2018. október 23. keddGyöngyi
11°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Steps Dance Kortárs Táncfesztivál, ahol vizuális orgazmussá fokozódik a zene

Ambrus István 2016. november 07. 19:36, utolsó frissítés: 2016. november 09. 10:03

Harmadszor szervezik meg Kolozsváron a fesztivált, amelyen a kortárs táncművészet legelismertebb nemzetközi előadói lépnek fel.


A Steps Dance Kortárs Táncfesztivál a Kolozsvári Magyar Állami Opera valamint Sorin Dan fesztiváligazgató közös munkájának a gyümölcse, melynek eredményeként a világ különböző pontjairól hoznak profi produkciókat, idén november 6-10. között.

November 7-8-án az izraeli Kamea Dance Company produkciója látható, hétfőn este a Neverland, kedden pedig a Red Sky és a Things I Told Nobody. A világszinten az egyik legsikeresebbnek tartott tánccsapat rendezője és táncosai a sajtó jelenlétében mutatkozott be a Magyar Operában, ahol Szép Gyula, az intézmény igazgatója, valamint Sorin Dan fesztiváligazgató is jelen volt.

Sorin Dan elmondta, a kortárs tánc egyáltalán nem reprezentatív Romániában, elenyésző a táncműhelyek száma, ugyanakkor országunkban az emberek nagy része összetéveszti a kortárs táncot a modern tánc műfajával. Szerinte sokan abban a hitben vannak, hogy a kortárs tánc arról szól, mint a “Dansez pentru tine”. A fesztiválnak éppen ezért az egyik fő célja, hogy neveljen és népszerűvé tegye ezt a művészeti formát Romániában.Az izraeli Kamea Dance Company táncműhely létrehozója és rendezője, Tamir Ginz azt ígérte a nézőknek, hogy megrázó erejű előadásnak lehetnek tanúi, amelyben nem kell semmilyen narratív szálat keresni, ugyanis a produkció kezdetét leszámítva, ami a háború tematikája köré épül, az előadás nem törekszik történetmesélésre: „az a lényege, hogy a táncosok azt adják elő a téma kapcsán a színpadon, ami a fejükben és a szívükben van.”

A Steps fesztivál keretében fellépő társulatot az jellemzi leginkább, hogy az előadásaik magas tánctechnikai tudást igényelnek, aminek a balett és a modern táncképzés egyaránt alapja. Ehhez társul a nagyon jó fizikum, amelyek összessége megalkotja azt a „szótárat”, amely segítségével a művészek kifejezhetik magukat a táncban. Tamir Ginz munkája sikerének egyik kulcsa, hogy nem erőlteti rá az akaratát a művészekre.

„Ettől függetlenül mindig van valamilyen ötletem, ami a való élethez kötődik. Ez nem jelenti azt, hogy narratíva is van az előadásokban. Minden táncos a fejében lévő, saját történetét követi. Olyan az egész, mintha kortárs képzőművészeti alkotásról lenne szó, nem erőltetjük rá a mi perspektíváinkat a nézőkre, hanem szabadságot adunk nekik, és úgy akarjuk elérni őket az érzelmeiken keresztül, hogy ezáltal megértsék, ami körülveszi őket” – mondta a rendező.„Az egész estés darab egyik érdekessége, hogy egy izraeli szerző zenéjére épül, amely a "másnapról" szól. Rengeteg negatív dolog történik világszinten a környezet pusztulásától kezdve a háborúkon át, amit képtelenek vagyunk megoldani. Az is lehet, hogy a világvége holnap kezdődik. Hogyan fogják az emberek újrakezdeni az életüket, ha nem lesz ahová menekülni? Mi történik akkor, ha megszűnik a politikai hatalomgyakorlás, ha nincs rendőrség? Ezzel kezdődik az alkotás, majd utána 65 perc táncmozgás következik” - mondta el a rendező.

„A keddi előadás 2 részből áll, az első alkotás neoklasszikus, a címe Things I Never Told Nobody, ebben sok a humor, a test szépségeit mutatja meg. A második darab címe Red Sky, ez az én reakcióm a félelemre. Sok esetben a háború miatt kegyetlen dolgokkal kell szembenéznünk. Hogy érezzük magunkat ebben emberként? Azért Red Sky, mert néha az égbolt vörös, ami olykor romantikus, olykor meg veszélyt sugall” - így Tamir Ginz.

Arra a kérdésre, hogy nemzetközi perspektívából tekintve miben egyedi az izraeli kortárs tánc, a rendező kifejtette: „A kortárs tánc Izraelben nagyon nagy, és világszinten figyelem övezi. Ennek a története a Batsheva Dance Company megalakulásáig nyúlik vissza, amikor Martha Graham munkásságával ez felfutott. Ekkor hallottak Izraelben először kortárs táncról, de azóta többen, akik kiváltak ebből az iskolából, nagy hírnévre tettek szert, akárcsak a Kamea, amely nemzetközi szinten elismertté vált. Jelenleg az izraeli kortárs tánc a legelismertebb világszinten. Ezért a világ minden részéről érkeznek hozzánk profi táncosok.

Ez a magyarázata annak is, hogy miért ilyen sikeres ez a művészeti ág az országban. Állandóan fenyegetettség hatása alatt élünk, emiatt Izraelben az emberek természete vehemensebb, másrészt rengeteg érzelem tobzódik bennünk. Sosem unatkozunk, mindig van valamilyen probléma, amit meg kell oldanunk. Ez megmutatkozik a Red Sky és a Neverland darabokban is, amit előadunk Kolozsváron. Ezeknek politikai üzenetük is van abban az értelemben, hogy elég volt a háborúból, a fenyegetettségből, és azt szeretnénk, ha élhetőbb lenne a világ. Ez leginkább a táncosok mozdulataiból fog átjönni a nézők számára, illetve abból, ahogyan a színpadon viselkednek. Nem próbáljuk széppé tenni az egészet, ahogy ezt a balett teszi. Az erőszakos testiség az, ami a darabokat igazán előre viszi” - mondta Tamir Ginz.

A Step Dance Fesztivál szerdai produkcióját a magyarországi Depo Dance Stúdió adja elő, ennek címe Balance, ami Sziszüphosz mítoszára épül, aki valahányszor célba ér, kénytelen végignézni, hogy minden összeomlik, és neki mindent elölről kell kezdenie. Csütörtökön pedig a Budapest Táncszínház táncosai lépnek fel a Mediterrán és a Bolero című darabbal. Utóbbi klasszikus darab, melyen keresztül „testünkben és lelkünkben vizuális orgazmussá fokozódik a zene.”

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS