2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szombaton mutatják be a Légy jó mindhalálig musicalt Kolozsváron

Ambrus István 2017. január 10. 10:10, utolsó frissítés: 12:35

30 gyermek Móricz-korabeli ruhában, görkorcsolyán énekelve meséli el Nyilas Misi történetét, ugyanis "jónak lenni nem lúzerség, hanem erény és morális kötelesség".


Január 14-én mutatják be Kolozsváron a Móricz Zsigmond regénye alapján rendezett Légy jó mindhalálig című musicalt. A Nyilas Misi történetét megelevenítő zenés produkcióban harminc gyermek szerepel, akik korhű ruhában, görkorcsolyával a színpadon adják elő az örök érvényű morális értékeket közvetítő Móricz-adaptációt.

A darab rendezője Béres László, aki már több alkalommal dolgozott együtt gyerekszínészekkel, olyan előadásokban, mint a Kétbalkezes Varázsló vagy a Valahol Európában. A Légy jó mindhalálig című musical nem csak gyermekeknek szól „hanem felnőtteknek is ajánljuk, a kétbalkezes varázslóból sok balkezes varázsló lett, ez az előadás is ilyen, családi program lesz”- mondta Visky András a musical kapcsán.

Visky szerint az 1920-ban írt regénynek önmagában a története is időről időre eszünkbe juttatja, hogy Móricz Zsigmond ezt a regényt nem gyermekirodalomnak szánta, hanem társadalmi regénynek. „Olyan regényről van szó, amelyen mindannyian felnőttünk. Ez rímel és párban van a reformáció 500-dik évfordulójával”- mondta Visky, aki kifejtette, hogy a cselekmény helyszíne a debreceni kollégium, ami önmagában is izgalmas, hiszen a magyar irodalom számára olyan klasszikus figurákat adott, mint Csokonai Vitéz Mihály, Móricz Zsigmond, Szabó Magda vagy Borbély Szilárd. Visky szerint "a világháború óta erkölcsi dolgokban a gyermekek jobban tájékozódnának, nem gazdagok, hanem boldogok akarnak lenni, mi felnőttek csak akkor vagyunk boldogok, ha sok pénzünk van".

Béres László, a musical rendezője szerint ez a darab figyelemfelkeltés, ugyanis a gyerekek az előadásban határozottan, mai fiatalokhoz méltóan vehemensen kiállnak az igazukért. „Ez az előadás azt bizonyítja be, hogy Nyilas Misi, aki otthonról hoz egy nagyon értékes értékrendet, nem azt jelenti, hogy ő egy elveszett ember. Manapság az ilyen tulajdonságokhoz lesajnáló mosoly társul. Arra teszünk kísérletet, hogy ezeknek az értékeknek visszaadjuk a súlyát” – mondta a rendező.


Jakab Melinda koreográfus számára nagy kihívást jelent egy gyerekmusical, ugyanis harminc gyereket kell mozgatni úgy, hogy „egyszerre lépjenek, egyszerre érezzenek, hogy sok energiát, dinamikát sugározzanak”. Sok türelem, humorérzék kell, semmi nem csak a táncról szól, hanem a történet elmeséléséről is, ráadásul a gyermekek jelenlétükkel megnövelik a drámát vagy a humort. A koreográfus szerint az előadás próbáin egy igazi csapat született, amire méltán büszke.

A musicalben a szereplők korhű jelmezt viselnek, amelyek a Móricz-kor hangulatát idézik, ugyanakkor a díszlet és az eszközök, valamint a kellékek túlmutatnak ezen. Mivel lehetetlen a történet helyszínéül szolgáló fiúgimnázium épületét rekonstruálni, ennek szerepét stilizált, mozgó oszlopok helyettesítik, ami korfüggetlenné teszi a történetet. Ugyanilyen a musical mondanivalója is, ami a Móricz-féle mű egyik alapkérdése: Mit jelent jónak lenni?

A musical rendezője szerint „jónak lenni nem azt jelenti, hogy mafla vagyok, ügyefogyott és szánalomra méltó. A Légy jó mindhalálig a felnőtté válás folyamata, ebben az értelemben mai ez a történet. Pörgő, dinamikus, vehemens előadás” – mondta a rendező. A Légy jó mindhalálig című musical bemutatója január 14-én, szombaton lesz a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében.

címlapfotó: Biró István, KÁMSZ

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS