2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy erdélyi booking-ügynökség, amely igyekszik zenei ízlést formálni

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2017. május 11. 10:08, utolsó frissítés: 11:43

A Stairway Booking néhány hónapja alakult, és azóta számos zenekart turnéztatott meg Erdélyben. A booking-ügynökség egyik alapítójával, Halmen Jozsóval beszélgettünk.


Régóta vagy a koncertszervezésben, mi motivált arra, hogy booking-ügynökséget alapíts?

Először is az, hogy mindig jobb, ha van egy brand, ami alatt tudnak futni az események. Elég régóta ki akartunk találni valamit, de most jutottunk oda, hogy nevet is találtunk hozzá, és a csapat is meglett. Eleinte a Balcony TV-n keresztül reklámoztuk az eseményeinket, de ezt egyre jobban el akartuk hagyni, mert az inkább a videótevékenységekről szólt, mintsem eseményekről, és igyekeztünk eltávolodni, hogy legyen egy booking ügynökségünk, ami kizárólag koncert- és turnészervezéssel foglalkozik.

Milyen stílusú együttesekre fókuszáltok, van-e egyfajta stílusbeli koherencia, ami jellemzi az ügynökség érdeklődését?

Olyan együttesekkel foglalkozunk, amelyek nem feltétlenül ismertek azokban a városokban, ahol fellépnek, igazából kisebb, kevésbé ismert, de ugyanakkor minőségi zenekarokról van szó, és kisebb helyekkel is dolgozunk. Évente egy-két nagyobb, mainstreamebb zenekart is tervezünk elhozni, de a fő célunk az fog maradni, hogy viszonylag ismeretlenebb zenekaroknak biztosítsunk lehetőségeket, illetve azt a célközönséget vonzzuk be, akik nem a név miatt jönnek, hanem a kíváncsiság és a minőségi underground zene hajtja őket. Akik attól függetlenül, hogy nem hallottak még a zenekarról, meghallgatják őket.


Kik vannak a csapatban?

Nagy Hunor és én vagyunk az alapítótagok. Gödri Csilla a kommunikációs szakemberünk, Hunor pedig, akivel közösen dolgoztunk a Balcony TV-ben is, foglalkozik a projekt pénzügyi részével, és logisztikában segít sokat. Én foglalkozom a zenekarokkal és bookinggal, Kovács Tímea és Péntek Borbála pályázásban segítenek, illetve Jakab Eszter felelős mindenért, ami az arculathoz tartozik.

Hogyan tájékozódsz te magad az együttesek között? Május 26-én például vendégül láttok egy macedón zenekart, ők meg elég ritkán jutnak el olyan városba, mint Kolozsvár. Mik a te saját szempontjaid?


Az évek során kialakult egy elég jó kapcsolatháló, ez még a Balcony TV-s múltunknak is köszönhető. Igazából összedolgozunk más promóterekkel és koncertszervezőkkel is. Vagy mi keressük meg őket, ha már eleve van valahová egy fellépésük szervezve, hogy akkor elhozzuk őket például Kolozsvárra, vagy Marosvásárhelyre is, de már az is gyakori, hogy minket keresnek meg, hogy segítsünk egy turnénak a leszervezésében, ami rendkívül nagy segítség egy zenekarnak/menedzsernek, hogy nem kell a turnénak a leszervezésével foglalkoznia, hanem csak megérkezik és zenél.Te is mondtad már, hogy többnyire kis terekben, kávézókkal, klubokkal dolgoztok össze. Ez alapkoncepció, vagy egyszerűen ennyi emberrel terveztek?

Nem alapkoncepció, mert dolgozunk mi nagyobb klubokkal is néha, de ez zenekartól függ. A legtöbb zenekar, akit hívunk, nem föltétlenül töltene meg egy 300 férőhelyes klubot, nem is oda való sokszor az a fajta zene, amit játszanak. Személy szerint jobban szeretem a kisebb koncerteket, ahol nincs nagy távolság a közönség és a zenekar között, más így a hangulat, személyesebb. Az Atelier az egyik hely, amivel már elég régen együtt dolgozunk, ott mindegyik zenekar nagyon jól érezte magát, olyan hangulatról beszéltek általában, amit máshol nem éreztek, és a helynek is eleve olyan a közönsége, hogy kíváncsi bármire, meghallgat bármit, ami oda érkezik.

Hány állandó helyszínetek van?

Főleg Kolozsváron és Vásárhelyen vannak a fellépések, de néha Szentgyörgyre, Váradra, Csíkszeredába és Bukarestbe is szervezünk zenekart. Próbálunk logisztikázni, és felmérni az igényeket is, mert nem biztos, hogy ugyanarra az együttesre ugyanolyan sokan gyűlnek be például Csíkszeredában, mint Kolozsváron.

Ezek az együttesek, akik eddig jöttek, nem mainstreamek. Ez változni fog idővel, vagy a rétegzenét keresitek?


Nem mondanám, hogy mindegyik zenekar rétegzene, ami eddig volt, van, ami simán megállja a helyét bármilyen nagyszínpadon, vagy már elismert nemzetközileg (pl. Óperentzia, Ivan and the Parazol, Middlemist Red, Harcsa Veronika, Jonas Vera Experiment, Dj Bootsie Trio), vagy van, ami még nem futott be, de valószínűleg be fog hamarosan (pl. Hangácsi Márton, Quidbop, Iszlai), de ilyen szempontból azért is választottuk az Ateliert, mert tökéletes a tehetséges, fiatal zenekaroknak, akiket a Cseh Tamás programon keresztül hozunk el ide. Tudtam, hogy ezek egészen biztosan működni fognak ott, és a hely is nagyon örült a lehetőségnek, mert pályázattal könnyebb elhozni a zenekarokat, nekik is jobb, nekünk is.

Milyen rendszeresen hoztok létre eseményeket, koncerteket? Ez fix, vagy ahogyan sikerül?

A havi 2-3 a minimum, ez mindig megvolt, de nem kell különösebben törekednünk, szerencsére oda jutottunk már, hogy minket keresnek meg, nem nekünk kell feltétlenül ezen dolgozni.Mennyire vannak hozzátok hasonló ügynökségek Romániában, hogyan tud működni egy ilyen projekt, mennyire lenne szükség többre?

Van néhány hagyományos booking-ügynökség, ami foglakozik kb. 5-6 vagy még több zenekarral, és ezek promóciójával, olyanról viszont nem nagyon tudok, aki konkrétan turnészervezéssel is foglalkozik. Nyilván lenne még szükség, kevesen vagyunk.

Elképzelhető, hogy itt is végezzetek ti is klasszikusan promóciós munkát egy-egy zenekarnak?


Van már pár kolozsvári együttes, művész, akiket támogatunk (pl. Iszlai, Quidbop, The Nobody Elses, Hangácsi Márton, Kontakton), illetve ahová tudjuk, beajánljuk őket, viszont nem mi vagyunk nekik a kizárólagos bookingjuk, hanem mi is foglalkozunk ezzel mások mellett.

Amennyiben egy fiatal, számotokra nem ismert előadó, együttes jelentkezik, mi kell hozzá, hogy elfogadjátok?

Potenciált és akaratot kell látnunk benne, nem az a fontos, hogy legyen már legalább egy professzionális videóklipjük, vagy rendes stúdiófelvételük, hanem hogy legyenek ügyesek, és tényleg akarják.

Ha meghallgatjuk őket, és látunk potenciált, illetve jövőt a zenekarban, akkor akár mi is tudjuk támogatni őket stúdiófelvételekkel, videóklippel, fellépésekkel.
Az erdélyi magyar fiatal zenei terepet hogyan látod?


Sokkal több fiatal ügyes zenekar van, mint néhány éve, ebben az internet sokat segített, hogy eljussanak platformokra, és akinek tetszik, az követhesse őket. Ez sokat segít minden induló zenekarnak. Vannak fiatal zenekarok, producerek, akikben én látok potenciált (pl. Palma Hills, The Nobody Elses, Quidbop, Iszlai) de konkrétan minőségi erdélyi magyar zenekar az undergroundabb szcénából elég kevés van. Talán ez azért is van, mert nincs nagyon felsőfokú zenei oktatás, mint például Magyarországon, ahol gyártósorról jönnek le a profi zenészek, ezért sokkal több profi zenekar is alakul. Itt is vannak jobb zenesulik, de nem összehasonlítható például a magyarországiakkal.

Lehet-e hosszú távon elképzelni a pályázatok nélküli, piac alapú létezést?

Az a rossz, hogy még így, pályázatokkal is nehéz fenntartani magunkat, nyilván sokat segítenek azért. De szeretném, hogy lehessen pár év múlva önfenntartónak lenni. Az is sokat segítene, ha nem Magyarországra kellene pályázni, hanem lennének itt is olyan támogatások, amik klubokra, zenekarokra vonatkoznak, akár helyi, városi önkormányzati szinten, mert egyelőre a hazai támogatási rendszerek elég szűkösek, erdélyi magyar zenekaroknak például elég kevés anyagi lehetőségeket biztosító projekt van albumra, stúdiómunkára.

Lehet-e egy booking ügynökségnek ízlésformáló szerepe a kulturális térben?

Szerintem igen. Mondjuk mi eléggé változatos stílusban mozgunk, míg a legtöbb ügynökség ragaszkodni szokott egy-egy stílushoz, hasonló stílusú együtteseket promovál. Ez nem feltétlenül baj, mi próbálunk nyitottak maradni, és nyitott közönséghez juttatni el a zenét.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS