2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ezt ajánljuk a 7. Kolozsvári Ünnepi Könyvhétről

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2017. május 11. 16:47, utolsó frissítés: 2017. május 12. 15:00

15 éves regényíró, Kassák zenével és fiatalosan, licis slambajnokság és irodalmi lemezlovaglás.


A cikk publikálásának időpontjában már hivatalosan is megnyitották a 7. Kolozsvári Ünnepi könyvhetet. Ez az összeállítás nagyon is szubjektív, úgyhogy nem árt átböngészni a programot annak, aki a könyvhétre menne ki.

Kassák 130

Kassák az egyik legjelentősebb magyar költő, az avantgárd olyasfajta úttörője, aki még mindig eléggé marginális például az oktatásban, holott hatása megkérdőjelezhetetlen nem csak az általa alapított Ma alkotói körére nézve, hanem olyan szerzők figyeltek csodálattal rá pályájuk elején, mint Szabó Lőrinc, Radnóti, Juhász Gyula és József Attila (a későbbi generációban Nemes Nagy Ágnes és Weöres Sándor is nagyra tartották). Ezért is érdekes, hogy mit kezd három erdélyi fiatal a kassáki hagyománnyal, hogyan illesztik azt egy zenés, performatív kontextusba. André Ferenc, Horváth Benji és Vass Csaba előadásából ki fog derülni.

Idő és helyszín: Bulgakov kávézó, csütörtök, 19:00 óra


Így szerettek ők… Kosztolányi Dezső szerelmei

A Könyvhét történetében először lesz színházi előadás is, pontosabban egy felolvasószínházi előadás: Kosztolányi Dezső szerelmei címmel, Réczei Tamás rendezésében. Az előadás Nyáry Krisztián Így szerettek ők című kötetének egyik történetéből született, Kosztolányi szerepét Gyabronka József Jászai Mari-díjas színész alakítja.Idő és helyszín: csütörtök, Fogoly utcai színpad, 20:00 óra

Közönségtalálkozó Térey Jánossal

Térey János kétségtelenül a könyvhét egyik legkiemelkedőbb meghívottja, számos könyvével a magyar költészet élvonalába tartozik úgy, hogy a verses epikát újra népszerűvé tette az olvasóközönség előtt, A Nibelung-lakópark, a Paulus és újabban A legkisebb jégkorszak köteteivel. Térey izgalmas figura, epikus műveiben a helyzetek sokszor végletesek, kiélezettek, vagy a világ sorsa, vagy egy demokrácia sorsa, vagy az egyén van pellengérre állítva. Tök jó, hogy most Térey lesz.

Idő és helyszín: péntek, 17:30, Fogoly utca


Anima Sound System irodalmi DJ-zés

Az Anima Sound System zenéje egyedi keveréke a kelet-európai népzenének és a modern elektronikus zenének. Az együttes komoly múlttal rendelkezik a magyarországi underground zenélésben, nevükhöz pár remek album és pár remek botrány is tapad. Most, ahogy a névből is kiderül, Prieger Zsolt és Bajtek Erika irodalmi dj-zést fognak végrehajtani, többek közt Hemingway, Örkény, Pilinszky, Ady-szövegek alapján. Az biztos, hogy minimum érdekes lesz.

Időpont és helyszín: péntek, 20:00 óra, Fogoly utcai színpad

Lupescu Kata: Kalózlány

Erdélyben nemhogy a tiniregény műfaja nem népszerű, hanem az is igencsak ritka, hogy egy tini regényt írjon. Legalábbis én eddig nem hallottam erre példát, most azonban lett egy ilyen szerzőnk: a 15 éves Lupescu Kata. A Kalózlány című könyvet 13 évesen kezdte írni, és már a negyedik kötetnél tart. Hát nézzük meg, miféle regény, miféle kalózok, miféle tinédzserkor ez. Jaj, amúgy a szerkesztője azt mondta róla, ugyanolyan a regény, mintha egy felnőtt írta volna, csak kevesebb benne az unalmas rész.Időpont és helyszín: szombat, 16:00 óra, Fogoly utca

Nest: licis slambajnokság


Ez azért jó minden generációnak, mert honnan máshonnan tudnák meg, min gondolkodik a fiatal generáció? Ajánlanám politikusoknak, szülőknek, fiataloknak, öregeknek. Biztos elhangzik majd egy-két dolog, amire nem is szoktunk gondolni velük kapcsolatban. Meg aztán a kolozsvári slam-poetry estek nem mindig hordozzák a frissességet, a progressziót, de majd most. A licisták megmérettetése vagánynak ígérkezik.

Időpont és helyszín: vasárnap, 14:00 óra, Fogoly utcai színpad

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS