2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Áprilisban nevetőgörcsökre lehet számítani, jön a Humorfeszt

Tőkés Hunor 2017. március 22. 16:59, utolsó frissítés: 17:01

Ha a humoristák versenyén magas lesz a színvonal, a győztes nem egylejesekben kapja meg a 2000 lejes fődíjat, ígéri György Botond szervező.


Az Erdélyi Humorfesztivált idén április 3-9. között szervezik meg a „humor fővárosában”, Kolozsváron. György Botonddal beszélgettünk a fesztivál eseményeiről.

A Humoristák Versenyén a résztvevők a 2000 lejes fődíj mellett különböző szereplési lehetőségeket is kapnak, ha meg elég erős a színvonal, nem egylejesekben kapja kézbe nyereményét a győztes. Fellép a Szomszédnéni Produkciós Iroda, Felméri Péter, Mogács Dániel, az Open Stage és Gáspárik Attila. A Humorfeszt „fesztiválosítása” pedig színházi előadást, filmvetítést és slamet is magával hoz.

Nehéz volt egyszerre több helyszínen kommunikálni, ezért a tavaly úgy döntöttek a szervezők, hogy egy városra fókuszálnak a rendezvénnyel. Így lett Kolozsvár a „Humor fővárosa”, mondja György Botond, az Erdélyi Humorfesztivál egyik szervezője. Bővítették a programot, hisz a szervezők célja minél jobban fesztiválosítani a rendezvényt, így helyet kaptak a olyan előadások is, mint Székely Csaba Idegenek című színdarabja, aminek a fesztivál alatt láthatjuk a premierjét.

Az előadás a hamis igazságokról mesél, néhány moralizáló és teljesen valószerűtlen történet segítségével. A darab négy aktuális témát foglal magába: gazdasági, politikai, hatalmi és identitáskérdéseket, színrevitelében kolozsvári színészek működtek közre. György Botond szerint a közönség gyakran szóvá tette, hogy az erdélyi humoristák nem foglalkoznak kellőképpen politikai, társadalmi témák feldolgozásával, mint amerikai stand up comedys társaik, akik sokkal szókimondóbbak, így kíváncsian várja a visszajelzéseket.


Az Erdélyi Humorfesztiválon kétévente megszervezik a humoristák versenyét, amin 2000 lejt lehet nyerni, emellé televíziós szereplés lehetősége és különböző eseményekre való meghívás is jár. A versenyzőknek azt tanácsolja a fiatal humorista, hogy fontos az is, ahogyan a spontán helyzetekre reagálnak, az egyediség, mutassanak meg magukból valamit, mindegy, hogy az épp ciki, vagy önkritika, esetleg a nemtetszésüket fejezik ki valami iránt, a lényeg, hogy önmagukat adják, és a közönség nevessen rajta.


Idén is lesz slam poetry, a Nest szervezésében, az Open Mic verseny győztese akár 300 lejt is bezsebelhet.

Jegyeket a biletmaster.ro-n, illetve a Kolozsvári Állami Magyar Színház jegypénztárában lehet igényelni 10-14 óra között. A jegyek kedvezményesek diákok és nyugdíjasok számára. A rendezvény teljes programja itt böngészhető.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS