2019. április 24. szerdaGyörgy
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Verespatakot a világörökségi listára!

2016. december 16. 12:34, utolsó frissítés: 12:34

A leköszönő kormány hivatalosan kérte a település felvételét az UNESCO-listára, most ezzel az animációval kampányolnak.


Múlt hét végén, december 9-én a kulturális minisztérium képviselői hivatalosan kérték az UNESCO-tól a verespataki történelmi örökség felvételét a világörökségek listájára. Corina Suteu kulturális miniszter és a Verespatakot az UNESCO-ba Facebook-csoport egy animációs kampányfilmet is posztolt a témában, amely a kulturális minisztériumhoz tartozó Nemzeti Kulturális Örökség Intézet támogatásával készült.„Több mint 2000 éves történelemmel, 100 km régi bányajárattal, 5 különféle vallással Verespatak egyedülálló a világon, egyedüli hely, amiről bebizonyosodott, hogy mindenkori lakói bányászként dolgoztak az ókortól egészen a modern korig. A házak, templomok, utcák, hegyek, a múlt nyomai, a folyók és erdők, de még az emberek szokásai is együtt alkotják azt, amit a szakemberek egyedi kultúrtájnak neveznek. Románia törvényei védik, de Verespatakot nem hasznosítják oly módon, ahogy megérdemelné. 2016 lassan véget ér, de még tehetünk azért, hogy Verespatakot világszinten ismertté tegyük : ha felkerül az UNESCO Világörökségi Listájára” – áll a kampányvideó felhívásában.

Az UNESCO eddig 7 romániai helyszínt vett föl; ha Verespatak is bekerül, akkor nemzetközi ismertségre tesz szert, több pénzt tudnak pályázni az épített örökség restaurálásra és hasznosításra, nő a turizmus, amiből a helyiek is nyernek.


„Most rajtunk a sor, hogy aktívan tegyünk ennek az örökségnek a megvédéséért. Minél többen vagyunk, annál nagyobb az esély arra, hogy Verespataknak új jövőt biztosítsunk az UNESCO Világörökségi Listáján” – üzenik a kampányvideó készítői, akik az animáció megosztására buzdítják a romániai közvéleményt.

Az Europa Nostra műemlékvédelemmel, vidék- és várostervezéssel foglalkozó páneurópai non-profit szervezet üdvözölte a román kormány döntését, hogy jelölte Verespatakot a Világörökség-helyszínek közé. A szervezet elnöke, Plácido Domingo levelet írt Dacian Ciolos kormányfőnek, amelyben a technokrata kormány közpolitikai döntéseit dicséri, és leszögezi, egy okosan kidolgozott, hosszú távú és integrált fenntartható fejlesztési terv Verespatak esetében már a közeljövőben megvalósulhat.

Az Europa Nostra közel egy évtizede kampányol egy hosszú távú fejlesztési tervért Verespatak esetében, és 2013-ban felvette az aranybánya-nyitás által fenyegetett települést az Európa legveszélyeztetettebb kulturális örökségi helyszíneinek hetes listájára is - áll a közleményben.

Az Europa Nostra reméli, a román kormány sikeres lesz a strukturális alapok lehívásában a verespataki fejlesztések megvalósításáért, és azt ígéri, figyelemmel követi a település sorsát, és támogatja a Világörökség-listára való felkerülés ügyét.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS