2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hamarosan rajtol a TIFF: több könnyedség, technológia, morbiditás és szex lesz

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2017. május 16. 17:36, utolsó frissítés: 17:36

A fesztiválnak idén is lesz magyar napja, öt nagyjátékfilmet, két dokumentumfilmet és egy Oscar-díjas kisjátékfilmet nézhetünk meg.


A tavalyihoz hasonló költségvetéssel és valószínűleg a tavalyihoz hasonló színvonallal fog rajtolni a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), ami, ahogyan azt tőle már megszokhattuk, idén is számos újdonsággal jelentkezik, legyen az koncepció, terv, vagy konkrétan új szekció.

Tudor Giurgiu, a fesztivál kitalálója és igazgatója szerint az idei a nyitások fesztiválja lesz, szimbolikus nyitásoké, amelyek közül a legfontosabb, hogy a TIFF idén útjára engedett egy olyan kampányt, amely során rengeteg - első sorban a filmek finanszírozásában és forgalmazásában érdekelt - szakember fog a fesztiválra érkezni, főleg a Román Film napjára fókuszálva, ez pedig új lehetőségeket fog teremteni a hazai alkotóknak.

Három fontos új kategória is lesz az idei fesztiválon, az egyik a filmkészítés experimentális, technikai innovációs módjait reprezentálni kívánó InfiniTiff sorozat, amely olyan audiovizuális történetmesélési módokat szemléltet, amelyek egyelőre nem alkalmazhatóak klasszikus mozitermekben. A virtuális valóságokat megteremtő alkotásokat láthatnak a nézők, de lesznek olyan interaktív filmek is, ahol okostelefonok segítségével, szavazás alapján alakítható a cselekmény.

A másik új kategória a Viva Erotica lesz, ahol más műfajokban is alkotó rendezőknek az erotikus filmjeit fogják vetíteni. Mihai Chirilov, a TIFF művészeti igazgatója szerint ezeket a filmeket felszínre kell hozni, hiszen az emberek szinte minden műfajú filmet megnézhetnek általában, de az erotikusokhoz szinte sehol nem lehet hozzáférni, mivel ez messze nem ugyanaz, mint mondjuk a pornó. A harmadik kategória az Alt.Rom.Com nevet kapta, ezek a könnyebben fogyasztható, közönségbarátabb vígjátékok, amelyeket leginkább a tavaly sikerrel tesztelt Someș Air (Szamos-parti) helyszínen és a főtéri vetítéseken láthat a közönség.


A sajtótájékoztatón új sztárfellépőket is bejelentettek, egyrészt Tora Vasilescu személyében, akit életműdíjjal fognak kitüntetni, másrészt például Dereck Jacobit, aki a Gladiátorban és A király beszédében is szerepelt.

A fesztiválnak idén is lesz magyar napja, öt nagyjátékfilmet, két dokumentumfilmet és egy Oscar-díjas kisjátékfilmet nézhetünk meg. Vranik Roland Az állampolgár című rendezése, Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című legutóbbi munkája, Sopsits Árpád pszichothrillere, A martfűi rém, valamint Gigor Attila második egész estés alkotása, a Kút is itt lesz, illetve két dokumentumfilm – Varga Ágota: Vasgyökereke, illetve Bereczki Csaba Soul Exodusa is meghívást kapott.

A Magyar napon valószínűleg Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, a Berlinálén Arany Medvével díjazott filmje és Deák Kristóf Oscar-díjas kisfilmje, a Mindenki fogja a legtöbb érdeklődőt vonzani. A szervezők több magyar alkotó jelenlétére is számítanak. A fesztiválra eljön Enyedi Ildikó és a filmje főszerepét alakító Borbély Alexandra, de várhatóan itt lesz Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya, Gigor Attila, Vranik Roland, Bereczki Csaba és Varga Ágota is.

A fesztiválon természetesen erős lesz a román vonal is, bár idén valahogy egyetlen román film sem szerepel a Cannes-i Filmfesztiválon, de azért bőven lesz izgalom, öt hazai film fog világpremierben bemutatódni, először lesz látható a Franciaországban alkotó Radu Mihăileanu új filmje a Povestea iubirii, vagy például a tavaly TIFF-fődíjas rendező, Bogdan Mirică Árnyékok (Umbre) című sorozatának első évada is.A fesztivál idei két vendégországa Ausztria és Szlovénia, az érdeklődök ezeknek az országoknak a reprezentatív filmművészeti alkotásait tekinthetik meg. Ami a helyszíneket illeti, sok minden nem változott, azon kívül, hogy a Művész (Arta) moziban nem lesznek vetítések, helyette a TIFF “visszaköltözik” a Sapientia aulájába, illetve kinyit az Uránia mozi is a fesztivál alatt. Lesz néhány vidéki vetítés is, a már szokásosak Bonchidán, ide főleg a családosokat várják, valamint lesz három templomi koncert is - még nem derült ki, hogy melyik templomokban.

Giurgiu elmondta, a fő szekció versenyfilmjei provokatívak lesznek, néhány előtt nem tanácsos enni, a lengyel Playground, az ausztrál Hounds of Love, és az izraeli Land of the Little People például ez a kategória, de Giurgiu üzent a Koalíció a Családért egyesületnek is, jöjjenek moziba, hátha megváltozik kicsit a látásmódjuk, ugyanis számos filmben lesz tematizálva a másság, a nem heteroszexuális viszonyok.

A fesztiváltáltól már megszokhattuk, hogy rendszeresen fejet hajt a nemrég elhunyt alkotók előtt is, nem lesz ez idén sem másképp: Andrzej Wajdáról és Abbas Kierostamiról is lesznek vetítések, de például Kolozsvárra érkeznek majd az Alien megalkotójának, Hans Rudolf Giger svájci művésznek a munkatársai is.


Tudor Giurgiu abban reménykedik, hogy a TIFF által Kolozsvár hamarosan ugyanaz lehet, mint ami a múlt század elején már sikerült neki: a térség filmgyártásának központja. Elmondta, több rendező is gondolkodik az itteni munkában, és most, hogy egyre több forgalmazó is érkezik, egyáltalán nem reménytelen, hogy 15-20 év múlva teljesüljön ez az álom.

Az idei fesztiválon 255 alkotást fognak levetíteni, ezek közül 188 lesz nagyjátékfilm, összesen 53 országból. Az eseménynek több mint 1200 meghívottja van, egyébként a büdzsé a tavalyihoz hasonló, 1 700 000 euróból hozták össze.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS