2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Legszebb Erdélyi Magyar Dal: miért volt felháborodás a TransylMania kizárásán?

S. R. T. 2016. november 08. 11:22, utolsó frissítés: 2016. november 09. 10:03

Az együttes nagyon is jól fogadta, de volt egy kisebb felzúdulás a Facebookon. Erről, a gáláról és a jövői pályázatról is beszélgettünk a szervezőkkel.


Szombaton kiderül, hogy melyik lett idén a legszebb erdélyi magyar dal, azaz mindjárt kettő is, mert profi és amatőr kategóriában is meghirdették a versenyt. A szervezők múlt héten közölték a döntősök névsorát, azonban néhány nappal később módosítani kellett ezt: a TransylMania pályázatáról kiderült, hogy nem felelt meg a kritériumoknak, így kizárták a versenyből. A lépés némi reakciókat váltott ki a Facebook-oldalon - erről, de a pályázási folyamatról, a gáláról és a jövő évi tervekről is beszélgettünk Mák Arany és Tamás Csilla szervezőkkel.


Az egyik zenekart ki kellett zárnotok, mert nem feleltek meg bizonyos kritériumnak, és ez kisebb felháborodást keltett a közösségi médiában. Mi történt pontosan?

Mák Arany: A TransylMania zenekart kellett kizárnunk, akik nem vették rossz néven. 2015 augusztus előtti dalt küldtek be, és amikor ennek utánakerestünk, nem találtunk releváns információkat, majd valaki szólt, hogy a dal régebbi. Miután a TransylManiával egyeztetünk, ők nagyon szívesen átadták a helyüket egy fiatalabb zenekarnak, azonban a dolog folytatódott: a következő zenekart, a Légiót támadták egyesek, hogy ők sem felelnek meg. Ezt is sikerült egyeztetni: külsős szerző írta meg a dalt, az új hangszerelés pedig 2015 decemberében lett végleges. Jeleztek még problémát a No Sugar zenekarral kapcsolatban is, de az elküldött linken teljesen más zene és más szöveg szólt, mint amit hozzánk beneveztek. Ez a dal állítólag elhangzott egy 2011-es koncertjükön, de ezt nem tudtuk lekövetni, ha nem jelent meg felvételen, akkor erre nincs bizonyíték.

Tamás Csilla: Azt kell még tisztázni, hogy mi nem mondhatjuk egy zenekarnak, aki hat éve nekikezdett egy dalnak, de most fejezte be, hogy kizárjuk; ez jóindulat kérdése is. Míg a kizárt zenekar azt mondta, hogy az elmúlt egy évben nem dolgoztak már ezen a dalon, a másik zenekar igen. Igazolni teljesen hitelesen nem tudjuk, de a jóhiszeműség megvan, és mi segíteni akarunk a fiatal zenekaroknak.A szervezők szűrik a pályázatokat, mielőtt a zsűri elé kerülnének?

M. A.: Ők is írnak egy rövid beszámolót, mi pedig utánanézünk, hogy találunk-e releváns információt ezzel kapcsolatban. De előfordult már, hogy hárman három különböző infót találtunk. Ez pedig egy civil kezdeményezés, nincs semmi anyagi hasznunk, a zenekarok miatt csináljuk.

T. Cs.: Infrastrukturális háttér sincs, 3-4 ember csinálja az egészet. Ez persze több hibára is ad lehetőséget, nem tudunk olyan szinten foglalkozni ezzel, mint érdemes lenne, de ahhoz több emberre lenne szükség.

A TransylMania pontosan hogyan viszonyult a kizáráshoz?

T.Cs.: Telefonbeszélgetésben azt egyeztettük, hogy örvendenek, hogy tetszett a a dal, de szívesen meghagyják a lehetőséget a fiataloknak, semmi gond nincs ezzel. Ők sem nézték meg, hogy mikor jelent meg a dal, mi sem fedeztük fel.Akkor eleve azért küldték be, mert nem vették észre ezt a kritériumot a kiírásban?

T.Cs.: Valaki felfedezte a kiírást, és meg akarták próbálni, de nem volt kifejezetten az a céljuk, hogy elvigyék a díjat.

M.A.: Ugyanakkor azt is jelezték, hogy a zenekar néhány tagja itt lesz a gálán, van egy különdíjunk számukra, mondhatni fair play díj, főleg azért, mert már közölve volt, hogy döntősök.

Lehet tudni, hogy ez mi lesz?

M.A.: A díjakat, ugyanúgy, ahogy a helyezéseket, nem áruljuk el, annyit mondunk, hogy 22 díj lesz kiosztva 6 zenekarnak. Ebből fesztiválfellépés és stúdiófelvétel a legtöbb.

Sok pályázót kellett még a szűrésen kizárni?


M.A.: Nem, általában nincsenek nagy kizárások, a zsűri (André Ferenc slammer, Balázs Imre József irodalmár, Sántha Zsuzsanna énekes és Zilahi Csaba műsorvezető) pedig a pontozással amúgy is automatikusan jelzi, hogy van-e még amit dolgozni, előtérbe kerülnek azok, akik megérdemlik, hogy "kitörjenek a garázsból".

T.Cs.: Tavaly voltak: most jobban elolvasták a kiírást, a kritériumokat. Jobb hanganyagok is jöttek.

Fogtok-e a jövőben változtatni a kiíráson ennek fényében?

M.A.: Még pontosabban megfogalmazzuk a kritériumrendszert, de lehet, hogy minden évben lesznek hasonlók, mert ha valaki nem nyer, akkor elképzelhető, hogy elkezd támadni; azt is meg kell nézni, hogy ilyenkor mi van a háttérben. Mi nem nagy tehetségkutató vagyunk, nem akarunk annyira versenyeztetni, hanem lehetőséget adni jó zenészeknek, hogy színpadon felléphessenek.

T.Cs.: Nem zárjuk ki a profikat sem, ezért van most két kategória, hogy ne legyen akkora különbség. Én azért szeretem, hogy profik is küldenek be dalokat, mert van viszonyítási pont, de ez nem azt jelenti automatikusan, hogy ők viszik el a díjat. Lehet, segít azon is, hogy szívesebben jelentkeznek a zenekarok, mert akkor éri meg versenyezni, ha van, akivel, hozzámérik valakihez, aki már befutott.M.A.: Idén jelentkeztek olyanok is, akik éveken keresztül csak esküvőkön zenélnek, és most azt gondolták, ha már tíz éve zenélnek, akkor miért ne próbáljanak meg egyebet is, és magyar dalt, ne mindig feldolgozásokat vagy angol dalokat.

A zsűri tudja, hogy kit pontoz? Vagy csak a végén tudják meg, hogy melyik zenekart hallották?

M.A.: Igen, tudják, és a teljes pontozás, értékelés elérhető lesz, de lehet korábban igényelni. A hat döntősről a helyszínen elmondják, hogy kinek mit kell még javítania. Nekem tetszik az, hogy mennyire nézik a szöveget, zenét, a kettő összhangját, a felvételről már tudják, hogy mennyire lesz jó színpadon.

T.Cs.: Három pontszám van, ezért nem számít annyira, hogy tudják. Úgyis rá lehet nagyjából jönni, s azokkal szemben nem lenne fair, akit nem ismernek.

M.A.: De nagyon objektívek. Jó, hogy van zenész, író, rádiós, mindenki a saját szakmája szempontjából nézi, és látszik, hogy kit mi befolyásol.

Arra gondoltatok, hogy úgy hirdessétek meg a következőt, hogy eleve új dalt kelljen írni erre a pályázatra?


M.A.: Ennek is az lett volna a lényege, tavaly szeptemberben zárult le az első, és legrégebb tavaly augusztusi lehetett a dal. De eleve is utolsó percben jönnek be a pályázatok. Reméljük, eljutunk oda, hogy direkt ere a pályázatra írjanak.

T.Cs.: A tavalyi hibákból sokat tanultunk, idén például azért lett két kategória, profi és amatőr.

M.A.: Mi csak a szervezéssel foglalkozunk, a kritériumok meghatározását a zsűrire bízzuk.

Mi lesz a gálán?

M.A.:
Szombaton, november 12-én este hétkor kezdünk, először a profi csapatokat díjazzuk, aztán az amatőröket, ezzel is kiemelve, hogy rajtuk van a hangsúly. Két koncert biztosan lesz, a két győztesé, utána pedig közös zenélés, és ezzel párhuzamosan hatalmas buli. A közös zenélés pozitív oldala például, hogy a tavalyi után két együttes elkezdett együtt dolgozni, annyira megszerették egymás stílusát.

T.Cs.: A jövői pályázatot pedig szintén májusban fogjuk meghirdetni, de most a gálán még jobban hangsúlyozzuk, hogy lehet már készülni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS