2018. november 17. szombatHortenzia, Gergő
-3°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kotta: a legjobb dolog, ami az utóbbi időben az erdélyi könnyűzenében történt

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2016. október 29. 11:54, utolsó frissítés: 2016. november 01. 17:00

A Marosvásárhelyi rádióban havonta bemutatkozik egy fiatal erdélyi zenekar. A múlt havi fellépőt mutatjuk, és felkészítünk a vasárnapi koncertre is.


Kezdésnek szögezzük le: a Marosvásárhelyi rádió Kotta nevű projektje az egyik legjobb dolog, ami az utóbbi években az erdélyi könnyűzenei életben történt. És azért írunk projektet, mert a Kotta jóval több, mint egy havonta jelentkező rádióműsor: ez egy élő koncert, közönséggel, egy stúdiófelvétel komoly felszereléssel, ráadásul videófelvételek is készülnek minden koncertről, így adott a lehetőség arra, hogy a műsor után a felvett dalok önálló életet kezdjenek élni.

A Kottában Koszikáéktól a Dzseztánig már nagyon sokan megfordultak, október végén pedig a gyergyószárhegyi DreamLand Residents lesz a Kotta vendége. A fiatal együttes a blues, az indie és a pop műfajokban mozog otthonosan, több tehetségkutatón és fesztiválon mutatkoztak már be, és új lemezüket viszik a Kottába. A koncert (amelyre egyébként díjtalan a belépés) október 30-án 18 órától lesz a Marosvásárhelyi Rádió stúdiótermében.

Róluk van szó:


És most nézzük meg, mit történt a legutóbbi Kottában, amelynek a székelyudvarhelyi 1st Attempt zenekar volt a vendége. Bevallom, amíg a Popsuli rádióműsort készítettem, illetve amikor a Médiabefutókat és a Félszigetet szerveztük, nagyon tudtam, hol mi történik Erdélyben, ami a pop-rock zenét illeti, de azóta megjelent egy új generáció, így aztán nekem is ez az első találkozásom a 1st Attempttel, annak ellenére is, hogy az elmúlt két hétben kétszer is felléptek Kolozsváron. És hát első próbálkozásra bejön, amit csinálnak. Hallgassatok csak bele:

Nyilván, még kiforratlan a dolog, egyelőre alig-alig beszélhetünk színpadi jelenlétről, a dalok közti átvezető szövegek sutácskák és butácskák, és a dalok egy részének még címe sincs igazán. Maguk a dalok is sokszor tűnnek vázlatnak, afféle próbatermi szkeccsnek, dolgozni kell még az átvezetéseken, hogy ne legyenek ennyire kitapinthatóak az illesztések.

És már nagyon gonosznak érzem magam, hogy ennyi rosszat mondok egy zenekarról, amely alapvetően nagyon is bejön. A 1st Attempt az underground, garage rock és neo-psy jelzőket társítja zenéjéhez, én, ha már dobozolni kell, alapvetően shoegaze rocknak aposztrofálnám a stílust, amelyet izgalmasan old a néha szinte már punkos nyersesség, helyenként egy kis pajkos táncritmus a ritmusszekciótól, és Bori egyedi hangszínű, kissé karcos énekhangja.

És van még egy dolog, amit imádok: annyira időtlennek érzem, pontosabban egyszerre több kor lenyomatát is érzem a zenében – úgy tűnik, a zenekar tagjai fiatal koruk ellenére igencsak mélyre ástak a rockzene történetében, és aztán mindez szépen beépült a saját zenéjükbe is.

A zenekar felállása: Sztojka Bori (ének), Norbert Kövecsi (gitár), Lázár Tamás (gitár), Szabolcs Jánosi (dob), Jason T Howson (basszusgitár). És itt a teljes koncertanyag, egy playlistbe összerakva:Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS