Megnéztük Magyarország Oscarra küldött filmjét, Till Attila Tiszta szívvel című rendezését. Ha díj valószínűleg nem is lesz, de legalább jól szórakoztunk.


Szerethető közönségfilm a Tiszta szívvel. És ez olyan tulajdonság, ami minden mást felülír, bármit is ír majd róla a kritikus. Mert azért van, amit írnia róla, hiszen korántsem hibátlan. De olyan szeretettel és kedvességgel készült, ami a film szinte minden pillanatában érződik, és ami miatt


simán szemet hunyunk a hibák felett.

Till Attila egy teljesen átlagos, talán egy kicsit már túl közhelyes gengsztersztorit gyúr össze egy kerekesszékes felnövéstörténettel. Az eredmény pedig egy érzékeny és jópofa akcióvígjáték. Pont olyan, ami miatt az emberek szeretik a mozit, ami miatt kedvünk támad élni.A történet főszereplője az egykori tűzoltó, Rupaszov (Thuróczy Szabolcs), aki egy baleset miatt kerekesszékbe kerül, majd, hogy megéljen, bűnözőnek, konkrétabban bérgyilkosnak áll. És vérprofi benne, egymaga elintéz akár egy egész bandát. Minden azzal indul, hogy kiszabadul a börtönből, és egy szerb maffiavezértől elvállal egy megbízást, aminek a végrehajtásához segítségre van szüksége. Egy mozgáskorlátozottak rehabilitációját segítő szervezetnél találkozik Zolival (Fenyvesi Zoltán), akinek életmentő gerincműtétre lenne szüksége, csak épp nincs pénze kifizetni. A Németországban élő apja, aki születésekor elhagyta őt és anyját, mert nem tudta elfogadni a fia rokkantságát, hajlandó is lenne támogatni a műtétet, de Zoli dacból visszautasítja azt.

Így idejét nagyrészt a legjobb haverjával, Babra Papával (Fekete Ádám) tölti, akivel szórakozásból képregényeket rajzolnak, de igazából kellene valami jó sztori, kellene valami izgalom az életükbe. Innen pedig szinte már természetszerű, hogy összefonódik a történetük, mélyül el a hármójuk kapcsolata és keverednek egyre nagyobb bajba.Aki már látott néhány akcióvígjátékot életében, az nagy valószínűséggel ennyi után is szinte már sejti, hogy mire számíthat, de ez szerencsére különösebben nem zavaró. Egyrészt, mert tényleg vannak benne még fordulatok, másrészt, ami ennél sokkal, de sokkal fontosabb, hogy a kerekesszékes nézőpont beemelése a filmekben ritkán tapasztalt színt hoz ide.

Látjuk Zoli felnövéstörténetét, ahogyan az apa nélkül felnövő, egyre kezelhetetlenebb fiú keres magának egy olyan figurát, akire felnézhet, akihez ragaszkodhat. Ott van Rupaszov, aki az épp férjhez készülő egykori barátnője után sóvárog, őt szeretné elnyűhetetlen kitartással visszaszerezni. Mindez természetesen kerekesszékes szempontból, de úgy, hogy közben nem kell azon sajnálkozzunk, hogy szegény szerencsétlen nyomorékok. Mert ők tényleg felülnek segítség nélkül a kerekesszékkel, ha elbuktak.A Babra Papa fogyatékosságához való közelítés sem sajnálattal teli, hanem a legőszintébb nevetés forrása, ami leginkább Babra komikus karakterének következménye, például, hogy a legkülönbözőbb helyzetekben kezd el dezodort szórni magára.

Mind kedves, lélekkel teli figurák, akik könnyen a szívünkhöz nőnek, még akkor is, ha nincsenek minden tekintetben tökéletesen kidolgozva, ha Fenyvesi beszédét sokszor inkább dallamosan csengő szövegmondásnak érezzük. Akkor is, ha olyan töredezettségek, kihagyások vannak a történet szövetében, amelyek akár meg is buktathatnák a sztori ívét. Például nem kapunk választ arra, leginkább csak sejthetjük, hogy miért kezdenek el dolgozni, és mi erősíti meg annyira a kapcsolatukat, hogy még esküvőbe is együtt megy Zoli és Rupaszov. De ezek igazából soha nem teszik zavaróvá a filmet, mert a képzeletünk szabadon kiegészíti a hiányzó részleteket.Bár Magyarország ezt jelölte az Oscarra, jövő tavasszal valószínűleg nem kell érte izguljunk


a díjátadó gálán, ismerve a jelöltek idei mezőnyét. Ennek ellenére valószínűleg igen kellemes élménnyel távozunk a moziból, ha megnézzük. Romániában december 2-án lesz a film bemutatója, a film forgalmazását a Filmtettesek vállalták. Mi is az általuk szervezett előbemutatón láttuk a filmet a Filmtettfeszten. Ahol még nem volt jelen sem Thuróczy Szabolcs, sem Till Attila. A decemberi bemutatón előbbi valószínűleg már itt lesz, utóbbival pedig még egyeztetnek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS