2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ha már blues, legyen White Betty

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2017. március 21. 09:53, utolsó frissítés: 2017. március 22. 10:17

A Marosvásárhelyi Rádió Kotta című műsorában a White Betty zenekar mutatta meg, milyen is egy igazi székelyföldi blues-együttes.


A Kotta a Marosvásárhelyi Rádió élő koncerteket sugárzó műsora, legutóbbi adásában a White Betty nevű, sepsiszentgyörgyi blues-zenekar lépett színpadra. Az eseményhez kapcsolódott egy premier is, ugyanis a teljes koncert valós időben közvetítve volt a Facebookon is, így vizuális megjelenés is társult a zenéhez. Bár viszonylag egyszerű megoldani, mégsem bevett gyakorlat ez erdélyi sajtóorgánumok között.

A White Betty blues-zenekar, és nem is akar más lenni, hangzásaiban trendibb, hanem klasszikus blues, némi funky-elemmel, és erőteljes jazz-hatásokkal. Míg a funky talán főleg az énekesnő stílusára épít, a zeneker jó ízléssel és bátran nyúl jazz-alkotásokhoz, sokszor építenek improvizációra.

Tinca-Zan Laura (vokál), Kerezsi Csongor (basszusgitár), Tinca Teddy (szólógitár, vokál), Kovács Zsolt (cajón), remek zenészek, több zenekarban is kipróbálták már magukat, némelyben jelentős sikereket értek el, Tinca-Zan Laura nővérével, Luiza Zannal énekelt együtt sokáig, a Slang zenekarral Aranyszarvas Fesztivált nyert, Kerezsi Csongor basszusgitáros a Taxi zenekarban is játszik, és oktatja is ezt a hangszert. Nem egy tapasztalatlan együttes tehát, és ezt a színpadon is bizonyítják, a vokalisták közötti összhang remekül működik, ahogy a basszusgitár is biztonságot kölcsönöz a játéknak. A cajón jól illeszkedik a zenekarba, kissé ki is emeli a stúdiós hangzásból, és ad egy utcazenés svungot neki.A zenekarban az a nagyon szimpatikus, hogy mindössze egy éve játszanak együtt, de már rengeteg saját számmal rendelkeznek, igaz, ezek hangzásban és szövegben is kissé egysíkúak, de némelyik dal már fülbemászó, könnyen megjegyezhető. Az is pozitívum, hogy a szövegek nem akarnak feltétlenül bonyolult igazságokat megragadni, sokszor a helyi emberek, a kisváros hangulatait képezik le. A White Betty tagjai jó érzékkel és bátran írnak több nyelven is szöveget. A másik, és talán ugyanilyen fontos dolog az, hogy úgy tudnak egy világsikert befutott Hendrix vagy Beatles dalhoz nyúlni, hogy nem használják ki annak evidenciális lehetőségeit, hanem olyan potenciált látnak benne, ami zenei gondolkodásra indítja őket, Tinca Teddy nagyon kreatív gitárvariációkat dolgoz ki a daloknak, „megbolondítják” a ritmust, Kerezsi ráerősít a basszusra, szóval a lerágott csontokon is bőven találnak még rágnivalót. Nem beszélve arról, hogy például Gershwinhez hozzányúlni különösen vakmerő húzás, de nekik bejön. És Teddy tényleg remek gitáros, ahogyan kevés olyan autentikus és jól képzett női hang van Romániában, mint Laura Zané, kettejük párosa már elvinné a hátán a zenekart.

No persze az jó kérdés, hogy mennyiben tud majd szélesebb közönségeket megszólítani a zenekar ezzel a stílussal, talán ez nem is cél, az mindenesetre látszik, hogy nagyon jól érzik magukat a bőrükben, semmi görcs nincs bennük, egyszerűen örömzenét játszanak. Bár az is kétségtelen, hogy például színpadi kommunikációban is lenne még fejlődni való, Teddy kicsit ilyen szupermaszkulin alfahímként kommunikál, és el kell telnie fél órának, míg ez engem hallgatóként már nem zavar. Az átkötőszövegei lazán humorosak akarnak lenni, de nem túl izgalmasak, talán kevesebb sztorizgatás jót tenne az egésznek. De az biztos, hogy egy városi parkban, a fűben ülve jókat lehet borozni a zenéjükre. Talán az sem baj, ha nem kötik le végig a figyelmet, hanem egy-egy izgalmasabb hangzásnál figyelünk jobban oda, a White Bettynek bőven van ilyen.

A Kotta következő adása március 26-án, vasárnap lesz, a tehetségkutatókon felfutott, és országos kedvenccé vált Vízi Imre és csapata lesz a rádió vendége a The Chaos in My Mind című zenei produkcióval, amely soul, jazz, r&b, funk stílusú elemeket ötvöző zenei élményt kíván nyújtani. Egyébként ez a koncert is nyilvános, ingyenes belépés biztosított rá, úgyhogy aki inkább élőben és nem rádió vagy Facebook előtt ülve hallgatná meg, az megteheti.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS