2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hormon: formabontónak ígérkezik

K. Á. 2017. május 02. 18:14, utolsó frissítés: 18:43

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Hormon címmel mutat be előadást, ami nem is annyira előadás. És úgy tűnik, senki nem azt csinálta benne, amit a neve mellett ír.


Hormon címmel tart előadást a kolozsvári Magyar Színház május 6-án, szombaton. Nagyon sok minden nem derült ki róla a sajtótájékoztatón, de ennek az oka az lehet, hogy nem az a típusú előadás, amiről sokat lehetne mesélni. Nem is a hagyományos értelemben vett előadás, hanem afféle színpadi installáció.

A címadásról sem tudtunk meg túl sokat, azt mindenesetre igen, hogy Tompa Gábor irigyelte a címet Sinkó Ferenctől, és Visky András szerint örülni lehet annak, hogy valaki ráteszi a kezét egy bennünk is keringő problémakörre. Az előadás alcíme az Öt próbálkozás az együttlétre, és Sinkó Ferenc rendező erről azt mondja, hogy nagyjából fedi a valóságot, a másfél hónapos próbafolyamatban tulajdonképpen ezt gyakorolták, az együttlétet, az egymásra hangolódást, a másik megértését. A csapat folyamatosan egy olyan kényszer ellen dolgozott, hogy valami kész dologgal álljanak elő. Próbálták kitolni az elkészülés idejét, mert nem egy zárt produktumot állítanak színpadra, hanem egy olyan színházi kísérlet részesei lehetnek a nézők, amely során inkább a fentiek folyamataira fókuszálhat. Sinkó szerint a Hormon egy munkacím, ürügyként volt használva, és előbb volt meg, mint a csapat. A Hormon leginkább lineáris történet nélküli színházi installációként írható le.

Adorjáni Panna, az előadás dramaturgja Visky András kérdésére elmondta, hogy számára dramaturgnak lenni mindig mást jelent, annak függvényében, hogy kivel dolgozik éppen, Sinkóval most sokkal inkább egymásmellettiség volt, mint szövegírás, egymást próbálják inspirálni, provokálni, idegesíteni, megnyugtatni. Adorjáni szerint Sinkónak inkább emberekre van szüksége, mintsem rögzült szerepekre, így nem az a fontos, hogy ki hogyan van feltüntetve, hanem milyen „ember alakú lyukakat” tudott betölteni.

Carmencita Brojboiu díszlettervező az előadás különleges hangulatáról beszélt. Nagyon várta, hogy részt vehessen benn, mert nagyon más, mint a klasszikus színházi keretek között megszokott. Az alkotó elmondta, hogy itt most nem a tér az installáció, hanem maga az előadás válik azzá. Ahhoz az érzéshez hasonlította az előadást, mint amikor kortárs művészeti múzeumokban sétálva, a néző belép egy terembe, ahol videóinstalláció van, egy olyan elszigetelt, időtlen térbe, ami merőben új szembesülés.
Az előadásban résztvevő színészek elmondták, igazi kihívást jelentett számukra ez az alkotófolyamat, melyben nem hagyományos értelemben vett szerepet kellett megformálniuk, az előadás ugyanis saját, személyes jelenlétükre épít. Dimény Áron például elmondta, bár színházi közhely az, hogy minden előadás más és más, ezúttal nem nagyon lehetne ezt vitatni. Szerinte ez a próbafolyamat annak a fontosságát mutatta fel, hogy a létezés egyszerűségének kegyetlenségét, az idő telését, a létezés folyamatosságát is lehet tematizálni, és hogy lehet úgy színházat csinálni, hogy nem kell mindig mindent fölmutatni, előadni, hanem meg kell próbálni bízni egymásban, nézőben, rendezőben, hogy lehet egyszerűen csak létezni is, és nem csak előadni a színpadon, és tudni, hogy ez nem visszavesz a színházi folyamatból, hanem hozzáad.

Hormon, bemutató időpontja: 2017 május 6., 20:00 óra.
Az előadás alkotói: Sinkó Ferenc rendező, Francisco Alfonsín, Buzási András, Dimény Áron, Laczó Júlia, Orbán Attila, Ötvös Kinga színészek, Adorjáni Panna dramaturg, Balázs Nóra rendezőasszisztens, Carmencita Brojboiu díszlettervező, Bocskai Gyopár jelmeztervező, bhkata az előadás hangzásvilágának, Radu Bogdan a videoprojekciók megalkotója, Albert Csilla alkotótárs, valamint Borsos Levente, a speciális effektek felelőse.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS