2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Színház mindenhol Erdélyben: kocsmában, főtéren, előtérben, kulisszák mögött és a színpadon

2017. március 23. 16:47, utolsó frissítés: 18:12

Hét erdélyi színház programkínálatából ajánlunk kedvetekre valót a színház világnapjára.


1962 óta minden év márciusának végén megünneplik a színház világnapját, aminek célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. Ilyenkor minden évben felolvassák a világnapi üzenetet, amelyet a színházi világ egy jelentős személyisége fogalmaz meg.

Egy ideje már Erdélyben is rendre megünneplik a színházak a világnapot, amire többé-kevésbé izgalmas programokkal várják az érdeklődő közönséget. Ajánlónk következik.


Gyergyószentmiklósi Figura Színház

Főleg az iskolásoknak készülnek programokkal hétfőn a Figurások, az V-VIII. osztályosoknak ajánlott program a 11-14 óra között félóránként indított kulisszatúra, ahol többek között a jelmeztárt, a zenekari árkot, a világosító és hangosító fülkét is megnézhetik, amelyek máskor zárva állnak a színház közönsége előtt. Az óvodások és kisiskolások maszkkészítészben próbálhatják ki magukat, míg a felnőtteket kávéval, beszélgetéssel és az Arany-légy című előadás vetítésével várják. A részletes programot itt találjátok.


Csíki Játékszín

Csíkszeredában csak egyetlen programmal készülnek, de az az egy valószínűleg roppant szórakoztató lesz. A Csíki Moziban tartanak fel le ki beUGRÓ címmel a színház művészei improvizációs estet 19 órától. Jegyek elővételben kaphatók a színház jegypénztárában és előadás előtt a helyszínen. Helyfoglalásra a 0266-314472-es valamint a 0751-039026-os telefonszámokon van lehetőség.
Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház

Nemcsak a színházban, hanem a főtéren is színházzal várják március 27-én, 20 órától az érdeklődőket a közösségi részvétel évében tartott színházi világnapon. A Tamási Áron Színházban a Zakariás Zalán által színpadra vitt Pénz az égből című vígjátékát közvetítik élőben a főtéren. Emellett régi plakátokat és műsorfüzeteket vásárolhatnak a téren, a Pénz az égből című előadás ideje alatt pedig a Tein Teaház és az Indivino teraszán színészek veszik fel a rendeléseket és szolgálják fel az italokat. De itt közvetítik majd az idei világnapi üzenetet is, amelyet Isabelle Huppert francia színésznő fogalmaz meg.Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház mellett a Cimborák Bábszínház és M Studio is ünnepi előadással készül. Előbbi 12 és 17 órától A három kismalac című bábjátékot adja elő a Kamarateremben, míg utóbbiak 12 és 19 órától az Andrea Gavriliu által rendezett Tavaszi áldozat című előadást játsszák a Háromszék Táncstúdióban. Részletek itt.


Nagyváradi Szigligeti Színház

Egy rendhagyó felolvasószínházi esemény lesz a nagyváradi társulat fő attrakciója, a Szigligeti Társulat művészei ezúttal Varga Gábor nagyváradi publicista és író Kályhabúcsúztató című darabját viszik színre Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház főigazgatójának rendezésében 19 órától.De mindenképp érdemes lesz odafigyelni a 21 órától kezdődő színházi talkshowra is, amelynek középpontjában a Szigligeti Társulat pályakezdő színművészei lesznek. A teljes egészében ingyenes programok listája itt tekinthető meg.


Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Baczó Tünde 7/7 című mozgásszínházi előadásával várják az ünnepelni vágyókat 19 órától a Studióba.Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata

Kovács András Ferenccel ünnepelnek Marosvásárhelyen március 27-én. 17 órától Ophelio Barbaro címmel a színház és a Fiatal Írók Szövetsége tart irodalmi szimpóziumot. Mészáros Márton, Pataki Viktor és Porczió Veronika fiatal magyarországi irodalomtörténészek tartanak előadásokat, de természetesen Kovács András Ferenc is színpadra lép egy író-olvasó találkozó erejéig. 20 órától Theatrum Mundi címmel lesz költői estje KAF-nak.Emellett lesz nem szokványos arcképcsarnok a Tompa Miklós Társulat jelenlegi színművészeiről, illetve színházi éjszaka és kosárlabdameccs is. A részletes programot itt éritek el.Kolozsvári Állami Magyar Színház

Kolozsváron várják a legbőségesebb programkínálattal a színház rajongóit, tulajdonképpen már március 24-én, pénteken elkeződik az ünneplés a Rosmersholm előadás bemutatójával. Az előadás rendezője Andriy Zholdak. A színházi pletykák szerint vizuálisan és rendezésben is nagyon erős előadásra számíthatnak a nézők.
A programok java része pedig még csak ez után jön. Március 25-én a Yuppi Tábor javára szerveznek bolhapiacot a társulat művészei által felajánlott tárgyakból, de lesz asztalitenisz bajnokság is, és este a Loose Neckties Society zenekar szabadtéri koncertje zárja a napot a Szamos-parton. Itt lehet utánaolvasni a programnak.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS