2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Kolozsvári Magyar Napok „bekebelezi” a Sétateret is

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2017. március 23. 14:19, utolsó frissítés: 16:21

Új helyszínek és új fellépők: ezek várhatóak a Kolozsvári Magyar Napokon és a Várkert fesztiválon.


Sajtótájékoztatót tartott csütörtökön a Kincses Kolozsvár Egyesület a Szentegyház (Iuliu Maniu) utca új székházában, ahol a Kolozsvári Magyar Napok és a Várkert Fesztivál programjait ismertették.


A Magyar Napok szlogenje Transylvanicum lesz, Gergely Balázs főszervező szerint "a Kolozsvári Magyar Napok egy cseppnyi Erdélyből, és ebben a cseppben minden benne van". A rendezvény augusztus 13-20. között zajlik. Előreláthatóan a nulladik napon Bartha Ernő szoborparkjában, Magyarfenesen az Európa Kiadó koncertjével nyitják a rendezvénysorozatot augusztus 13-án, vasárnap, míg a hivatalos nyitógála hétfőn lesz.

A magyar napok új és jelentős helyszínnel bővül, ugyanis az előző évben már jócskán többen voltak, mint ahol kényelmesen el lehetne férni ennyi embernek. "A nyolcadik kiadásra kinőtte magát a fesztivál, már a tavaly érezhető volt, hogyan feszíti szét a tömeg a Farkas utcát és a főteret, így idén arra gondoltunk, bevonjuk a Sétateret is a helyszínek közé, itt is lesz egy nagyszínpad, és az itt fellépő zenekaroknak főleg a fiatalok fognak örülni."

A Farkas utcából így kivonul a könnyűzene, marad a folk, az operett, a nóta műfaja, amik jobban is illenek a vásári hangulathoz, ami természetesen marad az utcában, a Fogoly utcában folk színpad lesz, amit a Hagyományok Háza szervez.Szabó Lilla programigazgató elmondta: a Sétatéren koncertek mellett a gyerekprogramoknak lesz elkerített övezet is, ahol a szülők biztonságban hagyhatják a gyerekeket. Lesznek még bor- és sörteraszok, és lazító övezet is. A Farkas utcában marad a fesztiválutca, kézművesvásár, könyvvásár, múzeumsétány, a romkertbe középkori falu fog "betelepülni", ugyanakkor várhatóan lesz mini színházi évad, filmnapok, hangversenyek, irodalmi és képzőművészeti programok. Szabó Lilla elmondta, május 10-ig várnak programfelajánlásokat a fesztiválra, és július végén fogják a teljes programot közzétenni. "Igyekszünk minél több programot a román közösségnek is elérhetővé tenni, azaz biztosítani a fordításokat. illetve a turisztikai séták is meg lesznek tartva" - mondta Szabó. A szervezők bemutatták a tavalyi Kolozsvári Magyar napok after movie-ját, íme:A fesztivál fellépői közül eddig a következőket lehet tudni:

Vasárnap 13.: Európa Kiadó koncert az Arkhai szoborparkpban Magyarfenesen.

Sétatéri színpad:

15. kedd: Kolompos, Pál utcai Fiúk, Kowalsky meg a Vega
16. szerda: Anna and the Barbies
17. csütörtök: Matiné
18: péntek: Katáng és Magashegyi Underground és a Loose Neckties Society közös koncertje
19. szombat: Oldboys zenekar
20. vasárnapo: Ocho Macho

Főtéri színpad

16. szerda: Szent István Napi Néptánctalálkozó zárógálája, Ghymes együttes
17. csütörtök: Szikora Robi és az R-Go
18. péntek: Deák Bill Gyula és Hobo közös koncertje
19. szombat: Charlie
20. vasárnap: a Budapesti Operettszínház Csárdáskirálynő című előadása, egy 120 fős óriásprodukció keretében.

A sajtótájékoztató meglepetésvendége Földes László Hobo volt.A sajtótájékoztató meglepetésvendége Földes László Hobo volt.


A sajtótájékoztatón személyesen részt vett Földes László Hobo is, aki elmondta, ő Magyarországon Deák Bill legnagyobb rajongója. Hobo elmondta, a közönségnek olyan mennyiségű és minőségű szeretetével találkozott Erdélyben, amivel csak nagyon kevesen találkoznak életükben. "Idejövök, és három nap alatt kifújom, ami Magyarországon felgyűl bennem" - mondta. Felidézte első fellépését is a Brassai Sámuel Elméleti Líceum Dísztermében, ahova 700 ember zsúfolódott be a hideg ellenére.

A Várkert Fesztivál szervezőcsapata ismertető a programokat (balról jobbra: Sánta Levente, Gergely Balázs és Vass Attila) A Várkert Fesztivál szervezőcsapata ismertető a programokat (balról jobbra: Sánta Levente, Gergely Balázs és Vass Attila)


A Várkert Fesztivál május 27-28-án lesz. Tavalyelőtt ősszel a feketetói vásár kísérőrendezvényeként indult, a kezdeményezők úgy gondolták, mivel sok vendég érkezik ide Magyarországról is, jó volna olyan eseményt szervezni, ami a vásárláson kívül más igényeket is kielégít. Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke elmondta, akkor csak félig jöttek be a számítások, a kastélypark ugyan szenzációs helyszínnek minősült, megvan neki a bája, a történelme is, szóval nagyon vagány, de az időpont sajnos nem bizonyult jónak a hideg miatt, ezért a legszerencsésebbnek azt tartották, ha a fesztivált tavasszal szervezik meg. A Várkert Fesztivál egybeesik a Kolozsvári Városnapokkal, de ez amúgy sem bővelkedik magyar programokban, úgyhogy a fesztivált akár a hivatalos városi rendezvény magyar kiegészítőjeként is fel lehet fogni. "Gyalu közel van, és megoldjuk azt, hogy könnyű legyen rendszeresen ki-be utazni, ez a hét tehát nem csak a város románságáról fog szólni " - mondta Gergely Balázs.

Gergely kihangsúlyozta, a Várkert Fesztivál nem pusztán a zenére épít, bár persze hangsúlyos lesz az is. A szervezők azt szeretnék, ha programorientált lenne, középpontjában a szórakozással, történelemmel és művelődéssel. Nem az "elsővonalbeli sztárzenekarokat" igyekeztek meghívni, hanem műfaji kifinomultságra törekedtek. Lesz élő régészeti ásatás a gyalui vár udvarában, irodalmi, képzőművészeti programok, és nagyon sok gyerekprogram. Fizetős fesztivál lesz, de a 14 éven aluliaknak ingyenes, ugyanakkor, mivel azon a hétvégén lesz az összes kolozsvári középiskolában a ballagás, ballagó diákok is ingyen mehetnek a fesztiválra, nekik külön bulisátor is lesz.

A Várkert Fesztivál programjainak szervezésébe a budapesti Hagyományok Háza is bekapcsolódik. Vass Attila, a Hagyományok Háza kolozsvári munkatársa elmondta: a szervezet „a családi értékeket propagálja, és olyan értékeket, melyek a hagyományos kultúra eszközeit használják. Szakmai partnerek leszünk abban, hogy együttműködjünk az erdélyi civil szervezetekkel. Az Életfa Családsegítő Egyesülettel valamint az EMKÉ-vel szervezünk jelenleg közös programokat, lesz népmesemondás, néptánc, kézműves foglalkozás és még sok minden.„

Sánta Levente, a Várkert fesztivál programmenedzsere ismertette a fellépőket, eszerint az Evilági Együttes gyerekműsora, a Hot Jazz Band és a Parno Graszt szombaton lesz megtekinthető, vasárnap pedig délben felvonul a Héttorony Hangászok zenekar, akik korhű viseletben, korabeli hangszereken török kori magyar zenét adnak elő, de tartanak majd hangszerbemutatót is, továbbá a sepsiszentgyörgyi Folker gyerekműsora, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, valamint a Csík Zenekar lesz hallható. A fesztivál végleges programja április végén lesz meg.

A jegyeket elővételben a biletmaster.ro-n és a Kolozsvári Magyar Opera jegypénztárában lehet megvásárolni április 5.-től, érdemes lesz elővételben megvenni, hiszen így 20 lej a napi jegy (30 lej helyszínen), 35 lej a hétvégi elővételben és 50 lej helyben megvásárolva.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS