2018. június 22. péntekPaulina
22°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kastélyokat a közösség számára fontossá kell tenni, majd rájuk bízni

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2016. december 09. 10:38, utolsó frissítés: 10:38

A PONT Csoport kastélykonferenciáján üzleti, hálózati, turisztikai stratégiákról esett szó, és meg az is kiderült, hogy a Bánffyak besenyők.


A PONT Csoport évek óta istápolja az erdélyi kastélyok sorsát, és ennek fényében időről időre konferenciát szervez, ahol a különböző diszciplínák képviselői összeülnek, előadást tartanak, tapasztalatot cserélnek. Mint ilyen, a szervezet egyfajta katalizátorként is működik az erdélyi műemlékvédelem folyamatában, amellett, hogy számos konkrét programmal is elősegíti azt.

A legutóbbi ilyen találkozót a Kastély Erdélyben program keretein belül szerdán, december 7-én tartották a Kisebbségek Napja okán a K+ Közösségi Térben, a meghívottak között voltak más civil szervezetek képviselői, örökségvédelmi szakemberek, újságírók, na és persze Bánffy Farkas fugadi kúriatulajdonos, aki nagyon sok kastélyprojektben implikált, de most egy személyes hangvételű beszélgetésen fejtette ki véleményeit.

Farkas András, a PONT Csoport alapítója bemutatta a résztvevőknek a Kastély Erdélyben program keretdokumentumát, amely egy általános stratégiatervezet a történelmi kastélyok és kúriák helyreállítására. Farkas úgy véli szervezetének feladata megtalálni egy intézményi hálózat segítségével azokat a lehetőségeket, funkciókat, amelyekkel egy-egy ilyen épület bekerülhet a közösség életének körforgásába gazdasági vagy kulturális aspektusban, hogy aztán ennek a közösségnek érje meg fenntartani. Ezt a tervet különböző szakértők segítségével dolgozták ki, illetve elkészítették 300 ilyen épület szöveges és fotografikus adatbázisát.

Ezután két olyan szervezet következett, akik az elmúlt években dinamikusan fejlődtek, és közben már jelentős eredményeket könyvelhetnek el a műemlékekhez való szakmai és turisztikai viszony erősítésében. Az egyik az Arché Egyesület, amely a Monumente Uitate nevű weboldal elindítója, a másik a Korzo Egyesület, akiknek tagjai tematikus sétákkal népszerűsítik Kolozsvárt, kreatívnál kreatívabb ötleteket valósítanak meg, hogy ezek ne legyenek szokványos városvezetések. Van sétájuk a Mátyás-kultusz kapcsán, kora-újkorról, de PokéSéta is,ami összekapcsolja a PokémonGo játékot az épületekről való információszerzéssel.


Újvári Dorotya és Barazsuly Viktória ismerteti a Korzo Egyesület tevékenységétÚjvári Dorotya és Barazsuly Viktória ismerteti a Korzo Egyesület tevékenységét


A továbbiakban Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális főosztályának ügyvezető alelnöke, volt kulturális miniszter ismertette az Örökségünk Őrei programot, amely elmondása szerint messze túlhaladta a saját elvárásait. A program során iskolás gyerekek fogadhatnak örökbe egy-egy épületet, és rájuk van bízva, hogyan szeretnék a figyelmet ráirányítani erre. Hegedüs elmondta, hogy a bonchidai kastélynál gyerekeknek megszervezett Örökség-nap során jöttek rá, hogy a gyerekeket igenis nagyon érdekli az örökségvédelem, ha ez megfelelően izgalmasan és kreatívan van számukra lehetővé téve. A programot szórványszempontok hívták életre, azt vették észre, hogy a szórványban élő magyarok nem látogatják a magyar épített örökséget. Hegedüs szerint ezeken a helyeken, ha a gyerekek számára fontos lesz egy épület, akkor számukra nincs lehetetlen, hogy erről a lehető legtöbb tudást megszerezzék, információkat szórjanak róla, lehetőségeikhez mérten beéljék azt.

Az est folytatásában Virág Zsolt, a magyarországi Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos mutatott be átfogó előadást olyan kezdeményezésekről, amelyek az elmúlt években jelentős gazdasági, turisztikai sikereket értek el. Virág szerint a magyarországi műemlékvédelemre az elmúlt öt évben annyi pénzt sikerült EU-s forrásokból biztosítani, amennyit összesen nem kapott az előző negyven év alatt. Számos példát felsorolt kis településektől ikonikus épületekig, olyan eseteket mutatva be, amikor sikerült ön- és helyenként településfenntartóvá tenni egy-egy épületet. Ezután Veress Emőd beszélt az új jogi keretekről, amelyek lehetőséget adhatnak olyan társulások létrejöttére, amelyek egy megfelelő üzleti terv segítségével megmenthetnek egy-egy épületet.

Az est utolsó felvonásában egy kötetlen beszélgetés folyt Oláh-Gál Elvira és Bánffy Farkas között. Az újságírónőnek nemrég jelent meg kötete Nobile Officium címmel, amely 18 beszélgetést tartalmaz, melyeket a szerző erdélyi nemesi családok tagjaival készített a Székelyföld folyóirat hasábjaira.

Bánffy FarkasBánffy Farkas


Bánffy Farkas néhány éve költözött vissza a Fehér megyei Fugadra, beszélt a kezdeti ellenszenvről, ami a hivatalosságok részéről a kezdetben érte. Bánffy úgy véli, semmi sem különböztetné meg őt az újgazdag rétegtől, ha nem tekintené fontosnak a közösség érdekében végzett munkát. Szerinte néha az épülettulajdonosok is felelősek abban, hogy a közösség és köztük feszültségek alakulnak ki, ugyanis ha valaki visszakapja a régi családi kastélyt, amelyben éppen a falu iskolája működik, akkor a kényes helyzetet jól kell tudni kezelni, és a lakosok szempontjait is figyelembe kell venni.

„Az összes történelmi család tagja úgy gondolja kicsit, hogy fölötte áll a törvényeknek, a tulajdonosok néha nem képesek belátni, ha kissé félre kell tenni a saját érdekeiket” – fogalmazott. A beszélgetés végén aztán kiderült, hogy a Bánffyak hol a románoktól származnak, hol a magyaroktól a hivatalosságok szerint, annak függvényében, hogy éppen büszkének kell-e lenni valamire, amit csináltak, vagy nem szabad szeretni őket. De a felmenők tulajdonképpen besenyők voltak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS