2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A VAN filmzenekartól a koreai népszínházig: mi ezeket ajánljuk az Interferenciákról

Kulcsár Árpád 2016. november 25. 16:11, utolsó frissítés: 2016. november 26. 16:08

Tegnap kezdődött az Interferenciák fesztivál, és még kilenc napig tart: jó lesz kihasználni.


Az Interferenciák fesztiválban az a jó, hogy nemcsak minőségi színházat, hanem számos kísérőrendezvényt, könyvbemutatókat, koncerteket, kiállítást, filmvitetést is felvonultat. Idén ráadásul egy ötnapos hosszú hétvégénk is van, ami a fesztivál idejére esik, így tényleg minden adott ahhoz, hogy aki Kolozsváron él és mozog, maximálisan kihasználja a tíznapos kultúradömpinget, ezért kísérletet teszek arra, hogy egy rövid, szubjektív ajánlót tegyek.

Természetesen az előadások nagy részét nem láttam, tekintve, hogy egy átlagnéző (és hát nálam átlagosabb ebben a tekintetben nincs), nem flangál a világon keresztül-kasul, sem csak úgy, de pláne nem előadásokat nézni, a fesztiválok éppen az előadások efféle helyhez kötöttségét orvosolják - viszonylagosan. Kísérletet tenni ajánlásra viszont lehet, látatlanban is, pusztán szinopszisok, kritikák, alkotói életművek alapján.


Ernelláék Farkaséknál előadás és film

Írta, rendezte, előadja: Hajdu Szabolcs. A szélesebb közönségben filmjeiről, de színházi berkekben is ismert magyarországi Hajdu legutóbbi projektje az Ernelláék Farkaséknál című darab, amit a Maladype Színház számára írt és rendezett meg tavaly, majd idén filmet is készített belőle, amit a kritika meglehetősen pozitívan fogadott.Egy tipikusan közép-kelet-európai polgári dráma (persze ilyen műfaj nem létezik), ahol az értelmiségi házaspárhoz, Farkashoz és Eszterhez megérkezik Eszter húga, Ernella, és annak férje, Sanyi, akik egy sikertelen skóciai munkavállalás után kényszerülnek haza. Mindkét család házassága válságban van, többnyire csak a gyerek tartja össze őket, feszültséget szít az értelmiségi férj lenézése a másik család felé, a vagyoni helyzet, a múlt. Farkas szerepét a filmben és a drámában is Hajdu Szabolcs, Esztert ugyancsak mindkét produkcióban Török-Illyés Orsolya játssza. Meg hát a való életben is egymás férjét, feleségét játsszák, bár kevésbé létezik való életebb a filmbelinél.

Mikor és hol: az előadás pénteken 17:00 és 22:00 órától lesz a Tranzit házban, a film pedig szombaton, november 26-án lesz ugyancsak ott.


G. E. Lessing: Bölcs Náthán, Schauspiel Stuttgart - Radu Stanca Nemzeti Színház, Nagyszeben

Meglepő, hogy manapság viszonylag ritkán adaptálják színpadra a Bölcs Náthánt, holott központi tematikája, a vallási tolerancia igencsak égető a kortárs Európában és nem csak. Lessing darabja annak idején a saját deista meggyőződése miatti cenzúrára reagált, és a három monoteista vallás egyenlőségének elve rajzolódik ki belőle. Armin Petras ráadásul több nemzetiségű színészt válogatott be a darabba, és mindegyikük az anyanyelvén játszik. Lesz-e a színpadon harmónia, és átültethető-e ez más közegbe? Ma este kiderül.


Mikor és hol: péntek, november 25., 19:00, nagyszínpad.


Részegh Botond Káprázat és kárhozat című kiállításának megnyitója

A csíkszeredai képzőművész koponyaábrázolásai nem először vendégeskednek a kolozsvári színház falai között, de sosem lehet megunni őket. Részegh számos nyugati nagyvárosban rendezett már kiállítást, dolgozott együtt hazai és magyarországi költőkkel, van közös munkája Dragomán Györggyel, szóval sokfelé tendálnak a gondolatai. Valamikor mi is beszélgettünk vele.

Mikor és hol: vasárnap, november 27., a stúdió előterében


Medea in the Media, Theatre Group Seongbukdong Beedoolke

Érdekes kísérletnek érkezik a dél-koreaiak előadása egy 12 éves időszakot fed le az Egyesült Államok sajtótermékeinek azon cikkeiből, amelyek az anyák által elkövetett gyerekgyilkosságokról tudósítottak. Az előadás ezek nyelvezetére, jellegér igyekszik reflektálni, illetve elgondolkodik, elgondolkodtat azon, hogy ugyan miért nem vizsgálnak ezek a sajtóanyagok tágabb kontextusokat: függőségeket, nemi egyenlőtlenségeket a társadalomban, miért kap átlagban nagyobb büntetést a gyerekgyilkos anya, mint az apa? Médeia története Euripidész óta sok színházi és filmes alkotót ihletett meg, de Kim Hyuntak rendezése bőven tartogathat meglepetéseket.

Mikor és hol: vasárnap, november 27., stúdióterem.


Eugene Ioneso: Rinocéroszok, Luxemburgi Nemzeti Színház

Ionesco 1857-ben egy novellában írt egy kisvárosról, amelynek lakói egy humanista (Bérenger) kivételével mind rinocérosszá változnak. A korabeli sajtó a düsseldorfi bemutató után már egy olyan vízióról beszél, amely a nácizmus előretörését analizálta. És mi lenne most fontosabb téma Európában, amikor újfasiszták, jobboldali oligarchák árasztják el a politikai színpadot? A luxemburgiak előadást nagyon várjuk.

Mikor és hol: november 28., hétfő, 19:00 óra, nagyszínpad


VAN filmzenekar koncertje

A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan az utóbbi évek magyar filmtermésének egyik legünnepeltebb darabja (épp mostanság készülök cikket írni arról, hogy miért nem kellene annyira ünnepelni, de ezt most hagyjuk). A film dalai, amelyeket Reisz Gábor Ferenczik Áronnal, a főszereplővel együtt írt, rögtön népszerűek lettek a fiatalok körében. Mondanom sem kell, hogy Kolozsváron először járnak, ez annak fényében még izgalmasabb, hogy ők amúgy sem szoktak sok koncertet adni, nem klasszikus együttesként működnek, a fellépések már önmagában is eseményszámba mennek.Mikor és hol: kedd, november 29., 22:00 óra, Tranzit ház.


Stranger’s Song, Jaram Lee előadása, Pansori Project ZA

Jaram Lee dél-koreai előadó nem ritka vendég Kolozsváron, ez lesz a harmadik Interferenciák, ahol fellép. Két évvel ezelőtt volt szerencsém látni egy Brecht-dráma (A szecsuáni jólélek) alapján készített előadását, a Sacheon-Gá-t, ami egyben első találkozásom is volt a phanszori műfajjal, ami afféle népi opera Koreában, narratív énekes előadás, ahol az énekes-mesélő legyezővel a kezében mond el egy morális okulásra szánt történetet, őt egy dobos kíséri. A 35 éves színésznő (?) hozta újra divatba a műfajt, de természetesen számos modern elemmel ötvözte. Két Brecht-adaptáció után (a másik a Kurázsi mama és gyermekei volt) váratlanul rövidpróza-sorozatot indított, ennek harmadik része most a Gabriel Garcia Marquez Jó utat, elnök úr című novelláját dolgozza fel a Tizenkét vándornovella kötetből. Jaram Lee eleddig mindig osztatlan sikereket aratott, és nehezen hihető, hogy ez most másként lenne.

Mikor és hol: szombat, december 3., 20:00 óra, nagyszínpad

Részlet a két évvel ezelőtti előadásból:Bertolt Brecht, Jóembert keresünk, Vígszínház

A Brecht-darab (A szecsuáni jólélek) remek alkalmat nyújt a nők társadalmi szerepvállalásainak lehetőségeiről való reprezentációnak. Na és hát a főszereplő Eszenyi Enikő, azt hiszem, ennél nem is kell több.

Vasárnap, december 4., 19:00 óra, nagyszínpad

Nyitókép: Jóembert keresünk. Vígszínház

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS